Att ge bort dekorerade ägg till påsk är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Den kan spåras till den tidiga kristendomen där ägget fungerade som en symbol för återfödelse och fruktbarhet. Påskägg i sin mest exklusiva form hittar man tveklöst i de Fabergéägg som juvelerarfirman Fabergé tillverkade åt Rysslands två sista tsarer; Alexander III och Nikolai II. Vi har tidigare år skrivit om Pelikanägget, Kröningsägget och Vinterägget. Den här artikeln handlar om det så kallade Lagerträdsägget som Nikolai II gav sin mor, änkekejsarinnan Maria Feodorovna, vid påsken 1911. Innan vi går närmare in på Lagerträdsägget och dess design ska vi titta närmare på hur traditionen med Fabergéägg föddes.

Det var Rysslands näst siste tsar, den väldige Alexander III, som inledde traditionen när han i samband med sin tjugonde bröllopsdag i november 1886 gav sin hustru ett juvelprytt ägg. Att valet föll på just ett ägg var ingen slump. Tsaren visste nämligen att hans hustru sedan barndomen beundrat ett liknande ägg som funnits hemma hos hennes faster, prinsessan Vilhelmine av Danmark. Alexander III gav Fabergé fria händer. Han hade dock ett krav – ägget skulle innehålla en överraskning. När tsaren gav ägget till sin hustru blev hon så förtjust att han året därpå gav henne ytterligare ett, denna gång i samband med den ortodoxa påsken. Så fortsatte han göra till sin tidiga död i november 1894 då traditionen övertogs av hans son Nikolai som fram till revolutionen 1917 gav sin mor och hustru varsitt ägg. Det uppskattas att det mellan åren 1886 till 1917 tillverkades femtioåtta ägg varav fyrtiotvå finns kvar idag.

Som tidigare nämnts gavs Fabergé helt fria händer och äggets design och tema hölls hemligt för kunden till strax innan det skulle lämnas över till kejsarinnan. För att inte göra mottagaren besviken behövde Fabergé studera de respektive kejsarinnornas stil, smak och intressen. Att kejsarinnan Alexandra Feodorovna 1898 fick ett rosa ägg med liljekonvaljer var ingen tillfällighet; kejsarinnan älskade nämligen både rosa och liljekonvaljer.

Lagerträdsägget ger uttryck för änkekejsarinnans intresse för natur och fågelliv. På Anitjkovpalatset, där änkekejsarinnan bodde när hon befann sig i Sankt Petersburg, hade hon en enorm bur fylld med olika sorters fåglar. Lagerträdsägget, som inte alls ser ut som ett ägg men ändå kallas så, är format som ett lagerträd och består huvudsakligen av rent guld. Sticker man in och vrider om den medföljande nyckeln reser den övre delen av lövverket på sig och fram kommer en liten fågel som roterar, flaxar med sina vingar, öppnar näbben och sjunger. Löven, som är 325 till antalet, är tillverkade av grön nefrit från Sajanbergen i Sibirien och har fästs vid stammen via supersmala stjälkar av guld. Nefriten, som kommer i flera nyanser av grönt och som dessutom är lätt att arbeta med då den sällan spricker, användes frekvent av Fabergé. Grönt var dessutom Carl Fabergés favoritfärg då han ansåg att den symboliserade hopp. Trädets lövverk pryds av blommor av briljanter, rosenstenar, rubiner, ametister och citriner. Krukan är gjord av onyx från Mexico och dekorerad med lagergirlanger i emalj, pärlor och rubiner.

The_Bay_tree_egg

I samband med revolutionen konfiskerades ägget av den sovjetiska staten. Vad som hände sedan finns det motsägande uppgifter om. Enligt Fabergémuseet i Sankt Petersburg ska den sovjetiska staten 1928 försökt ge ägget i gåva till Irans shah, medan andra uppgifter påstår att ägget 1927 såldes till Wartski i London. Vad som däremot är säkert är att ägget 1947 såldes av Sotheby’s och att det 1965 köptes av Micheal Forbes för 35000 dollar. 2004 återvände ägget till Ryssland då affärsmannen Viktor Vekselberg köpte det. Vekselberg, som har världens största privata samling av Fabergéägg, uppgav i en intervju från 2013 att han betalat omkring 100 miljoner dollar för nio ägg. I samma intervju sa han också att han inte köpt dem för sin egen skull, utan för att äggen är en viktig del av Rysslands kulturhistoria. Samma år som intervjun gavs invigde han Fabergémuseet i Sankt Petersburg där Vekselbergs samtliga nio ägg finns utställda tillsammans med många andra Fabergéföremål.

Madame Scandaleuse besökte museet i november 2017 och det var verkligen en fantastisk upplevelse. I klippet nedan får du följa med oss under vårt besök.

erika1

Erika Lindblom

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: