Vad passar bättre på en dag som denna än en riktigt ruskig historia? Den här artikeln berättar den förhållandevis okända, men fullständigt gräsliga historien om Madame Delphine LaLaurie vars grymhet skakar New Orleans vackra stad än idag.

Madame LaLaurie

Madame LaLaurie

Delphine LaLaurie föddes som Delphine Macarty 1775, i vad som då var det spanskkontrollerade Louisiana. Hennes familj tillhörde den kreolska societeten i New Orleans och hade både pengar och inflytande. I ung ålder gifte hon sig med en spansk aristokrat och adelsman i den magnifika katedralen i New Orleans. Paret fick en dotter, men bara några år efter giftermålet avled maken till följd av en sjukdom och Delphine blev änka. Sådan förblev hon dock inte särskilt länge för 1908 gifte hon om sig med bankiren och advokaten Jean Blanque som hon fick flera barn med. Paret var välbärgat och en självklar del av New Orleans societet. De hade ett magnifikt hus på Royal Street i New Orleans kända franska kvarter.

Lyckan vände dock till sorg när Delphine 1816 blev änka för andra gången. Nio år senare, 1825, ringde bröllopsklockorna igen. Denna gång gifte hon sig med fysikern Leonard Louis LaLaurie och fick namnet Madame LaLaurie, ett namn som idag sänder rysningar längs många ryggrader. Äktenskapet lämnade New Orleans i chock. Inte nog med att Delphine gifte sig en tredje gång, hon gifte sig även med en betydligt yngre man.

Efter två äktenskap med välbärgade män var Delphine en mycket förmögen kvinna och 1831 köpte hon med egna medel en ny tomt på Royal Street, med finare läge än det hus som hon hade haft med Jean Blanque. Det nya huset var också mycket större än det förra och var med sina tre våningsplan det mest magnifika huset i New Orleans, som vid det här laget blivit amerikanskt. Delphine beskrevs som vacker, sofistikerad och som en förebild för hur en salongsvärdinna i den gamla amerikanska södern skulle vara. Hennes förmögenhet tillät henne att hålla överdådiga fester och baler så gott som varje vecka och hennes garderob var vida beundrad.

Med de pengar och privilegier som Delphine LaLaurie hade ingick även ett stort antal slavar. Denna mörka del av amerikansk historia tar sitt kanske värsta uttryck hos Madame LaLaurie. Utåt sett var hon artig mot sina slavar, men polisen i New Orleans tvingades ingripa bland annat efter att en granne observerat och rapporterat om Madame LaLauries grymhet mot en ung slavflicka. Omständigheterna i fallet är något oklara, men grannen hade sett den lilla slavflickan skräckslagen springandes på en balkong, jagad av en fullständigt vansinnig Madame LaLaurie utrustad med piska. Vad den lilla flickan gjort för att väcka sin matmors ilska förtäljer inte historien, men det hela slutade med att flickan i ett desperat försök att undgå Madame LaLauries vrede hoppade från balkongen och slog ihjäl sig.

Huset på Royal Street

Huset på Royal Street

Trots att slaveri var tillåtet vid denna tid fanns det vissa regler för hur slavar fick behandlas och en polisanmälan mot Delphine LaLaurie upprättades. Den fick till följd att hon fick avstå ett antal slavar. Dessa köptes dock av släktingar till paret LaLaurie och det dröjde inte länge förrän de var tillbaka i huset på Royal Street. Madame LaLauries hemskheter mot sina slavar slutar tyvärr inte här, tvärtom kom det att bli mycket värre.

En vårdag 1834 befann sig paret LaLaurie på en mottagning hos bekanta när de nåddes av nyheten att det brann i deras hem. En representant för brandkåren bad om nycklarna till bostaden för att kunna släppa ut de slavar som eventuellt fanns kvar. När man nekades tillträde till det brinnande huset återstod inget annat än att bryta sig in i det. Vad man hittade där inne lär ha varit bortom mänskligt förstånd. På husets vind fann man ett tiotal slavar fastkedjade längs väggarna. De hade utsatts för varierande grader av tortyr och medicinska experiment. Det berättades efteråt om slavar vars huvuden öppnats upp penetrerats, och om en stackars kvinna vars ben successivt brutits och läkts ihop i en grotesk ställning med följd att hon gick likt en krabba. Branden visade sig ha startats av en kvinnlig slav som fastkedjad vid spisen anlagt branden i självmordssyfte. Kvinnan hade fått klart för sig att även hon skulle beordras till vinden. Slavarna visste att den som kom upp på vinden, den kom aldrig ner igen.

Madame LaLauries förskräckliga grymhet slog ned som en bomb i New Orleans. Få kunde förstå att stans mesta salongslejon, en kvinna som ägnat hela sitt liv åt att utstråla elegans och god smak, i själva verket var en sadistisk massmörderska. Makens inblandning i ohyggligheterna är oklar, men man antar att herr LaLaurie kände till vad som hände men lät det passera. Totalt miste ett nittiotal slavar livet i Madame LaLauries våld.

Vad man tror är Madame LaLauries grav

Vad man tror är Madame LaLauries grav

Dagen efter branden gick en lynchmobb genom New Orleans. Man ville få tag på paret LaLaurie och straffa dem. Vad som hände när mobben kom fram till huset på Royal Street vet man inte riktigt, men en historia gör gällande att dörrarna till stallet plötsligt slogs upp och att en vagn, körd av en slav, mer eller mindre flög ut. Mobben jagade vagnen, men den och dess passagerare kom undan. Paret LaLaurie ska sedan ha flytt i båt till Mobile i Alabama för att sedan ha fortsatt via New York till Paris. En gravsten har hittats på Saint Louis-kyrkogården i New Orleans som indikerar att Delphine LaLaurie åtta år senare avled i Paris till följd av en ridolycka. Vid sin död var hon 67 år gammal.

Huset på Royal Street plundrades, eldhärjades och stod tomt under många år. Senare kom det att inhysa en flickskola och utgöra ett lägenhetskomplex. 2007 köptes huset av Nicolas Cage som på grund av ekonomiska problem tvingades sälja det två år senare. Människor som vistats i huset kan vittna om märkliga fenomen både inuti och omkring huset. Det berättas om små spökbarn som ljudligt springer omkring, om kvinnogestalter som försöker strypa övernattande gäster och om märkliga ljusfenomen. Kanske är det så att det förr så pampiga huset på Royal Street är hemsökt? Vad tror du? Härjar Madame LaLauries ande fortfarande i New Orleans?

Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar.

axel

 Axel Rollbäck

Läs mer om Axel här!

Annan intressant läsning:

Hopediamantens förbannelse 

En reaktion på ”Den förskräckliga Madame LaLaurie

  1. Syd James skriver:

    Ny kunskap via insiktfullt skrivande, som vanligt hos Madame Scandaleuse./SJ

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: