Följ med Madame Scandaleuse Magazine och Tidens Poesi på en fantastisk resa till Sankt Petersburg och upplev det ryska imperiets huvudstad. Temat för resan är: Sankt Petersburg – ett imperium på randen till revolution.

DATUM: 21 – 28 oktober 2018
PRIS: 13500 SEK

Sista bokningsdatum och betalning: 5 september (för att boka – skicka ett mail till tidenspoesi@outlook.com).

21 oktober
Vi flyger tidigt på morgonen från Arlanda. Vid lunchtid anländer vi till Sankt Petersburg och åker buss till hotellet som ligger i centrala delen av staden. Efter inkvartering och en kort informationsgenomgång fyller vi på energin med lunch som vi betalar själva. Det finns sedan möjlighet att vila ut på hotellet eller upptäcka närområdet på egen hand innan vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag.

22 oktober
Vi inleder denna dag med en busstur där vi upptäcker Sankt Petersburg tillsammans med Johan och Olga. Vi kommer att se många av stadens mest kända sevärdheter.
Efter rundturen äter vi en gemensam lunch och åker sedan vidare till Peter-Paulfästningen som byggdes för att skydda den nya ryska huvudstaden från svenskt angrepp. Här, i vad som betraktas som stadens hjärta, tittar vi på den överdådiga katedralen där många av tsardynastins medlemmar ligger begravda. Vid Peter-Paulfästningen besöker vi också Sankt Petersburgs historiska museum. Museet visar hur vanliga människor hade det under den tid då staden var imperiets huvudstad och säte för landets industri. Därefter besöker vi fästningens fängelse där man förvarade politiska fångar. Vi får lära oss mer om förhållandena i fängelset och om fångarna som fanns där. Efter avslutat besök är det fri tid.

23 oktober
Denna dag beger vi oss till Pushkin (tidigare Tsarskoe Selo – tsarens by) som ligger 25 km söder om Sankt Petersburg. Staden skadades svårt under belägringen under andra världskriget. Idag har många kända byggnader restaurerats, men mycket arbete återstår ännu. I Pushkin besöker vi det välkända Katarinapalatset, ett mäktigt rokokopalats som fick sitt pampiga utseende under kejsarinnorna Elisabeth och Katarina. Under belägringen förstördes stora delar av palatset, men ett enormt restaureringsarbete som pågått i decennier har återställt palatset till dess forna glans. Palatsets kanske mest berömda sal, bärnstensrummet, invigdes för bara några år sedan och uppvisar en makalös prakt.

Efter besöket på Katarinapalaset äter vi en gemensam lunch och fortsätter sedan till Museet för Första Världskrigetdär vi får veta hur den kejserliga familjen levde och handlade under denna tid. Museet är nyöppnat och har fått fina recensioner. Vi fortsätter sedan till Fjodorovsky Gorodok, en pytteliten by uppförd i gammalrysk stil på uppdrag av tsar Nikolai II som bodde i Tsarskoe Selo tillsammans med sin familj (han bodde inte i Katarinapalatset utan i det intilliggande Alexanderpalatset som är betydligt mindre). Den lilla byn är ännu inte restaurerad och många byggnader är fallfärdiga. Den enda byggnaden som idag är öppen för besökare är Fjodorovskykatedralen som är en imponerande byggnad med Maria bebådelsekatedralen i Kreml som förebild. Den användes ursprungligen av den sista tsarfamiljen som ofta kom dit för att be. När första världskriget utbröt gjordes flera byggnader i den lilla byn om till lasarett där kejsarinnan och hennes två äldsta döttrar arbetade som sjuksköterskor. Vi avslutar besöket med att stanna till vid en vacker tågstation i jugendstil; Vitebskij vokzal.

24 oktober
På den fjärde dagen ger vi oss ut på en vandring genom Sankt Petersburgs gator tillsammans med Olga och Johan. Tanken är att ge en bild av staden före revolutionen. Vi börjar vid Hotell Astoria, ett klassiskt lyxhotell i jugendstil ritat av Fredrik Lidvall som var en framgångsrik arkitekt som ritade många av Sankt Petersburgs ikoniska jugendhus.  Fredrik var son till Jon Petter Lidvall, en man som utvandrade från Hamre by i Långsele och lyckades bli hovskräddare åt den ryska tsarfamiljen. Vi promenerar längs Sankt Petersburgs paradgator, beundrar kända byggnader, besöker Sankt Petersburgs första fotoateljé, går förbi Fabergébutiken och huset där Lidvalls ateljé fanns fram till år 1917. Vi passerar också Svenskgränden med det svenska konsulatet och svenska kyrkan, det historiska Litteraturkaféet som Rysslands nationalskald Alexander Pushkin ofta besökte och mycket mer. Efter promenaden, då vi verkligen lär känna Sankt Petersburg på riktigt, finns möjlighet att besöka Fabergémuseet i Shuvalovpalatset som har världens största samling av Fabergéföremål. Gemensam lunch denna dag.

25 oktober
Under den här dagen vandrar vi i Vladimir Lenins fotspår. Vi börjar med ett besök i Lenins mormors hus på Vasilijön, ett imponerande hus med en spännande historia. Vi besöker vidare lutheranska kyrkogården som stått i stort sett övergiven sedan revolutionen 1917. Det är en annorlunda och nervkittlande upplevelse. Vi åker sedan vidare till Finska viken och äter lunch i den lilla staden Sestroretisk (Systerbäck) som ligger på Karelska näset. Efter lunchen kikar vi på olika platser längs Finska kusten där Lenin gömde sig före revolutionen. Vi återvänder sedan till Sankt Petersburg och går e guidad tur på Eremitagets klädkammare som har en makalös samling av kejserliga familjens privata kläder, uniformer och hovdräkter – bland annat livréer skapade av ateljén Lidvall och Söner.

26 oktober
Denna dag går i revolutionens tecken. Vi börjar med ett besök i Nobelkvarteret, ett stort industriområde där Nobels personal arbetade och bodde. Det var också här som februarirevolutionen började. Vi fortsätter sedan vidare till pansarkryssaren Aurora som är en av de starkaste symbolerna för den så kallade oktoberrevolutionen. Det var nämligen med ett signalskott från Aurora som den serie av händelser som resulterade i bolsjevikernas kupartade maktövertagande inleddes. Därefter äter vi lunch och tar oss vidare till Politiska museetsom är inrymt i Matilda Ksjesinskajas fantastiska jugendhus. Matilda var prima ballerina vid Marinskijteatern och älskarinna åt flera storfurstar, bland annat den framtide Nikolai II. På museet finns bland annat en rekonstruktion av den tågvagn i vilken Nikolai II abdikerade. Vi fortsätter sedan dagen med att se en riktig pärla – det hus som arkitekten Fredrik Lidvall ritade åt sin mot Ida Amalia. Det är ett underbart hus i nordisk jugendstil. Det är mycket omtyckt av stadsborna och kallas i folkmun för ”det Lidvallska huset”. Efter besöket är det fri tid.

27 oktober
Den här dagen besöker vi Eremitaget, ett av världens främsta och största konstmuseer. Det är inrymt i Vinterpalatset, det forna officiella tsarresidenset och innehåller ofantliga rikedomar och konstskatter. Vi lär oss om palatset spännande historia och besöker de enastående paradsalarna, Romanovgalleriet och tittar närmare på några av museets dyrgripar. Vi får också en helt unik guidad tur i det sista kejsarparets privata våning. Efter besöket, där vi har möjlighet att dröja oss kvar så länge vi vill (det finns mycket att se!) är det fri tid.  Vi avslutar dagen och resan med en gemensam middag.

28 oktober
Vi äter frukost på hotellet, alternativt får med oss ett frukostpaket, och påbörjar sedan hemresan mot Sverige. Vi anländer till Arlanda vid lunchtid.

DET HÄR INGÅR I PRISET
Resa tur och retur (flyg)
Två middagar och fem luncher
Sju nätter i dubbelrum på hotell med bra standard
Frukostbuffé på hotellet
Inträden på museer
Guidningar på svenska
Svensktalande reseledare
Hjälp med att boka kvällsprogram (exempelvis opera/teater/balett)

NOTERA
Visumkostnader tillkommer
Enkelrumstillägg – 1500 SEK
Passet måste vara giltigt minst sex månader efter visumets sista dag

Välkommen med din bokning!

För mer information, se Tidens Poesis hemsida.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: