Den viktorianska eran var de starka känslornas tid. Sjukdomar som tuberkulos och syfilis romantiserades och svårt lidande stod högt på modet. Människor draperade sig i svarta tyger och sörjde sina kära år in och år ut. Under denna synnerligen dramatiska era växte ett stort antal mer eller mindre bisarra trender fram. Den bisarraste av dem alla var kanske ”the Alexandra limp” – företeelsen som fick Englands fina damer att halta.

PrincessAlexandra

Alexandra 1864

Den 10 mars 1863 gifte sig drottning Victorias äldste son, prinsen av Wales (sedermera Edward VII) med den danska prinsessan Alexandra av Danmark. Med sina stora ögon, långa hals och utmärkta figur var Alexandra oerhört vacker och hon blev snabbt en trendsättare. Det som Alexandra bar ville de andra damerna bära, det som Alexandra gjorde ville de andra damerna göra. Det var bland annat Alexandra som gjorde pärlkragen populär. Hon ska hon ha burit denna typ av tätsittande halsband för att dölja ett missprydande ärr på halsen.

Den unga prinsessan var mycket hängiven sin make (som inte var fullt lika hängiven henne) och redan 1864 föddes deras första barn, prins Albert Victor. Sedan kom de övriga fem barnen i tät följd. Den näst äldste sonen kröntes 1911 till kung av Storbritannien och den yngsta dottern, Maud, blev 1906 Norges första drottning. Alexandras graviditeter var dock inte okomplicerade. Albert Victor föddes två månader för tidigt, det yngsta barnet dog redan ett dygn efter födseln och under sin tredje graviditet blev hon sjuk i reumatisk feber – en sjukdom som gav henne men för livet och som bland annat resulterade i den trend som vi snart ska berätta om.

Reumatisk feber var vid den här tiden en allvarlig sjukdom som skördade tusentals offer per år. Den är fortfarande allvarlig, men tack vare antibiotikan är den idag ovanlig i Sverige. Den som insjuknar drabbas av akut inflammation i leder och hjärtklaffar och obehandlad är den många gånger dödlig. När Alexandra, 1866, blev sjuk fanns inga effektiva behandlingsmetoder och i flera veckor låg hon i sin säng på Marlborough House, svävandes mellan liv och död. När hon tillslut tillfrisknade var lederna så hårt ansatta att hon haltade och tvingades stödja sig på två käppar. Så småningom gick hon över till en käpp eller parasoll, men hon förblev halt för resten av livet.

 Ryktet om den fashionabla prinsessans halthet spred sig kvickt genom societetssalongerna och snart kunde man observera den ena haltande damen efter den andra på Londons gator. En man skrev:

 Häromdagen tog jag min dagliga promenad under vilken jag mötte tre damer. De var alla unga, vackra och lama! De stödde sig på tjusiga käppar och haltade svårt, men jag kunde inte upptäcka någon anledning till varför de gjorde så.

Alexandra1884

Alexandra 1884

Till en början parade damerna ihop olika skor som de redan hade hemma, men köpmännen och skomakarna såg snabbt pengar i trenden och började sälja skor där den ena skon hade hög klack och den andra en platt enkel sula. Det var inte bara i London som ”the Alexandra limp” var den senaste trenden. Den spred sig snabbt över landet och nådde ända upp till det nordligt belägna Newcastle där en tidning 1869 rapporterade: En monstrositet har blivit synlig bland damerna på Princess Street. Den är lika smärtsam som den är idiotisk och fånig.”

Det var först och främst de unga damerna, som beundrade Alexandras stil och missgillade drottning Victorias dystra och konservativa, som anammade trenden. Hur länge den höll i sig vet man inte, men sant är att den försvann i samband med att klänningarnas silhuett ändrades. I början av 1870-talet försvann krinolinen till förmån för turnyren och det blev ännu mer opraktiskt att halta eftersom man, på grund av den snäva kjolen, blev tvungen att gå med fötterna tätt ihop.

Prinsessan Alexandra, som 1901 blev drottning av Storbritannien, kunde dock aldrig lägga ifrån sig käppen. Trots att hon var halt och nästintill döv förblev hon dock en stilikon, ständigt beundrad för sin skönhet och sitt ungdomliga yttre. Hon dog 1925, 80 år gammal.

I filmen nedan kan man, om man känner till det, se hur Alexandra haltar.

erikalindbom

 Erika Lindblom 

Läs mer om Erika här! 

Annan intressant läsning: 

Drottning Victorias vita brudklänning skapade ny trend 

Charles Frederick Worth – en modeentreprenör före sin tid 

3 reaktioner på ”Prinsessans reumatism blev viktoriansk modefluga

  1. sydjames skriver:

    Det fanns alltså ”stolligheter” i modet redan på den tiden. Intressant som vanligt!/SJ

  2. Karl skriver:

    Tack för intressant läsning!

  3. Linnéa skriver:

    Mycket intressant, detta hade jag aldrig hört talas om innan!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: