I samarbete med resebyrån Tidens poesi anordnar vi i maj följande temaresa till Ryssland:

Romanovdynastin och den ryska stilen
Jaroslavl, Kostroma och Sankt Petersburg
19 – 27 maj 2019
Pris: 14500 SEK
Sista anmälningsdatum: 25 februari 2019

Dag ett, söndag 19 maj
Vi flyger från Arlanda på morgonen och landar utanför Moskva vid lunchtid. Därefter ordnad transfer till Moskvas historiska centrum där vi verkligen får uppleva den gamla ryska stilen. Vi äter lunch och besöker Röda torget. Vi blir sedan skjutsade av samma transferbolag till järnvägsstationen där vi tar snabbtåget till Jaroslavl. Resan tar 3,5 timme och det finns möjlighet för den som vill att äta ombord. Vi rekommenderar dock att man äter innan vi kliver på tåget, alternativt köper med sig mat. Intill stationen finns ett mycket trevligt matställe som serverar underbara piroger. Väl framme i Jaroslavl åker vi till hotellet och checkar in.

Dag två, måndag 20 maj
Vi inleder dagen med frukost på hotellet. Vi åker sedan buss till det spännande Ipatievklostret i Kostroma. Klostret grundades på 1200-talet och betraktas som Romanovdynastins vagga. Det var nämligen här som den första Romanovtsaren, Mikhail Fjodorovitj, utsågs 1613. Vi äter en gemensam lunch och går sedan på en rundtur i Kostroma. Rundturen avslutas med ett besök på ett museum för smycken. Är man nyfiken på vad som tillverkas I Kostrama idag finns möjlighet att besöka butiken intill som säljer smycken från en fabrik med urgamla anor. Vi åker buss tillbaka till hotellet i Jaroslavl och avslutar dagen med en gemensam middag, självklart i den ryska stilen.

Dag tre, tisdag 21 maj
Frukost på hotellet och sedan en guidad tur i den över tusen år gamla stadens historiska centrum som sedan 2005 finns på Unescos världsarvslista. Vi klättrar bland annat upp i ett klocktorn där vi beundrar Jaroslavl från ovan. Vi avslutar turen med att åka över till andra sidan Volga där vi besöker den kända Johannes-döparenkyrkan från 1600-talet. Det är just den kyrkan som finns på 1000-rubelsedeln. Gemensam lunch och sedan en promenad längs den vackra strandpromenaden vid Volga. Eventuellt tar vi också en båttur om tiden tillåter. Vi styr sedan stegen till centrum där vi har tid att botanisera bland souvenierna; linnekläder designade i den gamla ryska stilen, tovade skor, lokaltillverkade smycken, keramik och mycket mer. Efter detta är det fri tid. För den som är intresserad av kvällsaktiviteter hjälper reseledarna gärna till att boka kvällsprogram.

Dag fyra, onsdag 22 maj
Frukost på hotellet och utcheckning. Vi lämnar bagaget på hotellet och åker sedan till ett kloster med en lång och spännande historia. Det grundades i början av 1300-talet av munkar och var i drift fram till 1928 då det tvingades stänga. 1987 öppnade det igen, men denna gång som nunnekloster. Klosterområdet är mycket vackert och är särskilt känt för sina fantastiska blomsterplanteringar. Vi äter en gemensam lunch och besöker sedan ASEA:s gamla fabrik där det producerades elmotorer. Fabriken drevs i ASEA:s regi 1929 – 1932 och övertogs sedan av sovjetiska staten. Våra reseledare tar oss sedan med till ett mysigt ställe som säljer lokalproducerad ost och erbjuder god mat med ryska anor. Fri tid. På kvällen transfer från hotellet till järnvägsstationen varifrån vi tar nattåget till Sankt Petersburg.

Dag fem, torsdag 23 maj
Vi anländer till Sankt Petersburg vid 11.40 och går direkt till hotellet Oktiabrskaja som ligger mittemot järnvägsstationen. Inkvartering och därefter gemensam lunch. Sedan samlas vi på hotellet för en kort genomgång av vår resterande vistelse i Sankt Petersburg. Dagen fortsätter med en båttur genom Sankt Petersburgs, som kallas för Nordens Venedig, kanaler och upplever stadens gamla centrum från vattnet. Vi avslutar med att besöka Kyrkan på blodet, en av Sankt Petersburgs mest kända kyrkor. Det uppfördes på 1880-talet i den nyryska stilen som har har sina rötter i Jaroslavs 1600-talsarkitektur. Fri tid. Vi äter middag på egen hand. I närheten av hotellet finns massor av trevliga restauranger med olika typer av kök.

Dag sex, torsdag 24 maj
Efter att ha ätit frukost på hotellet samlas vi i foajén och ger oss ut på en spännande rundtur i Sankt Petersburg. Turen avslutas i Peter-Paulfästningen som är en av Sankt Petersburgs främsta och äldsta sevärdheter. Här, i vad som betraktas som stadens hjärta, tittar vi på den överdådiga katedralen där de flesta av Romanovdynastins medlemmar ligger begravda. Vi får också möjlighet att bekanta oss närmare med dynastins tsarer och tsaritsor i vaxkabinettet som ligger alldeles intill. Efter en gemensam lunch åker vi till stadens gamla del som kallas för Vyborgskaya-sidan. Där tittar vi på den spännande Sampsonkatedralen som byggdes på 1740-talet, men som i stil och särskilt i interiören påminner om äldre ryska kyrkor. På samma gata ligger Nobels “lilla stad”, byggd av familjen Nobel under sent 1800-tal. Vi promenerar genom Nobelkvarteret och fortsätter sedan vidare till Staraja Derevnja där Eremitagets öppna förvaring finns. Där går vi en guidad tur och lär oss om klädhistoria. Vi kommer bland annat att se gamla ryska folkdräkter och kläder burna av den kejserliga familjen (från Peter den store till Nikolaj II). Sist men inte minst får vi också se livréer från Vinterpalatset skapade av Jon Petter Lidvalls och söner-ateljén. Fri tid.

Dag sju, fredag 25 maj
Efter frukost på hotellet fortsätter vi vår jakt på den ryska stilen på det Statliga Ryska Museet som ligger i ett före detta kejserligt palats. Där finns kända ikoner, en hel avdelning som visar nästan alla grenar inom rysk hemslöjd samt en hel del kläder – bland annat de traditionella ryska huvudbonaderna kokoshniks som kvinnorna bar som en del av klädedräkten. De kan bäst beskrivas som bågformade diadem. Efter det njuter vi av tavlor av kända ryska konstnärer som i sina målningar speglar det gamla Ryssland. Vi äter en gemensam lunch och går sedan till Fabergémuseet som ligger i Shuvalovpalatset. Förutom världens största samling av Fabergéägg finns där också ett stort antal fantastiska föremål i den gamla ryska stilen. De som vill kan efter besöket följa med till ett antal butiker som säljer smycken, dräkter och accessoarer i den ryska stilen. Fri tid och middag på egen hand.

Dag åtta, lördag 26 maj
Efter frukost på hotellet inleder vi dagen med ett besök på Eremitaget, ett av världens främsta och största konstmuseer. Det är inrymt i Vinterpalatset, det forna officiella tsarresidenset och innehåller ofantliga rikedomar och konstskatter. Vi tittar närmare på de imponerande paradsalarna, porträttgalleriet över tsardynastin där det bland annat finns porträtt målade av Alexander Roslin, en av Sveriges mest välrenommerade 1700-talskonstnärer. Vi får dessutom se Peter den stores första vinterpalats som idag är en del av Eremitaget, och salarna som tillhörde den sista tsarfamiljen. 
Från 1700-talet och fram till revolutionens utbrott 1917 har Rysslands tsarer och tsaritsor varit en del av palatsets öde. Under dynastins storhetsdagar fungerade palatset som en storartad kuliss, ett bevis på dynastins styrka, rikedom och makt. På samma sätt blev palatset skådeplats för den stormning som ledde till bolsjevikernas maktövertagande. Vi avslutar programmet här, men den som vill dröja sig kvar och fortsätta utforska museet får gärna göra det. Det finns möjlighet att äta lunch på plats. För de som inte vill stanna kvar på Eremitaget är det fri tid fram till kvällen då vi avslutar vår resa tillsammans med en gemensam middag.

Dag nio, söndag 27 maj
Dags för hemfärd. Efter frukost på hotellet tar vi busstransfer till Sankt Petersburg flygplats och tar flyget till Stockholm

DET HÄR INGÅR I PRISET:
Flyg Arlanda – Moskva
Flyg Sankt Petersburg – Arlanda
Busstransfer till Moskvas centrum och järnvägsstation
Snabbtåg Moskva – Jaroslavl
Busstransfer i Kostroma och Jaroslavl
Nattåg Jaroslav-Sankt Petersburg
Busstransfer i Sankt Petersburg
Åtta nätter på hotell inklusive frukost
Sex luncher
Två middagar
Inträden till museer
Sightseeing
Guidningar på svenska
Svensktalande reseledare (Johan och/eller Olga)
Hjälp med att boka kvällsprogram

Notera:
Visumkostnader tillkommer.
Passet måste vara giltig minst sex månader efter visumets sista dag.
Enkelrumstillägg – 1600 SEK

Välkommen med din bokning! 

För mer information, se Tidens Poesis hemsida.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: