Hej! Vad roligt att du har hittat hit! Jag heter Erika Lindblom och jag är grundare av Madame Scandaleuse. Här kan du läsa om sånt som jag älskar; fängslande människoöden, storslagna palats, glittrande smycken, viktorianska kläder och mycket mer.

Så länge jag kan minnas har jag älskat historia. Inför ett utvecklingssamtal i klass fem hade min lärare bett mig att kortfattat redovisa för vad jag kände för respektive ämne. Så här skrev jag:

Det går väl bra i skolan men jag kan faktiskt slarva med arbetet. Jag är ju faktiskt lite lat men det ska jag sluta med att vara. Man måste ju tänka på framtiden. Matten går bra när jag fattar hur man ska göra. Jag kan i början behöva lite hjälp med att komma igång men sen flyter det på bra. Svenskan tycker jag att jag klarar bra. Historia är mitt favoritämne. Jag har läst hela boken fyra gånger. Jag tar åt mig så mycket som möjligt, lyssnar på allt du säger och skriver sen upp det.

För mig är historia så mycket mer än årtal och gamla dammiga böcker; den är fylld av spännande människoöden. Hur hade till exempel världen sett ut om inte tsar Alexander II mördats? Hade första världskriget brutit ut? Hade den ryska revolutionen ägt rum? Dessa är frågor som jag ständigt funderar över. Så komplexa var dock inte mina tankegånger när jag var yngre.

När jag var omkring tio år gammal var jag en stor anhängare av Gustav Vasa. Något år senare väcktes mitt intresse för den ryska tsarfamiljen genom att jag såg Fox’ tecknade långfilm Anastasia. 2007 (ett x-antal år senare…) startade jag bloggen Madame Scandaleuse på blogg.se. Under de nästan sex år som jag drev bloggen kom den att växa till en av Sveriges mest välbesökta historiebloggar. År 2013 flyttade jag över Madame Scandaleuse till den här plattformen. Tiden går fort, skrämmande fort!

Förutom att driva Madame Scandaleuse ägnar jag stor tid åt att skriva historiska romaner. I december 2014 debuterade jag som författare med tre historiska noveller i novellantologin Bakom masken, och just nu håller jag på att färdigställa min första roman som jag hoppas ska nå marknaden under 2021.

Jag har dubbel kandidatexamen; en i medie- och kommunikationsvetenskap och en i konstvetenskap. Till vardags jobbar jag med marknadsföring och kommunikation inom upplevelseindustrin.

Mina största intressen inom historieämnet är ätten Romanov och svensk film- och teaterhistoria, men jag älskar också att nörda ner mig i det brittiska kungahuset och modehistoria. Jag tycker att klädmodet var som vackrast 1905-1913, och jag klär hemskt gärna upp mig i kläder från det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet.

Jag hoppas att Madame Scandaleuse ska ge dig flera timmar intressant och njutningsfull läsning! Du är självklart varmt välkommen att höra av dig till mig!

Vi som skriver artiklar för Madame Scandaleuse

Genom årens lopp har jag haft flera duktiga externa skribenter som bidragit med intressanta artiklar till Madame Scandaleuse. Nedan kan du läsa om dem som just nu bidrar med spännande material.

Linnéa Mähler

Linnéa är utbildad musikalartist vid Balettakademien i Göteborg, och läser just nu en kandidatexamen i Biblioteks- och informationsvetenskap. Utöver artikelskrivande för Madame Scandaleuse tycker hon också om att skriva skönlitterärt, och gav ut sin första barnbok Milton under våren 2017. Ett av Linnéas största intressen är tecknad film och hon driver sedan några år tillbaka bloggen NIMHs hemlighet – det mesta om tecknad film. Hon tycker också om många former av träning och genomförde 2018 Tjejklassikern.

Linnéas specialområden är Tudor-tiden och drottningarna i Bernadotte-ätten, men har också ett öga för smycken och skriver de flesta manusen till Madame Scandaleuses videoserie Det kungliga smyckeskrinet.

14 reaktioner på ”OM MADAME SCANDALEUSE

 1. Hanna skriver:

  Ni är så grymma!

 2. barabrittiskt skriver:

  Åh, fler anglofiler. 🙂

  1. Ja, här finns det gott om sådana. 🙂

 3. Gunnar Grip skriver:

  Vi bjuder på enkla bygginstruktioner till den historiska och moderna IT möbeln ”Linnés Plugghäst” från http://www.plugghasten.se och önskas ett utställarexemplar så hör av Dig. Snart skall Carl von Linné upp på Världsarvslistan på UNESCO.

 4. David Vanderheld skriver:

  Jag fann Madame Scandaleuse på Facebook och det är jätte intressant!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: