Det sägs att sommaren är läsningens tid. Då slipper man, i alla fall för några veckor, jobbmail, kurslitteratur och tunglästa instruktioner och kan istället välja helt fritt. Kanske tillhör du dem som lägger sig i hängmattan med en god bok, eller tar du kanske med boken till stranden och läser i den värmande sommarsolen (vi håller tummarna för att juli kommer att bjuda på soligt väder)? Det har sagts att det bästa stället att läsa på är ombord på en liten båt, till ljudet av kluckande vågskvalp. Huruvida det är sant eller inte kan vi inte svara på, men Erika kan styrka att det är rogivande att läsa till ljudet av vågor. Den plats som hon helst av allt läser på är nämligen på toppen av en av de många bunkrar som Sverige lät uppföra som en del i den så kallade Skånelinjen som skulle skydda Sverige från invasion under andra världskriget.

För den som är sugen på att ägna sommaren åt lite läsning ger Erika och Linnéa sina bästa tips på böcker att läsa i sommar.

Erika, vilka böcker rekommenderar du?

fattigadel-i-iv

Jag vill börja med att rekommendera mitt livs största läsupplevelse, Agnes von Krusenstjernas romansvit Fattigadel. Den består av fyra böcker skrivna 1935-1938 då Krusenstjerna under perioder var intagen på en katolsk nervklinik i Malaga. Romansvitens huvudperson, Viveka von Lagercrona, är Krusenstjernas alterego och romansviten inleds faktiskt med en scen där Vivekas väninna hälsar på henne där hon sitter inspärrad på ett sinnessjukhus (beläget i ett kloster) i Spanien och försöker skriva en biografi över sitt liv. Viveka ger materialet till sin väninna och ber henne att göra något av det, och det gör hon. Vi får följa Viveka från hennes tidiga barndom och fram till de sena tonåren. Det är en berättelse om Vivekas familj, en adlig men fattig familj som följer faderns, kapten von Lagercronas, regemente och flyttar från stad till stad. Det är en beskrivning av Krusenstjernas egen uppväxt, men det är först och främst en uppgörelse med författarens egen släkt och familj. Med ett språk som är både fräckt och poetiskt öser hon hat över sina släktingar, särskilt över den nästintill döva och i författarens ögon odugliga modern Sofia och den ingifta mostern Eveline McDonald (vem som helst med en adelskalender kunde lista ut att det var Krusenstjernas moster Elvine Hamilton som åsyftades) som hon verkar avsky över allt annat. Den sinnessjukdom som många i släkten drabbades av är ständigt närvarande och i vissa partier är det tydligt hur huvudkaraktären själv glider in och ut ur sinnessjukdomen – särskilt i den sista boken då hon är i sena tonåren och tankarna från och till är riktigt snurriga. Hon blottar hela familjen, ingenting är hemligt. Hon målar ett rått porträtt över en adelssläkt som ruttnar inifrån, precis som en möglig gammal svamp. För några år sedan kom romansviten i nyutgåva, förpackad i en snygg box. Jag rekommenderar den varmt.

0000062012

För den som läst och tycker om Per Anders Fogelström och hans Stadsserie vill jag tipsa om Mari Åbergs trilogi om Hanna och Göran som utspelar sig under 1930- och 1940-talet. I den första boken, Och kvar stod en röd resväska, möter vi den unga Hanna som lever ett privilegierat liv i Göteborg och drömmer om att utbilda sig till modist. När katastrofen inträffar tvingas hon dock bryta upp från allt hon känner till och skapa sig ett eget liv i Stockholm. Den andra boken, Löftet, handlar om hälsingepojken Göran som växer upp vid ett sågverk. När andra världskriget bryter ut förändras hans liv och han byter det slitsamma livet som utauktionerad arbetskraft mot ett liv som soldat och anmäler sig som frivillig under finska vinterkriget. I den tredje boken, Vi som älskade och hatade så, förenas Hanna och Görans öden och vi får följa deras stundom tuffa men ändå kärleksfulla liv tillsammans. Sättet som författaren skildrar stad och människor på påminner mycket om Fogelström. För den som är nyfiken på trilogin kan jag även berätta att den förra veckan publicerades på Storytel. Du kan alltså lyssna på den direkt i din telefon. Perfekt!

3af9e492-3d5c-11e6-9575-95184d5df5a4-480x732

Jag vill också rekommendera Belgravia av Julian Fellowes, skaparen av Downton Abbey. Belgravia påminner också mycket om Downton Abbey; det är en såpa förlagd i en historisk epok. Det är en berättelse om en hemlighet, en hemlighet som nystas upp bakom de eleganta portarna till Londons mest exklusiva kvarter. Vad har den nyrike industrialisten James Trenchard och hans hustru Anne för hållhake på Lady Brockenhurst, som tillhör en av landets äldsta familjer? Vad hände egentligen på Lady Brockenhurst legendariska bal kvällen före slaget vid Waterloo 1815? Belgravia är en farfylld historia där relationer, ambitioner och romanser står i centrum.

hilma-inb-low

Två nyutgivna böcker som jag vill tipsa om är Gick obemärkt förbi av Ingrid Hedström och Hilma av Anna Laestadius Larsson. I Gick obemärkt förbi skildrar författaren en skamfläck i den svenska historien – hur det rashygieniska tänkandet på 1930-talet mer eller mindre tvingade familjer att lämna ifrån sig sina handikappade barn och placera dem på institutioner där de isolerades från resten av världen och glömdes bort. Hilma av Anna Laestadius Larsson handlar om konstnärinnan Hilma af Klint som starkt influerad av teosofi målade abstrakt konst innan abstrakt konst ens existerade. Laestadius Larsson målar skickligt upp af Klints liv och vi får följa henne från barndomen till döden, hur hon efter många om och men får börja på Konstvetenskapliga akademin, hur hon kommer i kontakt med teosofin och hur hon ser det som sin uppgift att översätta komplexa filosofiska idéer och andliga begrepp till visuella representationer.

pompeji_n
framsida

Slutligen vill jag rekommendera några barn- och ungdomsböcker (uppmuntra era barn/ungdomar/barnbarn till läsning!). Jag vill börja med att tipsa om Kim M Kimselius underbara äventyrsromaner där vi tillsammans med huvudpersonerna Theo och Ramona reser från den ena spännande historiska händelsen till den andra. Jag läste Kimselius debutbok Tillbaka till Pompeji när den gavs ut 1997 och den bidrog till att väcka mitt historiska intresse. Jag fullkomligt älskade den. Sedan 1997 har Kimselius skrivit ytterligare ett fyrtiotal historiska äventyrsromaner och tillsammans med Theo och Ramona kan vi exempelvis besöka Titanic, den ryska tsarfamiljen på Alexanderpalatset utanför Sankt Petersburg, franska revolutionen och många fler spännande platser. Jag vill också tipsa om den nyligen utgivna barnboken Milton av Linnéa Mähler. Milton är den enda i hela Skandmark som tycker om att vara ute och leka. Alla andra sitter bara inomhus och glor på tv. Alla, utom farfar. Det finns dock ett litet problem: Farfar har blivit förminskad under ett av Farmors märkliga experiment och nu har han varit försvunnen i fyra år. Milton sätter genast igång med att söka efter honom, men kommer han att hitta honom? Och hur ska farfar bli stor igen? Jag bokstavligen plöjde Milton på en dag och jag fann boken mycket underhållande. Karaktärerna är både annorlunda och finurliga, språket lättläst och humor är det gott om. En riktigt underhållande barnbok, med andra ord.

Erika, vad läser du själv i sommar?

Just nu läser jag Åsa-Hanna som betraktas som Elin Wägners främsta roman och som handlar om den unga Åsa-Hanna som gifter sig med handelsmannen Frans som har ett förskräckligt dåligt rykte. Han misstänks nämligen ha bragt sin förra hustru om livet och efter ett tag inser Åsa-Hanna att hon gjort sitt livs misstag. I sommar hoppas jag även få tid att läsa (jag har dessvärre inte mycket ledigt) Tiden Second Hand – slutet för den röda människan av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj samt Det 19:e Fabergéägget av Claes Ericsson.

Linnéa, vad rekommenderar du?

9789146230083

Jag rekommenderar Lykttändaren av Pontus Ljunghill. Det är en spännande deckare som utspelar sig i 1920-talets Stockholm. Efter midsommarhelgen 1923 hittas en ung kvinna död i sin lägenhet. Kriminalkonstapel John Stierna kopplas in, och inser snart att detta inte är något vanligt mord och att motivet sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ljunghill är otroligt skicklig i sina beskrivningar av Stockholm på 1920-talet, och man tycker sig känna igen gator och butiker trots att dessa sedan länge försvunnit. Lykttändaren utspelar sig fem år före Ljunghills första bok (En osynlig), och går att läsa fristående. Jag tycker att Lykttändaren är en mycket mer sammanhängande berättelse än En osynlig, och också mycket bättre skriven. En bok som passar såväl deckarfantasten som de som fascineras av det svunna Stockholm

 Vad läser du själv i sommar?

I sommar läser jag den brittiska författaren Sophie Hannahs fortsättning på Agatha Christies böcker om Hercule Poirot.

Vad kommer du att läsa i sommar? Dela gärna med dig av dina boktips i kommentarsfältet nedan.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: