Under sex veckor visar SVT den påkostade BBC-filmatiseringen av Krig och Fred, Leo Tolstojs mastodontepos om Ryssland under Napoleonkrigen. I serien bjuds vi på många vackra och imponerande miljöer, inte minst från den dåvarande ryska huvudstaden Sankt Petersburg. I Mojkapalatset (även känt som Yusupovpalatset), ett av stadens mest storslagna och kända stadspalats, har flera av seriens interiörscener spelats in. I den här artikeln berättar vi palatsets historia.

Mojkapalatset ligger liksom namnet skvallrar om vid den fem kilometer långa och fyrtio meter breda ån Mojka som flyter genom centrala Sankt Petersburg. Genom sin förening med Neva bildar en ö där stadens mest kända och historiska bebyggelse återfinns. Enligt uppgifter var tomten bebyggd redan i början av 1700-talet, då i form av ett palats i trä som tillhörde storfurstinnan Praskovya Ivanova, dotter till tsar Ivan V och brorsdotter till Peter den store. Storfurstinnan var gift men då äktenskapet  var barnlöst köptes tomten efter hennes död 1736 av statsmannen och fältmarskalken greve Peter Ivanovich Shuvalov som var vida känd för sin extravaganta livsstil. Det var dock inte Peter Ivanovich utan sonen Andrei Petrovich som såg till att uppföra det nya palatset. År 1770 engagerade han Katarina den storas hovarkitekt, fransmannen Jean-Baptiste Vallin de la Mothe, för att uppföra ett nytt och modernt palats. Vallin de la Mothe ritade ett imponerande palats i nyklassisistisk stil med doriska kolonner och fris med triglyfer och metoper. Det ska nämnas att palatset under 1800-talet genomgick många förändringar och att utseendet inte helt är detsamma som vid uppförandet. Inte minst förändrades det genom tillkomsten av en attikavåning.

Vid Andrei Petrovich död 1789 ärvdes palatset av hans två barn som sålde det till den ryska kejsarinnan, den redan nämnda Katarina den stora. Katarina, i sin tur, skänkte palatset till sin före detta älskare och gunstling furst Grigorij Potemkins systerdotter, grevinnan Alexandra Branitskaya som var en av kejsarinnans närmaste hovdamer och som – enligt dåtida skvaller – också var sin morbrors älskarinna. Det gick även rykten om att Alexandra var Potemkin och Katarina den storas dotter, och att hon vid födseln blivit utbytt mot den pojke som senare blev Paul I.

Palatset var i Alexandra Branitskayas ägo i ett tjugotal år, men 1830 köptes det av den oerhört förmögna familjen Yusupov som innehade palatset fram till revolutionen 1917. De gav palatset sin nuvarande form. Familjen ägde bland annat enorma mängder mark, fabriker, gruvor och egendomar, och betraktades som förmögnare än den kejserliga familjen. De hade även ett stort intresse för konst och deras ekonomiska tillgångar gjorde det möjligt för dem att inreda palatset i en mängd av olika stilar och på ett så storslaget och dyrbart sätt att det utan problem konkurrerade med de kejserliga palatsen. Bland annat fanns en enorm konstsamling på 40 000 verk som inkluderade målningar av David och Rembrandt.

Ett av palatsets mest imponerande ”rum” är den privata teatern i överdådig rokoko som av många beskrivits som en miniatyr av Mariinskijteatern i samma stad; hemmascen för den anrika Mariinskijbaletten som bland annat fostrade världsstjärnan Anna Pavlova. Den teater som Natasja besöker i nästa avsnitt (avsnitt fyra) av Krig och Fred är i verkligheten just familjen Yusupovs palatsteater – håll utkik!

Trots palatsets storslagenhet är det dock något helt annat som det först och främst förknippas med.  I december 1916 hände något som kom att påverka hela i Ryssland. Det var här, i palatsets källare, som furst Felix Yusupov och storfurst Dmitri Pavlovich bjöd Grigorij Rasputin på förgiftade bakverk och madeira, och sedan sköt och slog honom till döds innan de kastade honom i en isvak i Neva.

I samband med revolutionen 1917 flydde familjen, likt många andra medlemmar av aristokratin, till sitt sommarpalats vid Krim dit revolutionen ännu inte nått. Felix återvände dock till palatset något senare för att hämta dyrbarheter som de kunde sälja och omsätta i pengar om revolutionen inte klingade ut. Han skar bland annat ut och rullade ihop två målningar av Rembrandt (som idag finns på National Gallery i Washington D.C.) samt tog med sig en samling smycken där diamanter som en gång tillhört den franska drottningen Marie Antoinette ingick. Enligt uppgifter ska Felix även ha gömt en hel del dyrbarheter i väggarna i förhoppning om att senare kunna komma tillbaka och hämta dem, något som dock aldrig blev verklighet. I april 1919 klev familjen Yusupov ombord det brittiska slagskeppet HMS Marlborough tillsammans med bland annat den ryska änkekejsarinnan, och återvände aldrig till Ryssland.

Vad hände då med palatset? I många av stadspalatset revs inredningarna ut och byggnaderna fick nya funktioner, men Mojkapalatset klarade sig bra. Redan några år efter revolutionen beslutades det att göra palatset till ett offentligt museum och inredningen bevarades därmed. En stor del av konstskatten fraktades dock till Eremitaget eller såldes på auktion.

Än idag är delar av Mojkapalatset ett museum och det är möjligt att vandra genom palatsets storslagna salar och insupa doften av det kejserliga Ryssland. Även källarrummet där Rasputin mördades är möjligt att besöka. Där hittar man även en mindre utställning på samma tema. Klicka här för att läsa mer om museet. Har du inte möjlighet att besöka palatset kan du njuta av några interiörbilder nedan. Mycket nöje!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har du sett Krig och Fred? Vad tycker du om serien? Har du besökt Mojkapalatset? Hur var det? Berätta gärna i kommentarsfältet. erikalindbom

Erika Lindblom

Läs mer om Erika här! 

Annan intressant läsning: 

Tsarskoe selo – ett kejserligt sommarparadis 

Brittiskt skepp räddade den ryska änkekejsarinnan 

Den döende svanen 


 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: