Kanel, nybryggt kaffe och sommarblommor. Det är dofterna som möter dig när du kliver in genom de faluröda dubbeldörrarna till La Belle Epoque Café och Difverséhandel anno 1885 i Karlsborg. Ett besök här är ett besök i en annan tid. På de vackra hyllorna trängs antika ting med karamellstrutar i prasslande papper, marmelader, safter, sylt och skorpor. Bakom disken står kaféets ägarinna Madeleine Eriksson i tidstypisk klädsel, och intill henne tronar den gamla kassaapparaten från tidigt 1900-tal.

”Jag har alltid drömt om att starta ett kafé i gammaldags stil”, säger Madeleine samtidigt som hon lyfter av glaskupan till kaféets specialitet, ett kakfat med sockerkaka och fyra sorters småkakor. ”Jag har länge beundrat den här lokalen, och när den blev ledig bestämde jag mig genast för att hyra den. Här får jag möjlighet att kombinera mitt intresse för bakning med min kärlek för det sena 1800-talet.”

Att Madeleine älskar både bakning och 1800-talet råder det inga tvivel om. Här finns massor att välja på; allt från bakelser efter gamla recept till veganska smörgåsar och italiensk glass. Beställer gör du vid kassan och slår dig därefter ner i Salongen för att invänta fikat som serveras vid bordet. På vägen till Salongen passerar du ett litet museirum som visar hur det kunde se ut i ett borgerligt hem vid förra sekelskiftet. Lindblomsgröna tapeter pryder väggarna, framför fönstren hänger spetsgardiner och vid bordet är det uppdukat till midsommarfest. På väggen sitter bland annat ett porträtt föreställande konstnärinnan Karin Larsson och en telefon från L.M Eriksson.

Salongen är även den inredd i gammal stil, med sittgrupper i mörkt trä och vita dukar över borden. En av Madeleines anställda, iklädd blå blus med puffärmar, svart långkjol och vitt förkläde, kommer ut med en silverbricka och dukar upp fikat; en jordgubbsbakelse med en svensk flagga nerstucken i grädden.

”Jag vill erbjuda mina kunder en riktig upplevelse”, förklarar Madeleine. ”Här kan de fika i stil och i lugn och ro insupa den ombonade stämningen som är så typisk för det sena 1800-talet”.

För den som är nyfiken på La Belle Epoque Café och Difversehandel är det enkelt att hitta. Kaféet ligger nämligen i hjärtat av Karlsborgs fästning, i ett gult trähus precis invid torget.  

För mer information och öppettider, se La Belle Epoque Cafe och Difversehandels hemsida: https://www.lbedesign.se/index.html

Erika Lindblom

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: