Mycket har skrivits om Marie Antoinette och den franska revolutionen. Hur många hyllmeter av litteratur som idag existerar är omöjligt att uppskatta. Vad som däremot är säkert är att de är av skiftande kvalitet och att få är skriva av personer som stått drottningen nära och som själv genomlevt revolutionen. En sådan person är dock Madame Campan, Marie Antoinettes nära vän och hovdam. Efter revolutionen tog hon upp sin penna och målade sitt porträtt av den fashionabla drottningen som 1792 förlorade sitt huvud. Vem var då denna Madame Campan och hur kom hon att stå drottningen så nära?

Madame Campan

Madame Campan

För att ta reda på detta går vi tillbaka till 1750-talets Frankrike. Den 6 oktober 1753 föddes i Paris Madame Campan som Jeanne Louise Henriette Genet. Hennes far var vid denna tid förste notarie i det franska utrikesdepartementet och trots att han inte hade någon förmögenhet att tala om såg han till att placera henne i de förnämsta av cirklar och att förse henne med en gedigen utbildning. I 1700-talets Frankrike var en bra utbildning en symbol för familjens status och ett viktigt verktyg i sökandet efter en god, och helst förmögen, make. En flicka skulle dock inte vara för utbildad, för hon fick absolut inte vara smartare eller mer beläst än sin framtida make. Helst skulle de enbart utbildas för syns skull, men detta var svårt då utbildningen automatiskt medförde att flickorna blev belästa.

Henriette visade sig vara mycket begåvad och vid femton års ålder talade och skrev hon på flera olika språk. Hennes akademiska meriter och hennes stora intellekt uppmärksammades snart av hovet och hon valdes ut som uppläsare åt kung Ludvig XV:s döttrar; prinsessorna Adelaide, Victorie och Sophie (vissa källor nämner även Louise). Hon blev mycket omtyckt och två år senare (1770) utsågs hon till hovdam åt den nyanlända Marie Antoinette, dauphine* av Frankrike, som inte alls trivdes vid det franska hovet. I sin roll som hovdam gjorde hon stor succé, blev mycket populär och 1774 gifte hon sig med Pierre Dominique Francois Berthollet Campan som var son till en sekreterare vid kungliga rådet. Äktenskapet blev dock olyckligt och året efter revolutionens utbrott separerade de.

Madame Campans äktenskap må ha varit olyckligt, men vid hovet gick det desto bättre för henne. 1786 bestämde Marie Antoinette, som sedan tolv år tillbaka var drottning, att Madame Campan skulle utses till första hovdam, en position som bland annat innebar ett ansvar för hela drottningens hov. Hon skötte sitt arbete med bravur och blev en god vän till drottningen.

Den 5 oktober 1789 satte det så kallade kvinnotåget definitivt slut på det franska hovets glansdagar.  Efter månader av höga brödpriser, svält och fattigdom hade Pariskvinnorna fått nog. De gjorde revolt, avväpnade soldater och i tusentals marscherade de mot Versailles. Målet var att få kung Ludvig XVI att öppna sina förråd och sedan följa med dem tillbaka till huvudstaden för att förse dem med bröd. Revolten lyckades och kungafamiljen tvingades följa med tillbaka till Paris, i sällskapet fanns givetvis Madame Campan som tillsammans med kungafamiljen och hovet inhystes på palatset Tuilerierna*.

kvinnotåget

Kvinnotåget 1789

Hon förblev vid drottningens sida ända fram till att palatset stormades, den 10 augusti 1792. Palatsets garde massakrerades, palatset plundrades och kungafamiljen blev tvungen att söka skydd hos nationalförsamlingen. I samband med detta skiljdes Madame Campan och Marie Antoinette åt, och de skulle aldrig mer komma att återse varandra. Marie Antoinette fängslades i det medeltida tornet Temple och Madame Campan blev tvungen att fly ut på landsbygden där hon under ett antal år levde under jorden.

Till skillnad från många av sina jämlikar som förlorade sina huvuden överlevde hon terrorregimen och nästintill utfattig bestämde hon sig för att starta en flickskola som blev mycket framgångsrik. Napoleon var inte sen med att lägga märke till detta och under några år i början av 1800-talet innehade hon flera framstående positioner inom skolväsendet. I samband med den bourbonska restaurationen 1814 där den franska monarkin restaurerades bortskaffades dock hennes position och Madame Carpan bestämde sig för att dra sig tillbaka. Hon dog 1822, 69 år gammal.

Som vi nämnde i inledningen av artikeln är Madame Carpan främst ihågkommen för sina memoarer. Enligt egen utsago ska hon ha skrivit dem för att rättfärdiga sitt eget liv. Hon skriver bland annat:

Ödet har placerat mig i de krönta huvudenas närhet och jag ska nu i min ensamhet underhålla mig med att samla ihop en mängd fakta som min familj kanske finner intressant när jag inte längre finns.

I sina memoarer beskriver hon ett intimt och detaljerat porträtt av drottningen. Enligt henne ska Marie Antoinette inte alls ha varit så extravagant och överdådig i sitt leverne som ofta uppfattats. Hon skriver om drottningen månaderna efter revolutionen, om en förtvivlad kvinna vars hår bleknat av sorg men som ändock lyckats bibehålla de vackra ansiktsdrag som tidigare väckt en sådan beundran.

Madame Campans memoarer tecknar inte ett porträtt av händelserna i Frankrike i allmänhet, hon snarare låter oss glänta på dörren till en annars privat och omsluten värld. Det är tack vare henne som vi idag känner till så mycket om Marie Antoinette. Jag finner memoarerna oerhört läsvärda och intressanta, och jag rekommenderar dem verkligen. Hur objektiva hennes memoarer är kan man dock diskutera.

För den som är intresserad av att läsa memoarerna finns de att köpa här.

 lisaLisa Svensson

Läs mer om Lisa här!

*Dauphine – en titel som bars av hustrun till Frankrikes tronarvinge. I England motsvaras titeln av ”Princess of Wales”.

*Tuilerierna – ett palats i centrala Paris som uppfördes på uppdrag av Katarina av Medici och som revs 1883 efter en eldsvåda.

Annan intressant läsning: 

Marie Antoinette gifte sig under pompa och ståt  av Axel Rollbäck

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: