Detta är den tredje och sista delen i artikelserien ”Kejsarinnan på Hvidøre”. Innan du läser denna del rekommenderar vi att du först läser del I och II.

I den förra artikeln nämnde vi hur änkekejsarinnan Marie Feodorovna, en kort tid efter ankomsten till Danmark, började bedriva eget hov vid sin villa. Detta gjorde kungen, som också var hennes brorson, mycket irriterad och detta i kombination med hennes stora skulder resulterade i en mycket kylig relation dem emellan. Marie Feodorovna höll dock inte hov hela tiden, och när hon inte underhöll gäster spenderade hon stor del av dagen åt att skriva brev och promenera i trädgården. Hon var mycket förtjust i blommor och tyckte särskilt mycket om tulpaner. Vid ett tillfälle fick hon en uppsättning fantastiska tulpanlökar som hon lät plantera i en fantasifull stjärnformation. Tulpanerna beundrades av alla, men föll offer för änkekejsarinnans yngsta barnbarn – Tihon och Guri, som sedan 1920 bodde på Hvidore tillsammans med sin mor Olga Alexandrovna, kejsarinnans yngsta dotter. Efter att pojkarna kapat av alla knoppar med träsvärd blev den gamla kejsarinnan förfärligt upprörd och vägrade att umgås med sina barnbarn på flera dagar. Ett annat av änkekejsarinnans stora intressen var att vandra i skogen och plocka svampar. I flera timmar kunde hon ligga på knä och fylla sin korg med svampar som man antingen åt färska eller torkade.

Även om kejsarinnan ägnade sig åt dagliga aktiviteter kan man inte komma ifrån att hon var deprimerad, känslig och ostabil, hennes sinne tyngt av utvecklingen i Ryssland och ovissheten om vad som hänt hennes söner (tsar Nikolai med familj och storfurst Mikhail Alexandrovitj) och andra släktingar och vänner. Övriga världen ansåg tsarfamiljen och Mikhail döda, men Marie Feodorovna vägrade att acceptera detta. Ända fram till sin död 1928 var hon övertygad om att de levde och ansåg därför att ingen fick göra anspråk på den ryska tronen. Av denna anledning blev hon ursinnig när storfurst Kirill Vladimirovitj, brorson till Alexander III och Nikolai II:s kusin, utsåg sig själv till ”den ryska tronens beskyddare”. Något år senare, 1924, i samband med att Nikolai och Mikhail officiellt ansågs döda utsåg han sig själv till kejsare. Ledsen och arg skrev Marie ett brev till honom:

 ”Angående min välsignelse så varken väntade eller förväntade du den, för du frågade aldrig om den. Du kan bara föreställa dig hur fruktansvärt jag kände det jag läste om detta i tidningen. Beakta din falska position, och tänk på oron som du har väckt hos oss alla”. 

Kejsarinnan blev mycket orolig och upprörd över att läsa ryska nyheter i tidningen och Jørgensen – den döva gamle betjänten som tidigare tjänat hon hennes pappa, hade som uppgift att klippa ut alla artiklar på detta tema ur tidningen. Man hoppades att änkekejsarinnan inte skulle nås av ryktena om den unga kvinnan som dragits upp ur en kanal i Berlin och som sades var storfurstinnan Anastasia, Nikolai II:s yngsta dotter och Maries barnbarn. Maries psykiskt klena syster, kronprinsessan Thyra av Hanover, skvallrade dock för henne och hon fick på så sätt nys om historien. Trots att hon var säker på att tsarfamiljen levde trodde hon inte att denna kvinna var hennes barnbarn (vilket hon heller inte var). Jag är i stort sett helt säker på att det där inte är Anastasia, skrev hon i ett brev.

minnie alex toria

Marie Feodorovna (till höger) med Alexandra (mitten) och systerdottern Toria.

Villan i Hvidøre var änkekejsarinnans hem, men hon spenderade inte all sin tid där. Varje år reste hon till England för att hälsa på sin syster, drottning Alexandra. Under besöket 1923 blev hon sjuk och blev tvungen att stanna kvar i London hela sommaren. I slutet av augusti återvände hon, svag och sjuk, till Danmark och skrev till sin syster att Hvidøre var paradiset på jorden men att hon saknade sin systers sällskap oerhört mycket. Marie återhämtade sig långsamt och när hon väl blivit bättre kom ytterligare ett hårt slag. Från England kom nyheter om att drottning Alexandra, vid en ålder av 80 år, avlidit. Varje dag i femtio år hade systrarna skrivit och telegraferat varandra och nu fanns bara en av dem kvar.

Efter Alexandras död blev Maries hälsa snabbt sämre. 1927 var hon för svag för att resa den korta biten mellan Hvidøre och Köpenhamn, och Marie och hennes sällskap tvingades spendera vintern i den kalla och dragiga villan. I november samma år hade hon firat sin 80:e födelsedag. Ett år senare, under hösten 1928, var änkekejsarinnan riktigt skröplig och i oktober föll hon i koma. Änkekejsarinnan Marie Feodorovna av Ryssland, Alexander III:s hustru och Nikolai II:s mor, avled den 13 oktober 1928 med sina två överlevande barn vid sin sida, döttrarna Xenia och Olga. De fyra sönerna var sedan länge döda.

Marie fick en tillfällig viloplats i Roskilde kyrka och först 2006, 140 år efter ankomsten till Ryssland och 78 år efter sin egen död, flyttades hon till Ryssland och begravdes bredvid sin make i Sankt Petersburg. I samma kyrka vilar även den ryska tsarfamiljen, sonen Nikolai II, hans hustru Alexandra och deras barn. Tvärtemot vad änkekejsarinnan trodde överlevde inte tsarfamiljen revolutionen. De sköts alla ihjäl i en källare i Ekaterinburg, natten mellan den 16 och 17 juli 1918.

erikalindbomErika Lindblom

Läs mer om Erika här!

Annan intressant läsning:

Kejsarinnan på Hvidore (1/3)

Kejsarinnan på Hvidore (2/3)

Brittiskt skepp räddade den ryska änkekejsarinnan

Thyra – en fallen prinsessa

2 reaktioner på ”Kejsarinnan på Hvidøre (3/3)

  1. Reblogga detta på Erika Lindblom och kommenterade:
    I morse publicerade vi den tredje och sista delen i vår artikelserie ”Kejsarinnan på Hvidore”. Klicka in och läs! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: