Följ med Madame Scandaleuse Magazine och Tidens Poesi till Sankt Petersburg och upplev det ryska imperiets huvudstad. Temat för resan är: ”Sankt Petersburg – på randen till revolution”.

DATUM: 10 – 17 november 2017
PRIS: 12500 SEK

Sista bokningsdatum och betalning: 1 oktober (för att boka – skicka ett mail till tidenspoesi@outlook.com).

DETALJERAT RESEPROGRAM

DAG ETT
Avresa från Arlanda. Vi anländer lunchtid till Sankt Petersburg och åker buss till hotellet i centrala Sankt Petersburg. Efter inkvarteringen fyller vi på energin med lunch som vi själva betalar och åker sedan till det pampiga Stronganovpalatset i vilket Sankt Petersburgs vaxkabinett är beläget. Där lär vi oss mer om den ryska tsardynastin och de härskare som formade staden. Vi avslutar dagen med en gemensam middag.

DAG TVÅ
Efter frukost på hotellet sätter vi oss på en buss och upptäcker Sankt Petersburg tillsammans med Olga och Johan och en svensktalande guide. Vi kommer att se många av stadens mest kända sevärdheter, skapade under den tid då Sankt Petersburg var det ryska imperiets huvudstad. Vi äter lunch på restaurangen Mein Herz i Menshikovpalatset, ett magnifikt barockpalats som vid uppförandet 1710 var Sankt Petersburgs första stenbyggnad. Efter lunchen åker vi till Sankt Petersburgs teatermuseum där det finns en unik samling av teater- och balettdräkter från 1700-talet och framåt. Här får vi lära oss mer om den kända ryska baletten och dess utveckling och beundra dräkter och kostymer som burits av några av Rysslands mest kända och mytomspunna skådespelare och dansare.
Fri tid

DAG TRE
Denna dag beger vi oss till Pushkin (tidigare Tsarskoe Selo – Tsarens by) som ligger 25 kilometer söder om Sankt Petersburg. Här besöker vi det välkända Katarinapalatset, ett mäktigt rokokopalats som fick sitt pampiga utseende under kejsarinnorna Elisabeth och Katarina den stora. Under andra världskriget förstördes stora delar av palatset av tyskarna, men ett enormt restaureringsarbete som pågått i decennier har återställt palatset till forna dagars storhet. Palatsets kanske mest berömda sal, bärnstensrummet, invigdes för bara några år sedan och uppvisar en makalös prakt.
Efter besöket på Katarinapalatset äter vi lunch och fortsätter sedan till Museet för Första Världskriget där vi lär oss mer om hur den kejserliga familjen levde och agerade under denna tid. Museet är nyöppnat och har fått mycket fin kritik. Vi fortsätter sedan till Fjodorovsky Gorodok, en pytteliten by uppförd i gammalrysk stil på uppdrag av tsar Nikolai II. Den lilla byn består av flera byggnader varav den främsta är Fjodorovskykatedralen, en imponerande katedral med Maria bebådelsekatedralen i Kreml som förebild. Katedralen användes ursprungligen av den sista tsarfamiljen och hit kom tsar Nikolai II och hans hustru Alexandra Fjodorovna ofta för att be. När första världskriget utbröt gjordes flera byggnader om till lasarett och där arbetade kejsarinnan och hennes två äldsta döttrar, storfurstinnorna Olga och Tatiana, som sjuksköterskor. Vi avslutar besöket genom att stanna till vid den vackra tågstationen i jugendstil, Vitebskij vokzal, utanför vilken det finns ett monument som hedrar de soldater som stupade under första världskriget.
Fri tid

DAG FYRA
På den fjärde dagen beger vi oss ut på en vandring genom Sankt Petersburg med Olga och Johan. Tanken är att ge en bild av staden före revolutionen Vi börjar vid Hotell Astoria, ett klassiskt lyxhotell i jugendstil ritat av Fredrik Lidvall, en framgångsrik arkitekt som ritade många av Sankt Petersburgs ikoniska jugendhus. Fredrik var son till Jon Petter Lidvall, en man som utvandrade från Hamre by i Långsele och lyckades bli hovskräddare åt den ryska tsarfamiljen. Vi promenerar längs Sankt Petersburgs paradgator, beundrar kända byggnader, besöker Sankt Petersburgs första fotoateljé, går förbi Fabergébutiken och huset där Lidvalls ateljé fanns fram till år 1917, Svenskgränden med det svenska konsulatet och svenska kyrkan, det historiska Litteraturkaféet som Rysslands nationalskald Alexander Pushkin ofta besökte, och mycket mer. Efter promenaden, då vi verkligen lär känna Sankt Petersburg på riktigt, finns möjlighet att besöka Fabergémuseet i Shuvalovpalatset som har världens största samling av Fabergéföremål.
Fri tid

DAG FEM
Vi inleder dagen med ett besök på Eremitaget, ett av världens främsta och största konstmuseer. Det är inrymt i Vinterpalatset, det forna officiella tsarresidenset och innehåller ofantliga rikedomar och konstskatter. Vi besöker ”Diamantkammaren” där vi beundrar glittrande smycken från tsardynastins dagar och fortsätter sedan vidare till en utställning med empirkläder och föremål (benämningen på det tidiga 1800-talets neoklassicistiska mode med antika influenser). Där får vi bland annat se Katarina den storas uniformklänning, en typ av klänning som togs fram med livgardets uniform som förebild. Efter lunchen, som vi äter på museet, åker vi över Neva till en stadsdel som kallas för ”Petrogradskaja storona” och som är fullt av sagolika hus i jugendstil. Där besöker vi först solfjädersmuseet ”Solfjäderskonst”, ett helt unikt museum som är mycket uppskattat av besökare. Vi fortsätter sedan vidare och beundrar fler av de byggnader som ritades av Fredrik Lidvall, bland annat det hyreshus som han byggde på beställning av sin mor Ida Amalia. Fri tid för resten av dagen.

DAG SEX
Denna dag går i oktoberrevolutionens tecken. Vi börjar med ett besök på pansarkryssaren Aurora som är en av de starkaste symbolerna för revolutionen. Det var nämligen med ett signalskott från Aurora som revolutionen inleddes. Efter besöket på Aurora åker vi till Peter-Paulfästningen som är en av Sankt Petersburgs äldsta och främsta sevärdheter. Här, i vad som bektraktas som stadens hjärta, tittar vi på den överdådiga Peter-Paulkatedralen där många av tsardynastins medlemmar ligger begravda och besöker övergivna fängelsehålor där flera av storfurstarna satt inspärrade under revolutionen för att sedan avrättas. Därefter äter vi lunch och går sedan vidare till Politiska museet som är inrymt i Mathilde Kschessinskas fantastiska Art Nouveau-hus. Mathilde Kschessinska var prima ballerina vid Marinskijteatern och älskarinna åt flera storfurstar, bland annat den framtida Nikolai II, den sista tsaren av Ryssland. På museet finns bland annat en rekonstruktion av den tågvagn i vilken Nikolai II abdikerade. Efter besöket är det fri tid.

DAG SJU
Vi inleder dagen med ett återbesök på Eremitaget. Den här gången är vårt mål de praktfulla paradsalarna samt en guidad tur på temat ”Oktoberrevolutionen”. I en nyinvigd utställning färdas vi 100 år tillbaka i tiden, till det ögonblick då Vinterpalatset stormades av bolsjeviker. I utställningen ingår även en del kläder, bland annat kejsarinnan Alexandra Fjodorovnas fantastiska hovdräkt samt uniformer som bars av palatsets anställda. Dessa uniformer syddes upp av en bekant till oss, nämligen företaget ”Lidvall och Söner”. Som extra bonus får vi även en specialvisning av den person som är ansvarig för Vinterpalatsets klädkammare. Efter besöket på Eremitaget, där vi har möjlighet att dröja oss kvar så länge vi känner för det, är det fri tid. Vi avslutar dagen och resan med en gemensam middag.

DAG ÅTTA
Vi äter frukost på hotellet och påbörjar sedan avresan mot Sverige.

DET HÄR INGÅR I PRISET:
Resa tur och retur (flyg)
Två middagar och fem luncher
Sju nätter i dubbelrum på hotell med bra standard
Frukost på hotellet
Inträden på museer
Guidningar på svenska
Svensktalande reseledare
Hjälp med att boka kvällsprogram (exempelvis opera/teater/balett)

NOTERA
Visumkostnader tillkommer
Enkelrumstillägg – 1200 SEK
Pass måste vara giltigt minst sex månader efter visumets sista dag.

Välkommen med din bokning! 

För mer information, se Tidens Poesis hemsida.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: