Vilka är vi?

erika1Erika Lindblom

Chefredaktör och grundare av Madame Scandaleuse Magazine

2007 startade Erika Lindblom bloggen Madame Scandaleuse på blogg.se. Under de nästan sex år som Erika drev bloggen kom den att växa till en av Sveriges mest välbesökta historiebloggar, och i sin kapacitet som kunglig bloggare blev Erika 2010 inbjuden till SVT:s Morgonsoffan. Hon har även medverkat som expert i SVT:s Antikmagasinet och i flertalet radioprogram. Förutom att blogga ägnar Erika stor tid åt att skriva historiska romaner, spela fotboll, titta på gamla ryska och brittiska såpor och läsa. Erika har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap och har bland annat läst vid Oxford Brookes University. Sedan 2016 har hon även en kandidatexamen i konstvetenskap. Förutom att arbeta med Madame Scandaleuse driver hon eget kommunikationsbolag med fokus på att stödja små och medelstora företag i deras kommunikationsarbete.

Erikas specialområde är Huset Romanov, men hon är även intresserad av vissa tyska furstendömen, det brittiska kungahuset, viktorianskt och edwardianskt mode och teaterhistoria. Hennes absoluta favoritkunglighet är kejsarinnan Alexandra Feodorovna av Ryssland, och hon tycker att klädmodet var som vackrast mellan åren 1905-1913.

DSC_0958bwLinnéa Mähler

Skribent och facebookadministratör

Linnéa är utbildad musikalartist vid Balettakademien i Göteborg.  Vid sidan av sång, dans och teater ägnar hon sig gärna åt att läsa och redigera Wikipedia-artiklar samt se film noir från 1940-talet. Hon tycker om många former av träning och planerar att någon gång genomföra en tjejklassiker.

Linnéas specialområden är Tudor-tiden och drottningarna i Bernadotte-ätten. Hennes favoritkunglighet är kung Henrik VIII av England och hon ömmar för klädmodet under 1870- och 1880-talen.

(foto: Hazel Gardner)

axelAxel Rollbäck

Skribent

Axel har ett levande historieintresse, och fascineras särskilt av spännande livsöden. Det spelar ingen roll om det handlar om kvinnliga spioner under andra världskriget, franska revolutionen eller krigarkungar från medeltiden. Det finns alltid spännande människor att läsa om, som håller historien levande och intressant. Axel är en student, från Stockholm, men bor tillfälligt i USA, där han studerar konsthistoria och franska. Hans favoritpersonlighet genom alla tider varierar ständigt, men just nu ligger den italienska modeskaparen Elsa Schiaparelli, som hade sin glansperiod under mellankrigstiden, honom varmt om hjärtat.

lisaLisa Svensson

Skribent

Lisa är en historiefantast och anglofil. Lisa ägnar sig åt att sukta över empirskurna klänningar i Jane Austen-filmatiseringar och att dricka afternoon tea. Lisa är utbildad historiker och har även en fil.kand i turismvetenskap. Som nutidshistoriker har Lisa till största del intresserat sig för politisk historia med mellanöstern och Nordafrika i fokus. Kolonialism, föreställd gemenskap, etnicitet och nationalism är favoritteman. Lisa älskar också fransk romantik och allting som handlar om Marie Antoinette och de franska kungligheterna. Favoritkungligheten är Marie Antoinette och Lisa skulle mer än gärna klä sig i klänningar från tidigt 1800-tal varje dag.

GetAttachment.aspxMark Hillethan 

Skribent

Mark är kriminologstudent och boende i Stockholm. Hans historieintresse började i första klass på lågstadiet 1991 vid religionslektionerna/kristendomskunskapen. Intresset för forna svenska kungahus och den europeiska högmedeliden kom kort därpå under tidiga skolår. Mark studerade sedan historia på Södertörns högskola i tre terminer. Ett annat stort intresse är musik. Mark skriver och spelar själv in musik hemma i bostaden och driver en hemsida med en nära vän där musiken presenteras. En av Marks favoritpersoner i historien är Richard I Lejonhjärta. Favoritpersonerna skiftar och tidigare har Karl XII, Jeanne de’Arc, Mozart och Ludvig XIV av Frankrike varit storfavoriter.

IMG_1213Siri Albin

Skribent

Siri är utbildad föremålsantikvarie som under hela sitt liv varit enormt historieintresserad.  Som tolvåring skrev hon ett specialarbete om 1800-talets kvinnomode och författarskap, där hon redogjorde för krinoliner och lovprisade Jane Austen. Sedan dess har just 1800-talet varit hennes passion, både när det gäller kläder, inredning och litteratur. Siri är även svag för gotisk skräckromantik. Född och uppväxen i Malmö är hon dock numer bosatt i Stockholm där hon jobbar på auktionshus, flanerar på loppisar, skriver och spanar på fina 1880-talshus.

Profilbild

Li Ekman

Skribent

Li är den rastlösa globetrottern som rest runt i större delar av världen. Periodvis har hon bott utomlands i Australien och Peru, men nu är hon tillbaka på Gotland, den lilla ön som hon i tonåren kallade för Alcatraz men som hon omvärderat fullständigt och nu benämner som sitt paradis på jorden. Li har alltid älskat historia och framförallt historier om historia. När hon var liten levde hon sig in i berättelserna så till den grad att hon halshögg sina Barbie-dockor efter att ha sett en film om franska revolutionen. När hon blev lite äldre så var det Robin Hood, Kung Arthur och musketörer som upptog det mesta av hennes tid. Det har sedan utvecklats till ett brinnande intresse för teaterhistoria och ursprungsbefolkningar, allra helst indianer, men fascinationen för Frankrike och deras gamla kungahus finns fortfarande kvar. På fritiden skriver Li skönlitteratur, dansar salsa och läser historiska romaner. Hon älskar fjädrar, fransar och glitter och skulle allrahelst ha velat vara med på det glada 1920-talet.

14 kommentarer

Kommentera