För en hårt bevakad kungafamilj, som får alla sina förehavande och beslut noggrant synade i sömmarna, ger ett avskilt privat sommarresidens en chans att få koppla av och leva som vilken annan familj som helst. Den svenska kungafamiljen har tillbringat sina somrar på Solliden på Öland sedan 1906, medan den grekiska kungafamiljen spenderade sin tid på Tatoipalatset i nationalparken Parnitha utanför Aten.

391px-King_George_I_of_Greece_Southwell_Bros
Vilhelm av Danmark blev kung Georg I av Grekland

I oktober 1862 avsattes kung Otto från Greklands tron, och jakten på en lämplig efterträdare påbörjades. Grekerna själva föreslog prins Alfred, drottning Victorias näst äldste son, men enligt Londonkonferensen 1832* fick ingen medlem ur de tre stormakternas (Storbritannien, Frankrike och Ryssland) regerande hus överta den grekiska tronen, och planen skrotades. Flera andra namn gavs som förslag innan grekerna till slut valde prins Vilhelm av Danmark, son till dåvarande kronprins Kristian (senare Kristian IX) och bror till bland annat kronprinsessan Alexandra av England och Dagmar (senare kejsarinna Marie Feodorovna av Ryssland). Den 30 mars 1863 valdes Vilhelm till kung av Grekland under namnet kung Georg I.

I april 1867 besökte Georg sin syster Dagmar i Ryssland och träffade där storfurstinnan Olga Konstatinovna; de två gifte sig i oktober samma år. Under 1870-talet köpte kung Georg land i Parnitha för att bygga ett sommarpalats med drottning Olgas barndomshem i Peterhof som förebild. Ägorna sträcker sig över 4200 hektar och består främst av skog, men inhyser utöver palatset 54 andra byggnader och var under sina glansdagar helt självförsörjande. Några av de varor som tillverkades på ägorna var vindruvor, olivolja, smör och ost, och Georg tillverkade sitt eget vin: Chateau Décélie. Ägorna var kort sagt den grekiska kungafamiljens paradis på jorden, och Georgs son prins Christoffer lär ha sagt att palatset var det enda stället där ”vi kunde glömma att vi inte var vanliga människor”.

På Tatoi finns även den kungliga kyrkogården där 20 medlemmar ur den grekiska kungafamiljen vilar. Kung Konstantin I, drottning Sofia och kung Alexander I:s kroppar ligger i ett mausoleum medan de övriga medlemmarna är begravda i gravar nära det kungliga kapellet. Kyrkogården hade 21 gravar fram till maj 2013 då kvarlevorna från drottning Alexandra av Jugoslavien (som fötts som prinsessan Alexandra av Grekland och Danmark) exhumerades och återbegravdes i kryptan i det kungliga mausoleet i Oplenac i Serbien.

tatoi

Lyckliga dagar på Tatoi

Under 1900-talet kom den grekiska monarkin att skakas i grundvalarna flera gånger. 1924 avskaffades monarkin, och ägorna i Parnitha blev allmän egendom innan de återgick till kungafamiljen 1936 efter att monarkin återinförts ett år tidigare. Under andra världskriget då kung Georg II befann sig i exil höggs delar av skogen ner för bränsle och kroppar begravdes på ägorna. 1946 återfick kungafamiljen än en gång sitt sommarpalats innan de slutligen blev formellt avsatta i folkomröstningen 1973 (då Kung Konstantin II och drottning Anne-Marie hade levt i exil i London sedan 1967, och varit tvungna att lämna många ägodelar på Tatoi när de lämnade landet). Än idag anser kungaparet att Tatoi är deras riktiga hem, trots att de inte bott där på över 40 år; i en intervju har Anne-Marie sagt: ”When I think of ‘my home’ it is the Tatoi. It is such a lovely place. Our residence in London will never be regarded as anything other than ‘home away from home.’”

Kung Konstantin II stämde grekiska staten i Europadomstolen på €500 miljoner då han menade att ägorna tillhörde hans familj och att grekiska staten övertagit ägorna utan att kompensera honom. Grekiska staten hävdade å sin sida att ägorna använts av den grekiska kungafamiljen i deras utövande som kungafamilj och kommit i deras ägo på grund av deras status; därför var det naturligt att ägorna tillföll staten när monarkin avskaffades. Europadomstolen dömde i Konstantins favör 2002, men beloppet som utbetalades var mycket mindre än det han krävt: €12 miljoner. Under tidigt 1990-talet fick Konstantin också tillåtelse att besöka Grekland och hämta flera av sina personliga ägodelar från Tatoi, vilka fyllde hela nio containrar.

Under 2000-talet påbörjades diskussioner om vad palatset skulle användas till, och 2007 bestämdes det att palatset skulle bli ett museum. De målningar och andra ägodelar som Konstantin lämnat kvar skulle restaureras för att sedan ställas ut, samtidigt som hela palatset skulle renoveras efter årtionde av förfall. Ingen hade dock räknat med eurokrisen, och när den drabbade Grekland avblåstes restaureringen. I september 2012 kom beskedet att grekiska regeringen skulle börja sälja av byggnader och vissa landområden för att kunna betala sina skulder, och bland dessa objekt återfanns Tatoi och dess ägor. Än har ingen potentiell köpare dykt upp, och frågan är om palatset kommer att bli sålt. Byggnaderna är i otroligt dåligt skick eftersom inget underhåll utförts sedan 1967, och många av grekerna själva upplever utförsäljningen av byggnader som ännu ett svek i eurokrisens spår och är ovilliga att se utlänningar köpa dem. Kung Konstantin och drottning Anne-Marie skulle säkert vilja köpa tillbaka sitt gamla hem, men även det skulle vara kontroversiellt. Ju längre tid som går utan att några åtgärder vidtas innebär att palatset riskerar att hamna i så dåligt skick att det inte går att rädda och därmed utplåna ytterligare en bit av den grekiska monarkin.

SAMSUNG DIGIMAX A503

Tatoi idag

*Londonkonferensen 1832 hade i syfte att införa ett stabilt styre i Grekland, efter att landet utropat sig självständigt efter kriget mot det Osmanska riket. Efter samtal med grekerna själva bestämdes det att Grekland skulle bli en monarki, och den bayerske prinsen Otto valdes till kung.

mählerLinnéa Mähler

Läs mer om Linnéa här!

Mer intressant läsning: 

Det bayerska sagoslottet

Buckingham Palace – huset som blev kungligt residens 

Tsarskoe Selo – ett kejserligt sommarparadis

En reaktion på ”Tatoi – ett grekiskt paradis

  1. Reblogga detta på Erika Lindblom and commented:
    Nu finns det en ny artikel på magasinet. Klicka in och läs! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: