Den 30 januari 1889 inträffade det som kom att skaka den österrikisk-ungerska monarkin i sina grundvalar och som skulle få en stor inverkan på hela Europas framtid. Kronprins Rudolf, tronarvinge och ende son till kejsare Franz Josef I och kejsarinnan Elisabeth (”Sissi”), hittades död tillsammans med sin 17-åriga älskarinna Mary Vetsera på jaktslottet Mayerling. Båda hade till synes blivit skjutna och det är än idag höljt i dunkel exakt vad som hände; begick kronprinsen och hans älskarinna självmord eller blev de mördade? Dödsfallet innebar att Franz Josefs brorson Franz Ferdinand kom att bli tronföljare, och blev början på slutet för den Habsburgska dynastin.

Kronprins Rudolf föddes den 21 augusti 1858 och det bestämdes tidigt att han skulle få en militärutbildning. Dagen efter födseln blev han benämnd till befälhavare över ett infanteriregemente och han bar sin första uniform redan vid två års ålder. Hans farmor ärkehertiginnan Sophie bestämde att prinsen skulle skolas av greve Leopold Gondrecourt, en högt stående militär som krävde absolut disciplin av sina elever och soldater. Vid sex års ålder sattes Rudolf därför i hård drillning med militärövningar i alla väder och kunde bli väckt mitt i natten med pistolskott. Den tuffa behandlingen fungerade inte alls på den känslige pojken, och det anses att ”utbildningen” greve Gondrecourt utsatte honom för kom att påverka hans mentala hälsa för resten av livet.

Mayerling10

Kronprins Rudolf

När kejsarinnan Sissi upptäckte vad för slags metoder Gondrecourt använde sig av ställde hon ett ultimatum till Franz Josef – Gondrecourt eller mig – och Rudolf fick snart en ny lärare, general Joseph Latour von Thurmberg. Även om von Thurmberg också hade en militärbakgrund var han raka motsatsen till Gondrecourt och fick Rudolf att blomstra (von Thurmberg skulle komma att bli en av kronprinsens närmaste vänner och en mentor även efter att han formellt avslutat sin utbildning). von Thurmberg hyste starka liberala värderingar, och kan ha påverkat kronprinsen även i denna riktning, då Rudolf var allmänt känd för att vara betydligt liberalare än sin far.

Trots att kejsarinnan låg bakom lärarbytet kom Rudolf aldrig att få en riktigt nära relation till sina föräldrar; kejsarinnan var ofta bortrest på grund av sin bräckliga hälsa medan Franz Josef var väldigt olik Rudolf till sättet och behandlade sin son på ett mer formellt sätt.

Som ende son till den regerande kejsaren var kronprinsens val av brud av oerhörd vikt, och som en medlem av den Habsburgska dynastin var det endast katolska prinsessor som kunde komma på tal. Efter att ha ratat såväl Mathilde av Sachsen som döttrarna till Isabella II av Spanien och döttrarna till Portugals avsatte kung Miguel föll hans val på prinsessan Stéphanie av Belgien. Kung Leopold II hade inga söner som kunde ärva den belgiska tronen och därför var det viktigt för honom att gifta bort sina döttrar med medlemmar av inflytelserika kungahus; kronprins Rudolf var därför en perfekt friare (kejsarinnan Sissi var dock inte lika förtjust av just den anledningen; hon ansåg att Belgiens kungahus var alldeles för ungt och saknade de anor som Habsburgarna hade). Bröllopet ägde rum den 10 maj 1881, bara några dagar efter Stéphanies 17-årsdag och den 2 september 1883 föddes parets enda barn, ärkehertiginnan Elisabeth Marie, med smeknamnet Erszi.

Äktenskapet kom inom några år att bli mycket olyckligt. Rudolf hade många affärer vid sidan av, och enligt vissa källor ska han ha smittat Stéphanie med en könssjukdom som gjorde henne steril och grusade alla förhoppningar om att producera en tronföljare. Rudolf ska ha velat skriva till påve Leo XIII och bett honom om skilsmässa, men förbjöds att göra detta av Franz Josef.

220px-Baroness_Mary_Vetsera

Mary Vetsera

År 1886 sågs Rudolf för första gången med sin älskarinna Mizzi Kasper och samma år köpte han ägorna vid Mayerling och såg sedan till att de byggdes om till en jaktstuga. Efter Rudolfs död påstod Mizzi att kronprinsen försökt övertala henne om att de skulle ta livet ihop, men att hon vägrat. Hennes uttalande har stärkt tesen om att kronprinsens slutgiltiga öde var något han planerat under en längre tid. Året därpå hade deras affär dock brunnit ut och Rudolf träffade den unga baronessan Marie Vetsera (som gick under det engelskklingande namnet ”Mary”) som genast föll för kronprinsen.

Den 26 januari 1889 ägde ett stort bråk rum mellan Rudolf och hans far Franz Josef, enligt vissa källor ska Rudolf ha begärt att få skiljas från Stéphanie för att gifta om sig med Mary, och två dagar senare lämnade Rudolf och Mary Wien för Mayerling. Rudolf hade även bjudit dit sina två vänner prins Philipp av Saxe-Coburg und Gotha och greve Josef Hoyos. Den 29 januari avböjde Rudolf att komma på en middag hans föräldrar höll på Hofburg samt från att jaga med sina vänner, för att istället spendera kvällen med Mary. Jakten skulle istället återupptas på morgonen dagen efter.

När Rudolfs tjänare Loschek knackade på hos kronprinsen på morgonen den 30 januari fick han inget svar. Alla dörrar var låsta och Loschek skickade därför efter greve Hoyos. Efter att återigen ha försökt väcka Rudolf och Mary beordrade greve Hoyos att dörren skulle slås in. Loschek försökte först slå sönder låset med en yxa, men dörren gick inte att rubba och Loschek blev därför tvungen att hugga sönder panelen. När de sedan kom in i rummet möttes de av en hemsk syn; både kronprins Rudolf och Mary Vetsera var döda. Efterspelet kom att väcka fler frågor än svar, och än idag finns det många olika teorier om vad som egentligen hände.

Fortsättning följer…

DSC_0958bwLinnéa Mähler

Läs mer om Linnéa här! 

Annan intressant läsning: 

Kejsarinnan blev besatt av sin egen skönhet 

Mordet som satte eld på hela Europa

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: