I den första delen av ”I sin systers skugga” kunde vi läsa om hur England brottades med svårigheter att säkra den brittiska tronföljden. Trots att den dåvarande kungen, George III, hade femton barn fanns ingen självklar arvinge. Lotten att ”avla” en arvinge föll på kungens ogifta söner och de gav sig ut i Europa på jakt efter den perfekta barnaföderskan. Prins Edward, hertigen av Kent, fann en sådan i prinsessan Victoria av Saschen-Coburg-Saalfeld, en trettiotvå år gammal änka med två barn, den yngsta en dotter vid namn Feodora. Äktenskapet blev mycket lyckligt och efter ett år föddes en dotter som döptes till Alexandrina Victoria. Denna dotter, som föddes som fyra i successionsordningen, skulle senare bli drottning Victoria av Storbritannien och Feodora skulle under hela sitt liv komma att stå i skuggan av sin kända halvsyster. Idag är hon nästintill bortglömd. När denna artikel tar vid har Feodora bott i England i en period och hon har fångat den dåvarande kungen, George VI:s uppmärksamhet.

feodora

Feodora, 1828

Feodora hade spenderat större delen av sin barndom i Tyskland, och vantrivdes i London. Hennes enda behållning var relationen och kärleken till den yngre systern, och deras utflykter  på den engelska landsbygden. Trots dessa glädjeämnen var tillvaron på Kensington Palace, där hertiginnan av Kent bodde tillsammans med sina barn, inte lycklig. När det stod klart att George IV var förtjust i Feodora blev tillvaron ännu dystrare. Kungen var änkeman och alla ogifta prinsessor därmed lovligt byte. Detta gjorde hertiginnan av Kent oerhört orolig, för om George VI och Feodora gifte sig skulle det sannerligen innebära att de fick barn och därmed flyttade ner Victoria i successionsordningen. En annan orsak var att hertiginnan och kungen var förfärliga ovänner och att de i realitet avskydde varandra. Feodora motsatte sig dock inte kungens närmanden, och modern såg till så att dottern inte fick delta i hovlivet. Någon skandal ville hertiginnan av Kent inte se.

För att dottern, som hade en stark vilja, inte skulle göra något dumt skickade modern ut spejare över hela Europa för att hitta Feodora en lämplig make. Efter en stunds letande hittade man en lämplig kandidat i prins Ernst av Hohenlohe-Langenburg som var arvtagare till betydelsefulla landområden i nuvarande Tyskland. De introducerades för varandra och den 18 februari 1828 gifte de sig i Kensington Palace, Feodora var tjugoett och hennes make trettiofyra. Victoria sägs ha blivit förtvivlad över att hennes syster nu skulle leva i Tyskland, men innan de skildes åt lovade de varandra alltid ha brevkontakt, något som de också efterföljde tills det att döden skilde dem åt.

Livet med prins Ernst blev inte så komfortabelt som man först hade trott, för prinsen var inte så rik som man hade förmodat och det nya hemmet, Schloss Langenburg, var kallt och obekvämt. Det var dessutom mycket stort och det var dyrt att underhålla, och då och då mottog Feodora finansiell hjälp av sin syster. Även om livet på Langenburg var tungt, var äktenskapet mellan Feodora och hennes make relativt lyckligt. Sex barn, tre söner och tre döttrar, föddes i äktenskapet. Det äldsta barnet, sonen Carl Ludwig, kom redan ett år efter giftermålet, det yngsta tio år senare. Både Carl Ludwig och den yngste sonen Victor blev något av besvikelser för familjen, för båda valde nämligen att gifta sig med vanliga kvinnor.

Trots att Feodora och hennes syster, drottning Victoria av Storbritannien, levde i olika länder var deras relation fortsatt kärleksfull och intensiv. De besökte varandra så fort det gavs möjlighet och skrev ofta till varandra. Lyckligtvis finns många av dessa brev bevarade än idag. När deras makar, Ernst och Albert, gick bort med ett och ett halvt års mellanrum tröstade och stöttade de varandra. Deras relation fick dock ett abrupt slut, för i september 1872 avled Feodora vid en ålder av 64 år. I ett avskedsbrev till Victoria skrev hon:

I can never thank you enough for all you have done for me, for your great love and tender affection. These feelings cannot die: they must and will live in with my soul till we meet again, never more to be separated and you will not forget.

willochdona

Wilhelm och Augusta Viktoria

Drottning Victoria skulle bli mycket äldre och avled inte förrän 1901, då var hon 81 år gammal och hade suttit 64 år på tronen. Fortfarande är hon den av brittiska monarker som regerat längst. Nyheten om Feodoras död tog hon mycket hårt, och under de efterkommande åren fortsatte hon att måna om sin systers barn och barnbarn. Det var t.ex. Victoria som uppmuntrade äktenskapet mellan Feodoras barnbarn, prinsessan Augusta Viktoria av Schleswig-Holstein-Sondenburg-Augustenberg och hennes eget barnbarn, kaiser Wilhelm II av Tyskland. Tillsammans kom detta par att påverka utvecklingen av hela världshistorien.

Kände du till Feodora sedan tidigare eller är detta första gången som du hör talas om henne? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

lisaLisa Svensson

Läs mer om Lisa här!

Annan intressant läsning:  

I sin systers skugga (1/2) 

Den kungliga förbannelsen 

Drottning Victorias vita brudklänning skapade ny trend 

Torsdagen den 13 mars medverkade Erika i SVT:s Antikmagasinet. Missade du avsnittet, som handlar om svarta sorgesmycken, kan du se det här.

9 reaktioner på ”I sin systers skugga (2/2)

 1. Margareta Torbrand skriver:

  Alltid lika roligt att läsa din alster. Nej, Feadora är en ny bekantskap. Ha en skön och varm vår! Hälsningar Margareta Torbrand

  1. Hej Margaretha! Vad roligt att du uppskattade artikeln. En skön och varm vår till dig med.
   /Erika med redaktion

  2. Lisa skriver:

   Tack så mycket Margareta 🙂 Alltid roligt att höras att det uppskattas det man skriver 🙂 Hoppas du också får en varm och trevlig vår! Mvh Lisa

 2. Per Ericsson skriver:

  Som vanligt mycket intressant, hade aldrig hört talas om Feodora 🙂

  1. Lisa skriver:

   Tack! Kul att du gillade den 🙂

 3. Reblogga detta på Erika Lindblom och kommenterade:
  Äntligen har vi publicerat del II i ”I sin systers skugga”.

 4. Birgitta Höglund skriver:

  Detta var en nyhet för mig!

 5. åsa alderlöf skriver:

  vilket öde, blev förbluffad hur en mor kan bete sig

  1. Ja, nog är det ganska ofattbart allt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: