I första delen av ”Allt är tillåtet i kärlek och politik” läste vi om hur Henrik VIII införde reformationen i England för att kunna skilja sig från sin första fru Katarina av Aragonien och gifta sig med Anne Boleyn. Men inte heller denna gång skulle det gå som kungen ville; den efterlängtade kronprinsen kom aldrig och Henrik började se sig om efter en ny drottning. Denna gång skulle dock äktenskapet avslutas på ett mycket mer dramatiskt sätt än det förra hade gjort.

Henry-VIII-Anne-Boleyn-tudor-history-32432569-500-529Den 25 januari 1533 gifte sig Henrik VIII i hemlighet med Anne Boleyn i kungens privata kapell i Whitehallpalatset. Faktum var att de hade gift sig redan i november året innan, men det giftermålet var inte giltigt i lagens ögon och då Anne blev gravid krävdes ett nytt bröllop för att barnet inte skulle räknas som oäkta. Den 23 maj samma år ogiltigförklarades Henriks äktenskap med Katarina, och fem dagar senare giltigförklarade ärkebiskopen Cranmer Henrik och Annes äktenskap. När Anne kröntes till drottning av England den 1 juni 1533 var hon synbart gravid med vad man antog var rikets nye kronprins. Det skulle dock visa sig att så icke var fallet.

Den 26 augusti stängde Anne in sig i sina kammare och klockan 15 på eftermiddagen den 7 september föddes prinsessan Elizabeth. Pressen var nu hård på Anne att föda en son och 1534 rapporterades det att Anne var gravid igen. Någon prins blev det inte nu heller, då graviditeten antingen var en falsk graviditet eller slutade i ett missfall* och makarnas relation blev kylig. De hittade dock tillbaka till varandra och i oktober 1535 var Anne gravid igen.

I slutet av januari 1536 deltog Henrik i ett tornerspel där han blev nerslagen från sin häst och var medvetslös i två timmar. Detta chockade Anne svårt och bara fem dagar senare fick hon missfall; enligt dåtidens experter såg fostret ut vara manligt. Denna förlust innebar slutet för äktenskapet och Henrik hördes säga att han förhäxats och blivit lurad in i äktenskapet. Samtidigt flyttade hovdamen Jane Seymour in i de privata kungliga rummen; Jane hade varit hovdam under såväl Katarina som Anne och fångat kungens intresse under början av 1536 (enligt vissa källor ska Anne ha kommit på Henrik och Jane då Jane satt i Henriks knä och fått ett raseriutbrott som orsakat missfallet).

Under april började Annes liv rasa samman. Enligt vissa historiker ska Thomas Cromwell ha startat en konspiration mot Anne, och Henrik gav honom och andra trotjänare i uppdrag att hitta bevis för de rykten som florerade om att Anne skulle varit otrogen. I slutet av månaden arresterades den flamländske musikern Mark Smeaton som var anställd hos Anne och efter att först ha förnekat att han haft en relation med drottning erkände han senare (möjligtvis efter tortyr eller löfte om att bli frisläppt). Därefter arresterades även Henry Norris, Sir Francis Weston, William Brereton, Sir Thomas Wyatt, Sir Richard Page och drottningens egen bror George Boleyn på samma anklagelser. Sir Page och Sir Wyatt skulle senare släppas då det inte gick att stödja misstankarna; i Wyatts fall kan hans vänskap med Cromwell ha varit det som räddat honom. Den 2 maj arresterades även drottningen, och hon fördes till Towern i väntan på dom.

anne-boleyn-in-the-tower-edouard-cibotWeston, Brereton, Norris och Smeaton åtalades i Westminster den 12 maj medan Anne och hennes brors rättegång stod i Towern tre dagar senare. Anne åtalades för äktenskapsbrott, incest och högförräderi; man påstod dessutom att hon hade konspirerat med sina älskare om att mörda Henrik för att kunna gifta om sig med Norris. Alla de åtalade dömdes till döden och de fem männen avrättades genom halshuggning den 17 maj 1536.

Annes äktenskap med Henrik förklarades ogiltigt den 14 maj, och den 19 maj var det Annes tur att avrättas. Istället för att brännas på bål (vilket var brukligt för kvinnor som dömts för högförräderi) skulle Anne halshuggas. Henrik lät hämta hem en fransk svärdsman, kanske som en sista ömhetsbetygelse, istället för att låta drottningen bli avrättad med yxa (eftersom halshuggning med yxa ofta krävde flera hugg innan huvudet avskildes från kroppen). På morgonen den 19 maj avrättades Anne Boleyn med ett rent hugg på en schavott inne på Towerns borgområde norr om White Tower. Efter hennes avrättning ska hennes ende bundsförvant ärkebiskop Cranmer ha sagt: ”Hon som var Englands drottning på jorden kommer idag bli en drottning i himlen.”

Dagen efter avrättningen trolovade Henrik sig med Jane Seymour och bara tio dagar senare stod bröllopet i Whitehallpalatset. Denna gång skulle äktenskapet resultera i det Henrik mest av allt ville ha, en son, som föddes den 12 oktober 1537. Det skulle dock inte bli sonen, utan dottern Elizabeth som han fick med Anne, som skulle komma att bli en av de mest inflytelserika monarkerna i Englands historia.

*Det finns ingen dokumentation över hur Annes graviditet slutade, och har fått historiker att spekulera i vad som egentligen hände – om hon verkligen var gravid eller inte. 

Linnéa Mähler DSC_0958bw

Läs mer om Linnéa här!

Annan intressant läsning:  

Allt är tillåtet i kärlek och politik 

Drottningen som aldrig skulle ha blivit drottning 

Anne Boleyns kröning 

Jungfrudrottningen 

2 reaktioner på ”Allt är tillåtet i kärlek och politik – del 2

  1. Reblogga detta på Erika Lindblom och kommenterade:
    Nu fick en rykande färsk artikel att läsa på magasinet. Denna gång är det Linnéa som skrivit om Anne Boleyns avrättning. Klicka gärna in på magasinet, läs artikeln och lämna en liten kommentar. Vad tycker du t.ex. om Anne Boleyn? Hos mig har hon aldrig stått högt i kurs.

  2. Bara brittiskt skriver:

    Nej inte hos mig heller men jag vet inte om hon är orättvist skildrad eller om hon verkligen var som det verkar.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: