Följ med Madame Scandaleuse Magazine och Tidens Poesi till Sankt Petersburg och vandra i tsardynastins fotspår. Tillsammans upplever vi bland annat Vinterpalatset, Peter-Paulfästningen, Katarinapalatset och Kyrkan på blodet. Vi avslutar resan med en historisk bal i ett före detta kejserligt palats. Välkommen med din bokning!

DATUM: 6 – 12 mars 2017 (för de som inte vill medverka på balen finns möjlighet att resa hem den 11 mars)
PRIS 6 DAGAR: 9400 SEK
PRIS 7 DAGAR: 10400 SEK (balbiljett på cirka 500 SEK tillkommer)

Sista bokningsdatum och betalning: 25 januari (för att boka – skicka ett mail till madamescandaleuse@hotmail.com).

DETALJERAT RESEPROGRAM

DAG ETT
Samling tidigt på morgonen på Arlanda för avfärd mot Sankt Petersburg. Från Arlanda flyger vi till Helsingfors och tar pendeltåget till en järnvägsstation. Där kliver vi på det moderna finska snabbtåget ”Allegro” som för oss till Sankt Petersburg. Resan tar 3,5 timme och det finns möjlighet att köpa något att äta och dricka ombord. Vi anländer till Sankt Petersburg vid 14.30 och åker direkt till hotellet där vi checkar in. Vi samlas sedan i ett av hotellets konferenssalar där vi fikar och delar ut kartor och annan nödvändig information. Efter det åker vi buss till ett vaxkabinett som är beläget i ett av Sankt Petersburgs förnämsta barockslott. Där får vi bekanta oss med Peter den store, Katarina den stora och andra medlemmar ur den kejserliga dynastin. Vi avslutar dagen med att äta middag tillsammans på det mysiga 1800-talskaféet Literatrunoje café där självaste nationalskalden Pushkin tar emot i dörren.

DAG TVÅ
Vi börjar dag två med att åka buss till Peter-Paulfästningen som är en av Sankt Petersburgs äldsta och främsta sevärdheter och. Här, i vad som betraktas som Sankt Petersburgs hjärta, tittar vi på den överdådiga Peter-Paulkatedralen där de flesta av tsardynastins medlemmar ligger begravda, och besöker övergivna fängelsehålor där bland annat Peter den stores son Aleksey, furstinnan Tarakanova som påstod sig vara kejsarinnan Elisabeths hemliga dotter och författaren Dostojevskij suttit fängslade. Efter besöket på fästningen åker vi till Café Rasputin där vi äter en traditionell rysk lunch. Vi åker sedan till Eremitaget, ett av världens största och främsta konstmuseer. Här tittar vi närmare på paradsalarna i Vinterpalatset, porträttgalleriet över Romanovdynastins kejsare och kejsarinnor och mycket mer. Efter besöket på Eremitaget är det fri tid för resten av dagen. På kvällen finns det möjlighet för den som vill att gå på opera, balett eller teater med mera.

DAG TRE
Idag börjar vi dagen med att besöka Jusupovpalatset vid Moika, ett av Sankt Petersburgs mest exklusiva och berömda stadspalats. Här bodde den oerhört förmögna familjen Jusupov och det var också här som Rasputin mördades i december 1916. På Jusupovpalatset börjar vi med en rundtur och tittar sedan på en utställning om Rasputin. Efter det äter vi en gemensam lunch innan det bär av till den svenskfödde hovskräddaren Johan Petter Lidvalls ateljé på Bolshaja Morskaja. Vi fortsätter till Politiska museet som är inrymt i Mathilde Kschessinskas fantastiska Art Nouveau-hus. Mathilde Kschessinska var prima ballerina vid Marinskijteatern och älskarinna åt flera storfurstar, bland annat den framtida tsar Nikolai II, den sista tsaren av Ryssland. Efter besöket åker vi buss tillbaka till hotellet.

DAG FYRA
Idag beger vi oss till staden Pushkin (tidigare Tsarskoe Selo – Tsarens by) som ligger 25 kilometer söder om Sankt Petersburg. Här besöker vi det välkända Katarinapalatset, ett fantastiskt rokokopalats som fick sitt pampiga utseende under kejsarinnorna Elisabeth och Katarina den stora. Intill det stora palatset ligger ytterligare ett intressant palats – Alexanderpalatset, ett av världens främsta exempel på nyklassicism och den sista tsarfamiljens permanenta residens. Alexanderpalatset är stängt för en välbehövlig renovering, men vi kommer att titta på det från parken och lära oss mer om palatset och den sista tsarfamiljen. Efter denna fullspäckade förmiddag äter vi lunch tillsammans innan vi åker tillbaka till staden. Väl tillbaka i Sankt Petersburg fyller vi på energin med lite fika och fortsätter dagen med att besöka Fabergémuseet i Shuvalovpalatset som har världens största samling av Fabergéföremål. Efter besöket står ”egen tid” på schemat.

DAG FEM
Vi börjar dagen med att besöka Kyrkan på blodet, en imponerande kyrka i gammal moskovitisk stil som uppfördes som ett minnesmärke över tsar Alexander II som mördades på samma plats i mars 1881. Vi äter sedan en gemensam lunch. Efter lunchen väntar balförberedelser för de som ska medverka på morgondagens bal, medan de som inte ska vara med får några timmars egen tid. På kvällen samlas vi på en restaurang och äter en gemensam avslutningsmiddag.

DAG SEX
Efter frukost på hotellet är det avresa för de som inte ska medverka på balen. Övriga ägnar förmiddagen åt balförberedelser. Klockan tolv anländer vi till Nikolajevskypalatset, ett före detta kejserligt palats i nyklassicism beläget i centrala Sankt Petersburg. Där förvandlar vi oss från moderna människor till herrar och damer från 1800-talets början. Balen börjar klockan två och pågår till tio på kvällen. Efter balen åker vi buss tillbaka till hotellet.

DAG SJU
Vi äter frukost på hotellet och åker sedan till järnvägsstationen från vilken vi tar snabbtåget till Helsingfors. Från Helsingfors flyger vi till Arlanda. Vi är tillbaka i Sverige vid 16-tiden.

DET HÄR INGÅR I PRISET:

Flyg Arlanda – Helsingfors tur och retur
Snabbtåg Helsingfors – Sankt Petersburg tur och retur
Busstransfer i Sankt Petersburg
Fem eller sex nätter (beroende på vilket resealternativ du väljer) på tre- eller fyrstjärnigt hotell
Frukost på hotellet
Fyra luncher
Två middagar
Inträden till museer
Guidningar på svenska/engelska
Svensktalande reseledare (Johan och/eller Olga)
Hjälp med att boka kvällsprogram

Observera:
Visum – 655 SEK om man ordnar det själv, 800 SEK om vi hjälper till. Proceduren tar cirka två veckor.
Pass som är giltig minst sex månader efter visumets sista dag
Balbiljett – cirka 500 SEK
Avgift för att hyra balkläder
Enkelrumstillägg – 1200 SEK

För mer information, se Tidens Poesis hemsida.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: