Liksom oss andra tycker kungligheter om att resa bort på somrarna och spendera några veckor på sina lantställen eller stugor, eller som i kungligheternas fall: i sina sommarslott. I Sverige reser kungafamiljen till Solliden på Öland, medan den grekiska kungafamiljen alltid styrde färden mot Tatoi. Även det holländska huset har ett slott i sin ägo som till största del tjänat som sommarboning: Soestdijk.

S

Soestdijk omkring 1690

Omkring 1650 lät Cornelis de Graeff bygga ett jaktslott mellan Soest och Baarn och 1674 blev Soestdijk, som är beläget ett par mil nordost om Utrecht, kunglig egendom då det köptes av ståthållaren Willem III. Detta skulle inte bli den enda egendomen Willem köpte; han såg även till att bygga slottet Het Loo utanför Apeldoorn och anlägga den fantastiska parken där.

När Willem III köpte egendomen var byggnaden inte stor nog för honom och hans följe, så han gav arkitekten Maurits Post i uppdrag att bygga ut huset. Resultatet blev ett jaktslott med en stor festsal och nya rum för honom och hans hustru, den engelska prinsessan Mary II Stuart. 1689 blev Willem och Mary kung och drottning av England och spenderade mestadelen av sina stunder i Nederländerna på Het Loo istället för på Soestdijk. Efter Willem III:s död 1702 övergick ägandet av Soestdijk till hans kusinbarn prins Johan Willem Friso.

Det är under denna period som Soestdijk främst kom att användas som ett sommarslott, först av Johan Frisos änka prinsessan Maria Louise av Hessen-Kassel, som fick ta över regentskapet för sin nyfödde son, Willem IV. Sonsonen Willem V och hans hustru Wilhelmina av Preussen använde också Soestdijk som sommarslott.

Soestdijk kom att användas som jakt- och sommarslott fram till 1795, då fransmännens framfart tvingade den kungliga familjen med prins Willem V i spetsen att gå i exil, först till England och därefter i Tyskland. Efter den kungliga familjens flykt förklarades Soestdijk som statens egendom.

1806 utnämnde den franske kejsaren Napoleon sin bror Ludvig Napoleon till kung av Holland. Han tog då bland annat Soestdijk i besittning och lät renovera och bygga ut slottet genom sin hovarkitekt Jean Thomas Thibault. 1813 kom huset Oranien-Nassau tillbaka från exilen; Willem I utnämndes 1813 till regerande furste och sedan kung två är senare.

Kung Willem II och Anna Pavlovna

Kung Willem II och Anna Pavlovna

Willem I:s son, Prinsen av Oranien (senare Willem II), gjorde 1815 avgörande insatser i slagen vid Quatre-Bras och Waterloo. Detta gjorde honom till en nationell och internationell hjälte och som tack för sina insatser fick han Soestdijk som gåva från Nederländeras folk. 1815 påbörjades en omfattande utbyggnad av slottet, där bland annat de två flyglarna som vi ser idag tillkom. Slottet inreddes i empirestil, varav den stora matsalen är det bäst bevarade rummet från denna tid.

Willem II och hans hustru, den ryska storfurstinnan Anna Pavlona, hade palats i såväl Den Haag som i Bryssel men tillbringade mycket tid på somrarna på Soestdijk. Tre av deras barn föddes här: prinsarna Alexander, Hendrik och Casimir.

Efter Willem II:s död 1849 blev Soestdijk den fasta punkten på somrarna för Anna Pavlovna. Hon lät inreda ett antal rum till minne av kungahusets militära historia och inte minst till minne av hennes avlidne make. I Waterloozaal finns slottets största målning (6,25×4 meter) och visar prinsen av Oranien (Willem II) i slaget vid Quatre-Bras. Verket av J.W.Pieneman färdigställdes 1819.

Prins Hendrik ärvde Soestdijk efter moderns död 1865. Han var ståthållare i Luxemburg och använde Soestdijk som sitt nederländska sommarslott. Efter Hendriks död 1879 ärvdes slottet av hans äldre bror kung Willem III. Han var emellertid inte särskilt intresserad av Soestdijk, utan spenderade hellre tiden på Het Loo. Dock lät han bygga om en del av rummen på Soestdijk för sin andra hustru Emma av Waldeck-Pyrmont och deras dotter Wilhelmina, och efter Willem III:s död 1890 tillbringade Emma och Wilhelmina somrarna på såväl Het Loo som Soestdijk. Efter Wilhelminas kröning 1898 åkte Emma till Soestdijk varje år. Hon lät restaurera och modernisera slottet, medan Wilhelmina föredrog att spendera somrarna på Het Loo.

Vid sitt officiella residens står Juliana och Bernhard staty

Vid sitt officiella residens står Juliana och Bernhard staty

När Juliana förlovade sig med den tyske prinsen Bernhard (av huset Lippe-Biesterfeld) 1936 lät hon meddela att Soestdijk skulle bli hennes officiella residens. Efter en lång bröllopsresa bosatte de sig 1937 på Soestdijk. Detta gav hennes barn än friare uppväxt än vad som hade varit fallet än om hon hade bosatt sig i Den Haag. En grundläggande modernisering av slottet genomfördes; nu skulle Soestdijk fungera som residens både vinter- och sommartid. Under andra världskriget bosatte sig Juliana med de två äldsta döttrarna Beatrix och Irene i Kanada och där föddes sedan prinsessan Margriet 1943. Bernhard var kvar i Europa under kriget och det dröjde till augusti 1945 innan familjen återvände till Nederländerna. 1948 abdikerade Wilhelmina och Juliana blev drottning, och 32 senare abdikerade även Juliana till förmån för Beatrix. När Juliana meddelade Nederländeras folk att hon skulle abdikera gjorde hon det från vardagsrummet på Soestdijk.

Juliana och Bernhard bodde kvar på Soestdijk resten av sina liv och 2004 avled först Juliana och senare på året också prins Bernhard. Sedan 2006 är slottet öppet för allmänheten och idag är det oklart om slottet kommer användas som kungligt residens igen i framtiden.

Mårten Hougström 

Gästskribent

Mer intressant läsning:

Tatoi – ett grekiskt paradis

Tsarskoe Selo – ett kejserligt sommarparadis 


Den 13 januari anordnar Facebookgruppen ”Kunglig historia” en träff i Solna. Mårten Hougström föreläser om det italienska kungahuset och Erika Lindblom, chefredaktör och grundare av Madame Scandaleuse Magazine, föreläser om den ryska hovdräkten. Vill du vara med på träffen? Skicka ett mail till madamescandaleuse@hotmail.com så berättar vi mer. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: