Under de senaste åren har vi glädjande nog fått ta del av flera filmer och tv-serier som lyfter intressanta kvinnoöden. En kvinna som gestaltats många gånger på film är Katarina den stora, bland annat 2019 då Helen Mirren tog sig an rollen som den ryska kejsarinnan. Serien fick ett svalt mottagande och kritiserades för både dåligt manus och skådespeleri. Ett betydligt bättre mottagande fick den tv-serie som vi i detta inlägg vill tipsa om; den ryska tv-serien Ekaterina från 2014.

Tv-serien skildrar Katarina den storas väg till tronen, från det att hon som en obetydlig tysk prinsessa på fjorton år anländer till Ryssland tills det att hon tar makten och inleder sin långa, framgångsrika regeringsperiod. Katarina, eller Sophie Friederike Auguste av Anhalt-Zerbst som hon hette innan hon konverterade till den rysk-ortodoxa tron, spelas föredömligt av Marina Aleksandrova som lyckas gestalta den naiva men samtidigt intelligenta och klipska unga prinsessan.  Det är rörande att se henne anlända till Ryssland, övertygad om att hon ska förälska sig i den ryske tronarvingen och han i henne så snart de ser varandra. Så blir inte fallet.   

Marina Aleksandrova som Katarina

Till skillnad från många andra versioner där kejsarinnan Jelizaveta oförklarligt nog är en ganska obetydlig bikaraktär tar hon i den här versionen stor plats, och det är glädjande – för hon är en synnerligen intressant person. Hon var dotter till självaste Peter den store och tog makten genom en palatskupp. Jelizaveta spelas av den fantastiska Julia Aug som här gör en av sina allra främsta rollprestationer. Hon är storslagen som den handlingskraftiga kejsarinnan som ena stunden är iskall och beräknande och nästa stund söker styrka och tröst hos sin partner Aleksej Razumovskij. Julia Aug belönades faktiskt med den ryska motsvarigheten till en Emmy för sin rollprestation.

Julia Aug som kejsarinnan Jelizaveta Petrovna

Serien har inte bara en intressant och medryckande handling, den är också en sann njutning för ögonen. Vi bjuds på överdådiga miljöer, fantastiska kläder och glittrande smycken. Kostymerna är inte helt historiskt korrekta (det råder till exempel en total avsaknad av peruker!), men de är ändå helt okej. Jag gillar särskilt när kejsarinnan Jelizaveta bär klänningar som kombinerar det gamla moskovitiska hovmodet med det vid tiden så trendiga franska modet.

För den som vill se serien finns den tillgänglig med engelsk text på Soviet Movies Online, en helt legal sida där du kan teckna medlemskap för en dag, en vecka, en månad osv. Jag är själv medlem sedan flera år tillbaka och har njutit av många bra filmer och tv-serier.

Klicka här för att se tv-serien.

2 reaktioner på ”Streamingtips: Katarina (den stora)

 1. Björn Dynesius skriver:

  Hej Erika
  Idag fick jag höra dig på radio!
  Du var jättebra!
  Ha det bra
  Björn

  1. madamescandaleuse skriver:

   Tack så mycket Björn!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: