I påskas publicerade vi en artikel där vi berättade om familjen Yusupovs magnifika palats i Sankt Petersburg.  I denna artikel kan du läsa om palatsets sista ägare, den ökände fursten Felix Yusupov, och hans spännande liv och äventyr.

Felix Yusupov föddes i Sankt Petersburg 1887. Hans mor var den omåttligt rika furstinnan Zenaida Yusupova. Familjen Yusupov var den rikaste adelsfamiljen i det ryska imperiet. Deras rötter kunde spåras tillbaka till 500-talet och enligt släktlegenden, som kanske ska tas med en nypa salt, var de ättlingar till ett av profeten Mohameds syskonbarn. Familjen ägde betydande delar av rysk industri och i familjens ägo fanns bland oljefält och gruvor. Familjen ägde tillräckligt med mark för att vara en mindre europeisk stat och till denna rikedom kunde de även lägga hela sexton palats. Bland annat hade familjen Yusupov fyra palats i Sankt Petersburg, tre i Moskva, flera palats på Krimhalvön samt egendomar i Frankrike.

Zenaida Yusupova var i sin ungdom känd som en av Rysslands vackraste kvinnor, och hon sågs till och med som en potentiell hustru till den sista tsaren, Nikolai II. Hennes smyckesamling var legendarisk. Hon ska ha haft inte mindre än tjugoen diadem. Dessa inkluderade praktverk från Cartier, Chaumet och Fabergé. Zenaida hade i ungdomen en syster, men denna dog ung. Detta innebar att Rysslands största privata förmögenhet, som tidigare skulle delas mellan två kvinnor, plötsligt kom att hamna i en enda arvtagerskas händer. Zenaida hade naturligtvis dussintals friare som hoppades få del av denna rikedom. Friarna inkluderade både medlemmar ur Rysslands högsta aristokrati och utländska prinsar. Zenaida valde dock att gifta sig av kärlek. Tjugoett år gammal (1882) äktade hon greve Felix Felixovich Sumarokov-Elston, som var henne underlägsen i både förmögenhet och rang.

72b115f0473bb171e770151f3e159d70

Zinaida med sina söner

För att namnet Yusupov och den tillhörande titeln inte skulle dö ut med Zenaidas far tilläts Zenaidas man ta hennes namn och det bestämdes att deras äldste son skulle bli nästa furst Yusupov. Ett år efter bröllopet födde Zenaida en son som fick namnet Nikolai. Zenaida ville ha fler barn och hoppades på att få minst en dotter. 1887 föddes hennes andra och sista överlevande barn, vilket blev sonen Felix. Zenaidas önskan att få en dotter resulterade bland annat i att Felix under sina första levnadsår huvudsakligen kläddes i de småbarnskläder Zenaida redan beställt till den dotter som hon hoppats få.

Att klä sig i det motsatta könets kläder blev något av ett intresse för Felix och i sina memoarer berättar han en underhållande historia från operan i Sankt Petersburg. Kung Edward VII av Storbritannien var på besök och Felix var vid det tillfället klädd som kvinna. Kungen ska, vid åsynen av den förklädde Felix, ha blivit så attraherad att han skickade fram en av sina betjänter för att reda ut vem ”denna underbara varelse” egentligen var. Om han fick reda på svaret och vad hans reaktion blev förtäljer inte historien.

Felix och Nikolai hade ingen nära kontakt med fadern, men istället avgudade de sin mor. Zenaida skämde bort sina söner enormt vilket ledde till att sönerna blev nyckfulla och ofta uppträdde ganska oförskämt. Som skolelev var Felix hopplös. Bortskämd och odisciplinerad var han en stor prövning för de talrika informatorer som kom innanför familjepalatsets tjusiga väggar. Han ska bland annat ha bitit en pianolärare så illa i fingret att läraren inte kunde spela piano på över ett år. När inget annat alternativ återstod än att skicka Felix till en privatskola försökte han på alla sätt undvika detta genom att på flit misslyckas med antagningsproven.  Lärarna på skolan gjorde dock ett undantag och tog in den unge adelsmannen trots att han aldrig klarade inträdesproven.

Mellan 1909 och 1913 bodde Felix i Oxford där han studerade historia. Där bodde han i ett eget hus och hade en stor tjänstestab. Denna inkluderade både en rysk kock och en fransk chaufför. Vid sidan av huset i Oxford passade Felix även på att skaffa sig en större våning i flotta Mayfair i London. Under sin tid i England umgicks Felix med personer ur den finaste aristokratin och den intellektuella eliten. Han umgicks bland annat med medlemmar ur de grekiska och portugisiska kungafamiljerna och på en fest hos den kända markisinnan av Ripon fick han bland andra träffa kompositören Puccini och operastjärnan Adelina Patti.

389_zpse2eb03ee

Nikolai Yusupov

Efter studierna i England flyttade Felix tillbaka till Ryssland. Där spekulerades det mycket om bröderna Yusupov och deras eventuella äktenskapsplaner. Få trodde att Felix skulle kunna gifta sig. Han var ökänd för sitt vilda festande och det var allmänt känt att han föredrog män framför kvinnor, något som inte sågs på med blida ögon i början av 1900-talet. Annorlunda var det med hans bror Nikolai. Han beundrades för sitt stiliga yttre och han hade ett stort intresse för kvinnor. Att Nikolai skulle gifta sig med en kvinna ur den högsta aristokratin ansågs självklart, trots att hans kärleksrelationer oftast inkluderade dansöser och Sankt Petersburgs lyxprostituerade.

Vintern 1907/1908 förälskade han sig ändå  i en vacker grevinna, Marina de Heyden, vars familj var väletablerade i Sankt Petersburgs fina salonger. Det hela hade kunnat få ett lyckligt slut om inte den unga grevinnan varit förlovad och senare gift sig med en baltisk greve vid namn Arvid Manteuffel. Nikolai och Marina kunde dock inte sluta tänka på varandra, och därför avslutade de inte sin relation. Dessvärre avslöjades förhållandet och chockerade den ryska societeten. Mest förvånad blev den bedragne greve Manteuffel. Kärleksaffären som pågått redan under förlovningstiden och under de få månader paret varit gifta såg han som ett slag i ansiktet. För att få upprättelse utmanade Arvid Manteuffel sin frus älskare på duell.

Hur duellen slutade och hur Felix äventyr fortsatte berättar vi i nästa del av Den dödande dandyn.

axel

Axel Rollbäck 

Läs mer om Axel här! 

Annan intressant läsning: 

Det gula palatset vid Mojka

Brittiskt skepp räddade den ryska änkekejsarinnan 

Den sista kejserliga balen


Nyfiken på Sankt Petersburg? Följ med Tidens poesi till den kejserliga huvudstaden. Mer information här.

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: