nickyalixFör ungefär ett år sedan tipsade vi om den ryska filmen Romanovy; Ventsenosnaya semya som handlar om den ryska tsarfamiljens sista tid i livet, från det att Nikolai II abdikerar fram till deras död i Ekaterinburg i juli 1918. Nu är det dags för ännu ett filmtips. Idag rekommenderar vi den kanske mest kända filmatiseringen av tsarfamiljens tragiska öde, den tvåfaldigt Oscarsbelönade Nicholas and Alexandra från 1971.

Filmen tar sin början 1904. Mitt under det katastrofala rysk-japanska kriget får det ryska kejsarparet Nikolai och Alexandra, efter nästan tio års äktenskap och fyra döttrar, äntligen sin efterlängtade son Aleksey. Det dröjer dock inte länge förrän det konstateras att Aleksey är sjuk, han lider av den livshotande blödarsjukan. Alexandra är förkrossad. Hon vägrar tro att sjukdomen är obotlig och tillkallar läkare och experter från hela världen. De kan dock ingenting göra och i desperation vänder hon sig till Grigorij Rasputin – ”den helige munken” från Sibirien. I tron om att han är den ende som kan hålla hennes son vid liv klänger hon sig fast vid honom, övertygad om att han står i förbund med Gud. Samtidigt växer det ryska missnöjet. Studenter och intellektuella kräver ökade rättigheter. Nikolai är dock ovillig att lyssna. Situationen blir allt mer kritisk. När första världskriget bryter ut lägger man tillfälligt sina meningsskiljaktigheter åt sidan och sluter upp för att tillsammans försvara ”heliga Ryssland”. Oförmögen att säga nej till sin hustru (som är starkt influerad av Rasputin) avsätter Nikolai den erfarne överbefälhavaren storfurst Nikolai Nikolaevich och tar själv över positionen som högste ledare för den ryska armén. Besluten får svåra konsekvenser och i februari 1917 tvingas ”Nicholas the bloody” att abdikera.

suzmanNicholas and Alexandra är en storslagen film, något annat kan man inte säga. Filmens två huvudroller spelas av Micheal Jayston och filmdebuterande Janet Suzman. I Jayston har man hittat en skådespelare till utseendet skrämmande lik den verklige Nikolai II. Hans rollprestation är bra, även om han i många scener framstår som ganska arrogant. Han förkastar sina ministrars rekommendationer, vägrar lyssna på folket som ber om ökade rättigheter. Vi sympatiserar istället med Alexandra, den lidande modern vars hjärta är nära att brista var gång hennes son drabbas av ett anfall. Hon balanserar på gränsen till sinnessjuka, plågad av det faktum att det är hon som har givit honom sjukdomen. I en särskilt rörande scen säger hon: ”When I see him bleed I think I did it, as if I put a knife in him”. Det är utan tvekan Janet Suzman, sedan 1963 medlem av The Royal Shakespeare Company, som är filmens stora stjärna. Även Tom Baker som Rasputin är riktigt bra. I hans gestalt är Rasputin sofistikerad och mycket skrämmande. Hans blick intensiv, hans röst förtrollande. Personligen föredrar jag denna version av Rasputin framför Alan Rickmans Rasputin (Rasputin, 1996). I andra framträdande roller ses Laurence Olivier som premiärminister Witte, Irene Worth som Marie Feodorovna och Jack Hawkins som Lenin.

Även om filmen utspelar sig med den dramatiska utvecklingen i Ryssland som bakgrund är det relationen mellan Nikolai och Alexandra som är det centrala. Jayston och Suzman har otroligt bra kemi och gestaltar fint ”kärleken som störtade ett imperium”. Ju längre filmen går, desto större inflytande får Alexandra över sin man. Under världskriget fullkomligt dominerar hon honom, något som också skedde i verkligheten. Den riktige Nikolai var inte alltid benägen att hålla med Alexandra och Rasputin, och när detta skedde utbröt gräl vilka Alexandra alltid gick segrande ur. Vissa hävdar att Nikolais beslut att lämna huvudstaden för fronten grundade sig i det faktum att han ville komma undan Alexandra, att han inte längre stod ut med hennes starka vilja. Just detta, Alexandras dominans, skildrar filmen på ett mästerligt sätt, bland annat genom dialogen nedan.

NA80Alexandra: You must go! Nikolasha is a bad man. Father Grigorij said so.

Nikolai: I am sick to death of father Grigorij! All my life, my whole life, I’ve done what you want. I’ve gave mother up. You hated her so we don’t see her anymore. I gave my friends up. I don’t have a single friend. I got my family. Four girls, a sick boy and you. I ask before I eat, sleep or change my clothes – is this what Sunny wants? But it never is. There is always more. Sweet Jesus, how much do you want from me?

Alexandra: I want this!

För personer som älskar storslagna kostymfilmer är detta en fantastisk film. Man kan nästan likna den vid en stor tårta fylld med överdådiga palats, vackra kläder och glittrande juveler. Det är inte undra på att filmen vann Oscar för bästa kostym och bästa scenografi. Miljöerna är underbara, dock inte särskilt verklighetstrogna. När familjen efter revolutionen förflyttas till Sibirien får de t.ex. bo i ett slitet gammalt trähus långt ute i ingenstans. I själva verket inhystes tsarfamiljen i staden Tobolsks finaste hus.

Filmen är baserad på Robert K Massies succébok med samma namn. Boken publicerades 1968, under en tid då Ryssland var slutet och information om den ryska tsarfamiljen knapphändig. På grund av detta är filmen fylld av små felaktigheter. Bortser man från detta är Nicholas and Alexandra en vacker och mycket underhållande film, lika storslagen som klassiska Borta med vinden. Med andra ord, det är en film som jag verkligen uppmuntrar dig till att se.

Filmen kan vara lite svår att få tag på, men finns att köpa på Amazon. Du kan även se den online här! När du har sett den, dela gärna med dig av dina åsikter och funderingar om filmen i kommentarsfältet nedan.

nikolai and alexandra

erikalindbom

Erika Lindblom

Läs mer om Erika här!

Annan intressant läsning: 

Romanovy: Ventsenosnaya semya 

4 reaktioner på ”Nicholas & Alexandra (1971)

 1. Reblogga detta på Erika Lindblom och kommenterade:
  Filmtips!

 2. Margaretha skriver:

  Tack för tipset! Ska titta på den i kväll!

  1. Vad roligt! Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om den.

 3. Monica skriver:

  Såg den för fyrtio år sedan. Den var bra, men så så sorglig.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: