Ludwig II av Bayern är en kung som är höjd i mytiskt dunkel. Många är de historier som florerar kring denna enigmatiske regent – var han en världsfrånvänd galning, eller bara osedvanligt historieintresserad? Var hans för tidiga död bara en tragisk olycka? Eller var det rentav mord? Oavsett spekulationer var Ludwig II av Bayern en regent som lämnat tydliga spår efter sig, ända in i vår samtid.

Ludwig II av Bayern som vi idag känner honom som, föddes den 25 augusti 1845, in i en tid då revolutionsvindar blåste över Europa. Han var den äldste sonen till Maximilian II av Bayern, och dennes fru prinsessan Marie av Preussen. Tre år senare fick de även ytterligare en son, Ludwigs lillebror, som döptes till Otto.

Den kungliga barnuppfostran vid denna tid var allt annat än den som skulle rekommenderas idag. Ludwig och hans bror träffade ytterst sällan sina föräldrar, utan följde strikta separata dagsscheman. Ludwigs måndagsschema kunde exempelvis börja med uppstigning och påklädning vid halv sex på morgonen, för att därefter följas av läxläsning och frukost vid halv sju, matematik en timme senare, följt av tyska, latin och ridning. Vid ett fick han ta lunch och promenad, sedan fortsatte schemat ungefär till sju på kvällen där det avslutades med pianolektion. Ludwigs uppväxtmiljö var således en ganska kylig sådan, och bristen på tillgivenhet från omgivningen gjorde att han redan i unga år utvecklade sin fantasi och sitt dagdrömmeri.

800px-Maximilian_II_of_Bavaria_with_his_family

Ludwig tillsammans med sina föräldrar och den yngre brodern Otto.

Det fanns dock ljusglimtar i tillvaron, såsom slottet familjen bodde mestadels i, Hohenschwangau, ett sagoslott dekorerat i gotisk stil och med freskmålningar föreställande gamla tyska sagor. Denna miljö tilltalade Ludwig och hans känsla för skönhet och historia. Han var även väldigt intresserad av poesi, konst och musik. Vid femton års ålder såg han sin första opera av Richard Wagner, Lohengrin, och detta kom att påverka i stort sett hela resten av hans liv. Wagners opera var en svulstig saga, fylld med heroiskt hjältemod och mystik – precis den sortens saga som tilltalade Ludwigs fantasi allra mest. Han kom att utveckla närmast en besatthet av Wagner och dennes verk, något som kom att påverka hans tid som regent på flera sätt.

1864 dör Ludwigs far, kung Maximillian, och Ludwig blir således kung, endast arton år gammal. Det fruktades att han inte skulle vara redo för uppgifterna som förväntades av honom, men han lyckades trots tvivlen överta styret på ett skickligt sätt – detta genom en vinnande kombination av sin hårda, plikttrogna uppfostran samt sitt vackra, unga och något mystiska utseende. Det sista gjorde honom mycket populär bland folket, både i Bayern och på andra platser, och det sägs att unga kvinnor flockades kring den mörke och ståtlige kungen.

Ett av Ludwigs första åtaganden som regent var att bjuda in Wagner på visit. Wagner var vid denna tid något av en revolutionär, och var skeptisk till inbjudan till att börja med. Efter deras första möte insåg han dock att han inte bara hade en hängiven beundrare i den unge kungen, utan även en patron och en like. Wagner skrev att kungen var ”så anderik, själfull och härlig att jag fruktar att hans liv kommer tyna bort som en gudadröm i denna gemene värld.” Wagner erhöll en årslön på fyratusen gulden från Ludwig, och det utvecklades till ett slags gemensamt samarbete mellan dessa två spirituella individer, där Wagner skrev opera och Ludwig i gengäld såg till att kompositören försågs med ackommodation. Vänskapen sågs dock inte på med helt blida ögon, och Ludwigs regering hotade med att avgå när Wagner alltmer började lägga sig i politiken. Kungen fick finna sig i vad regeringen sa, och år 1865 lämnade kompositören staden. Detta sägs vara startskottet på den vantrivsel som Ludwig därefter kom att känna som regent.

Ludwig och Wagner

Ludwig och Wagner

Det har tidigare nämnts att Ludwig, sedan han blivit kung, omgärdade sig med beundrarinnor och säkerligen hade flertalet tillfällen att inleda kärleksaffärer med diverse unga kvinnor. Trots detta fanns det faktorer som gjorde att han aldrig gav efter för något sådant. För det första kunde han aldrig riktigt släppa den hårda, intränade fasaden av kunglig dignitet som han fått inlärd sedan barnsben. Denna fasad var även en slags sköld, ett skydd för hans känsliga själ mot det som han uppfattade som en kall och fientlig värld omkring honom. Varje dag lät han exempelvis sin barberare omsorgsfullt locka hans hår i en märklig puffig frisyr, vilket fick hans huvud att se större ut än vad det var. Utan denna dagliga rutin, hävdade han, uteblev aptiten och han kunde inte njuta av sin mat.

En sådan här extrem självmedvetenhet står ofta i vägen för hängivelse, något som krävs för att kunna bli förälskad. Således var Ludwig mest upptagen i sig själv, och hade inget intresse för kvinnor. Det fanns dock undantag, som hans kusin kejsarinnan Elisabeth av Österrike och dennas syster, Sophie. Det var säkerligen olika faktorer som bidrog till att det slutligen var med Sophie han inledde en förlovning, de hade känt varandra länge och delade en gemensam passion för Wagner. Men Sophie pressades av sin mamma, och 1867 ägde förlovningen officiellt rum. Snart gick ryktet över hela Tyskland och lyckönskningar framfördes till paret, fast det fanns tydliga indikationer på att allt inte var som det skulle mellan dem. Fotografier visar en distanserad Ludwig med blicken i fjärran, där man tydligt kan skönja att hans hjärta och själ inte är närvarande i det som sker. Vid denna period började hans beteende även bli än märkligare, och det hela slutade med att bröllopet, som då redan skjutits upp, ställdes in helt.

Efter sitt misslyckade giftermål börjar Ludwig ägna sig åt det som han för eftervärlden blivit mest känd för- sina slottsbyggen. Sagoslottet Neuschwanstein byggdes väster om Linderhof, nära hans barndomsslott, och är en medeltida drömfantasi i extremformat. Parken i Linderhof innehar flera märkliga byggnader, bland annat Venusgrottan. Inuti denna grotta fanns en konstgjord sjö där kungen lät sig ros omkring i en farkost formad som en enorm mussla, grottans inre väggar färgades av blått och rött elektriskt ljus. Ludwig tog sin verklighetsflykt till det yttersta, och fick bland annat sina tjänare att klä upp sig i 1700-tals kläder för att skjutsa honom i en släde utomhus om nätterna. Han hade också vad vi i vår tid skulle benämna som ett kraftigt sockerberoende, illa kombinerat med tandläkarskräck, vilket gjorde att han missbrukade kloroform för att döva sina tandvärkssmärtor. Ju mer han kom upp sig i åren, desto mer försvann hans tidigare så vackra utseende. Han blev överviktig, plufsig och enstörig.

Ludwig IIRegeringen kopplade in psykiatriker för att fastställa att kungen inte var vid sina sinnens fulla bruk och därmed rädda monarkins anseende. Sommaren 1886 greps Ludwig på Neuschwanstein, och fördes till slottet Berg i Starnbergersjön, vilket inretts som ett mentalsjukhus med gluggar och säkerhetsdörrar. Han tog på kvällen den tolfte juni en promenad med sin psykiatriker, och den natten hittar man sedan båda männen döda vid strandkanten till sjön. Vad som hänt är än idag en gåta. Att den kraftigt byggda och ytterst simkunnige Ludwig skulle drunknat verkar orimligt, att han mördat sin psykiatriker och därefter begått självmord är en annan teori som även den saknar fast belägg. Klart är att den mytomspunne kungen tog gåtan kring sig själv med i graven.

Idag är Ludwig II av Bayern en kommersiell superstar, som förser sydöstra Tyskland med pengar baserad på den massturism som följt i hans mytiska kölvatten. Det uppförs teaterspel, rekonstruerade ridturer och musikaler om hans liv. Han har bevisat, trots sitt tragiska förtidiga slut, att det som drömmare går att segra, även i den verkliga världen.

IMG_1213Siri Albin 

Läs mer om Siri här!

Annan intressant läsning:

 Det bayerska sagoslottet

Just nu letar vi efter spännande platser, händelser och utställningar att skriva om. Tipsa oss gärna! Använd kommentarsfältet nedan eller skicka ett mail till madamescandaleuse@hotmail.com. Vi finns även på Facebook och Twitter! 

6 reaktioner på ”Den bayerska sagokungen

 1. Thomas skriver:

  Lästips: 2012 gavs det ut en biografi om Ludwig – ”Svankungen : Ludvig II av Bayern” av Christopher McIntosh (Molin & Sorgenfrei). Det var länge sedan det senast utgivits något i bokforjm om honom på svenska.

  1. Tack för tipset Thomas!

 2. Siri skriver:

  Hej Thomas! Jag har läst boken, redan 2010 utkom den som jag förstått det och 2012 i nyutgåva. Kanske dags att någon skriver en svensk version då med andra ord… 🙂

 3. Per Ericsson skriver:

  Kan också tipsa om Luchino Viscontis film ”Ludwig” från 1972. Den finns på DVD (närmare 4 tim lång) med italienskt tal och engelsk text.

  1. Tack för tipset! Är det filmen där Romy Schneider repriserar sin roll som Sisi?

   1. Per skriver:

    Ja precis, det stämmer!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: