Den här målningen föreställer kejsarinnan Alexandra Fjodorovna av Ryssland, Nikolai II:s tyskfödda maka. Porträttet målades 1907 av den ryske konstnären Nikolai Bodarevskij som var en del av peredvizjnikerna, en rysk realistisk konstnärsgrupp som ofta målade vanliga människor i vanliga situationer. Många gånger ville de skildra det vanliga folket med respekt och samtidigt peka på samhällets orättvisor. Gruppens mest kände företrädare var Ilya Repin som bland annat målade Pråmdragarna på Volga som visar en grupp trasklädda män som drar en pråm uppströms floden. På samma gång som Bodarevskij tillhörde denna grupp var han en flitigt anlitad porträttkonstnär och målade många av dåtidens superstjärnor, bland annat Schuman, Schubert, Mendelssohn, Tjajkovskij och Haydn. 1907 fick han i uppdrag att måla Rysslands unga kejsarinna, den trettiofem år gamla Alexandra.

Bodarevsky_-_Zarin_Alexandra_Fyodorovna

Porträttet målades i porträttgalleriet på Alexanderpalatset i Tsarskoje Selo (Tsarens by), en stad belägen 25 kilometer söder om Sankt Petersburg. Där hade tsarfamiljen sitt permanenta hem. Porträttet var inte officiellt och skulle hänga i hemmet, därför bar kejsarinnan sina egna personliga favoritsmycken till en vacker silverskimrande klänning.

På porträttet pryds kejsarinnans rödbruna hår av ett diadem (vissa källor kallar det för en mindre krona, men vi har valt att använda beteckningen diadem) som ingår i ett garnityr som hon beställde från Bohlin och Fabergé år 1900. Garnityret, bestående av diadem, halsband och corsage, har en bas av silver och guld och är dekorerat med cabochonslipade smaragder och diamanter. Diademet och halsbandet tillverkades av Bohlin, medan Fabergés Oscar Pihl ansvarade för corsaget. Kring diademets bas slingrar sig rosetter och mittstycket markeras med en pampig cabochonslipad smaragd på 23 karat.  Det corsage och halsband som kejsarinnan bär på porträttet är inte de som ingick i garnityret. De hade samma rosettdesign som diademet. Istället bär hon ett mer traditionellt devant-de-corsage, även det tillverkat av Bohlin, med huvudsten i smaragd omgiven av diamanter och med ett hänge också det i smaragd. De två pärlhalsbanden fick hon i gåva av sina svärföräldrar när hon som arvprins Nikolais fästmö anlände till Ryssland hösten 1894. På handlederna bär kejsarinnan fem guldarmband, varav fyra är dekorerade med smaragder. Det släta guldarmbandet som hon har på den högra handleden (från betraktarens synvinkel) bar hon alltid och när hon elva år senare, i samband med ankomsten till Jekaterinburg där hon och hennes familj mördades i juli 1918, beordrades lämna över alla sina smycken fick hon inte av sig det.

Skärmavbild 2018-06-13 kl. 19.25.28
35159179_10155660838032507_7747275073815314432_n

Vad hände då med det vackra garnityret? Vems hjässa pryder diademet idag? Svaret är tyvärr; ingens. Liksom de flesta av kejsarinnan Alexandras smycken och diadem konfiskerades dem efter revolutionen av den sovjetiska staten, plockades isär och såldes i delar. Nikolai Bodarevskijs porträtt av kejsarinnan kan vi dock fortfarande beundra. Det hänger idag på Katarinapalatset i Tsarskoe Selo som är väl värt ett besök.

erika1

Erika Lindblom

En reaktion på ”Smaragder och diamanter: ett porträtt från 1907

  1. sydjames skriver:

    Initierat och välskrivet. Som vanligt m a o. //SJ

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: