Halvvägs mellan Sankt Petersburg och Peterhof ligger Strelna, en liten stad med omkring 12 000 invånare. Här hittar man det första kända exemplet på rysk barockarkitektur i trä – nämligen Peter den stores lilla träpalats från början av 1700-talet. Vackert beläget i Finska viken omges det av mjuka kullar och glittrande sjöar. Genom lövverken kan man på avstånd skymta det pampiga Konstantinovpalatset som tronar på en höjd. När jag besökte palatset tillsammans med Tidens poesi i början av augusti sken solen och parken visade sig från sin allra bästa sida. Det var inte svårt att drömma sig tillbaka till 1700-talet. Så intensiv var illusionen att jag nästan förväntade mig att höra ljudet av Peter den stores stövelkliv eller kejsarinnan Elisabeths frasande klänningar.

Hur kommer det sig då att Peter den store lät uppföra sitt palats just här? Berodde det på de sköna omgivningarna? På närheten till havet? Det förekommer lite olika uppgifter, men många menar att det berodde på Strelnas strategiska läge mellan Sankt Petersburg och Kronstadt där Peter den store anlagt sin flottbas. Vid 1700-talets början var häst och vagn det enda transportmedlet och vägarna var ofta dåliga. Det tog således lång tid att resa och tsaren behövde en plats där han kunde stanna till för att äta och vila på sin väg mellan huvudstaden och flottbasen. Palatset uppfördes med andra ord som ett slags kejserligt gästgiveri och det kom senare att kallas för just ett ”vägkantspalats”.

Palatset ritades av den franske arkitekten Jean-Baptiste Alexandre Le Blond (som från 1716 var Sankt Petersburgs stadsarkitekt) och uppfördes mellan åren 1711-1716. Palatset bestod av två större salar och åtta mindre rum. Förutom själva palatset bestod egendomen även av en kyrka och i parken fanns flera växthus, en köksträdgård, bikupor, en fiskdamm och ett aviarium för fåglar. I parken stod också en stor lind längs vars stam en spiraltrappa ledde upp till en lövsal där Peter den store tyckte om att dricka te tillsammans med sina gäster.

Elisabeth av Ryssland

Tsaren hade stora planer för Strelna. Efter ett besök vid Versailles återvände han till Ryssland fast besluten om att bygga fontäner som var både större och bättre än de i Frankrike. Valet av plats föll på Strelna, men efter att ha undersökt terrängen kom man fram till att den ej lämpade sig för det självtryck som fontänerna skulle ha och man förlade dem istället vid Peterhof där förutsättningarna var betydligt bättre. Efter detta bakslag förlorade Peter intresset för Strelna och gav egendomen till sin dotter Elisabeth som utnyttjade den frekvent under sina resor mellan Sankt Petersburg och Peterhof.

Även Elisabeth ville bygga ut och förfina Strelna och gav sin favoritarkitekt Bartolomeo Rastrelli i uppgift att göra så, men han var för upptagen med andra projekt (bland annat Vinterpalatset i Sankt Petersburg och Katarinapalatset i Tsarskoe Selo) för att hinna ägna någon tid åt det projektet. Vid 1700-talets mitt förändrades dock interiören och planlösningen, men exteriören förblev densamma.

I slutet av 1700-talet tillföll Strelna tsar Paul I:s näst äldste son, storfurst Konstantin Pavlovitj som i parkens östra del lät uppföra det magnifika Konstantinovpalatset. I samband med detta förlorade Peter den stores palats sin funktion, och palatset övertogs istället av Krigsministeriet och blev militärsjukhus. Denna funktion hade palatset ända fram till andra världskrigets slut 1945. Efter kriget gjordes palatset om till en förskola.

Idag är palatset ett museum och man har återställt det till sitt ursprungliga skick. På bottenvåningen hittar man en permanent utställning som visar hur rummen såg ut när Peter den store och senare kejsarinnan Elisabeth använde palatset. I utställningen ingår även ett stort antal föremål som sägs ha tillhört Peter den store själv – bland annat ett täcke som Peters hustru Katarina (I) ska ha sytt åt honom. Den guide som visade oss runt var oerhört kunnig och berättade inte bara om palatsets historia, utan även om Peter den store och kejsarinnan Elisabeth och deras skilda personligheter (Peter den store levde relativt enkelt medan Elisabeth föredrog betydligt mer lyx och flärd). Peter den stores palats i Strelna är sannerligen ett intressant utflyktsmål, och i sin enkelhet en spännande kontrast mot de annars så överdådiga kejserliga palatsen. Har du möjlighet att besöka palatset – gör det!

Erika Lindblomerikalindbom

Läs mer om Erika här! 

Annan intressant läsning: 

Tsarskoe Selo – ett kejserligt sommarparadis 

Barnens ö – de kejserliga barnens fristad 

Det gula palatset vid Mojka

Är du också nyfiken på Sankt Petersburg? Klicka då in på Tidens poesis facebooksida och läs mer om de temaresor som de anordnar till den forna kejserliga huvudstaden.

En reaktion på ”Peter den stores palats i Strelna

  1. Åke skriver:

    Ett palats jag Inte hört talas om tidigare.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: