Redan när jag kliver in genom dörrarna till Drottningholms slottsteater slås jag av känslan av att jag har något alldeles fantastiskt framför mig. Jag har besökt många platser, men aldrig har historien varit så påtaglig som på denna gamla vackra 1700-talsteater. Dåtid och nutid vävs ihop med en sådan intensitet att jag tycker mig känna doften av teaterpuder, höra rösterna av upprymda besökare och ljudet av musiker som stämmer sina instrument.

kulisserÄn mer påtaglig bli känslan när jag letar mig igenom de smakfulla salongerna och träder in i Déjeunersalongen som under våren hyser Kulisser och krukor – en unik utställning skapad av konstnären och scenografen Anna Bergman och keramikern Annika Wallström. Tillsammans har de arbetat fram en kollektion konstföremål som på ett nytt sätt verkligen knyter an till det förgångna. Under en intensiv men kreativ höst har de skapat lergods med screentryck med motiv hämtade från teaterns 1700-talskulisser. Dessa föremål, som både är tjusiga och fascinerande (och som jag gärna skulle äga ett exemplar eller två av), visas tillsammans med ett urval av teaterns handmålade kulisser som är så skickligt utförda och placerade att det bokstavligen känns som om man befinner sig i en drömvärld. Det är vackert, det är förtrollande.

”Teaterkulisserna vid Drottningholms slottsteater är världsunika”, förklarar Anna Bergman. ”Anledningen till varför de fortfarande finns kvar och inte, som vid de flesta andra teatrar, kasserats beror på att teatern helt enkelt glömdes bort. De flesta kulisser som vi använder i utställningen är kopior från 50-talet, men två stycken är original”, Anna pekar mot spiselkransen där det står två små målade urnor med blommor.”

Att kulisserna glömdes bort är något som vi kan vara tacksamma för, för det är verkligen en upplevelse att vandra omkring bland dem, och varje gång man lyckas identifiera ett av motiven på konstföremålen översköljs man av upprymdhet. Den skräckinjagande kulissen av Döden med lie som mötte mig i tamburen återkommer till exempel på flera av föremålen.

kulisser3”För att föra över motiven har vi använt oss av något som kallas för screentryck”, förklarar Anna. ”Det är en teknik som bygger på att färg, med hjälp av en rakel, pressas genom en tunn väv som är fastspänd i en ram. Partier som inte ska släppa igenom färg till papperet under ramen har täckts av en emulsion som fixerats”.

För den som vill köpa ett av dessa konstföremål och därigenom ta med sig en liten bit av teaterhistoria hem är detta ett utmärkt tillfälle, för samtliga konstföremål är nämligen till salu. Själv fastnade jag särskilt för ett par stora runda fat som skulle göra sig alldeles utmärkt på mitt köksbord. Mindre objekt finns även till salu i den intilliggande Teaterboden.

Om du är sugen på att besöka denna utställning – som vi verkligen rekommenderar – är det bäst att passa på, för 10 maj är sista dagen den visas. Slottsteatern har öppet dagligen mellan 11-16. Givetvis är det möjligt att kombinera utställningen med en ordinarie visning av teatern.

Förresten, när du besöker Drottningholms slottsteater och Kulisser och Krukor kommer du väl ihåg att ta en bild och tagga den med #teaterochkrukor och #drottningholmsslottsteater?

 Klicka här för mer information om utställningen, öppettider och priser.

Erika Lindblom

Samtliga bilder är tagna av Elisabeth Edén.

Erika Lindblom

Läs mer om Erika här!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: