I den första artikeln av tre om ”Kejsarinnan av Hvidøre” kunde vi läsa om hur änkekejsarinnan Marie Feodorovna efter att ha flytt Ryssland kom till Danmark för att bo på Hvidøre, en vit villa som hon hade köpt tillsammans med sin syster, drottning Alexandra av Storbritannien, i mars 1906. Denna artikel tar vid där den förra slutade. Om du inte har läst del I av ”Kejsarinnan på Hvidøre” kan du göra det här.

Den 19 augusti 1919 anlände kejsarinnan till Danmark och tillsammans med sin tjänstestab färdades hon längs de små vägarna till Klampenberg där hennes magnifika vita villa i italiensk stil låg. Trots att man vid renoveringen 1907 hade rivit ut alla kakelugnar utom två och ersatt dessa med ett undermåligt elektriskt uppvärmningssystem, fann sig kejsarinnan snabbt tillrätta på Hvidøre. Det var enbart en mil till centrala Köpenhamn och det danska hovet, och kejsarinnan började kort efter sin ankomst att hålla eget hov på Hvidøre. Varje dag kom hennes yngre bror, prins Valdemar, och hans son för att dricka te. Kungens son, prins Knud, var en annan frekvent besökare. Ibland stod det så många som femton exklusiva bilar parkerade utanför den vita villan. Till en början hade kungen (som var änkekejsarinnans brorson och som ärvt tronen vid faderns död 1912) och hans hustru ingått i den nyfikna skaran besökare men allt eftersom månaderna gick och höst övergick till vinter utbyttes kungens nyfikenhet och sympati för sin stackars faster till irritation. Änkekejsarinnan var extremt populär och detta tyckte han illa om. Han var dessutom ytterst kritisk till hennes extravaganta livsstil. Efter att ha levt 50 år i Ryssland, först som storfurstinna, sedan kejsarinna och slutligen änkekejsarinna, hade Marie Feodorovna svårt att förlika sig med sin situation och hon fortsatte att spendera som om hon fortfarande var en av världens förmögnaste kvinnor. Dessutom envisades hon med att hjälpa ryssar i exil med pengar, trots att hon inte hade medel till att göra detta.

Den första vintern i Danmark blev mycket kall och i ett brev till sin syster Alexandra beklagade sig Marie över huset:

 På nedervåningen, i mitt lilla arbetsrum och i biblioteket, går det ganska bra att vara, men i sällskapsrummet är det kallt som i en iskällare”. 

Kristian X

Kristian X

Snart sjönk temperaturen ytterligare och i väntan på våren tvingades änkekejsarinnan flytta in på Amalienborg där hennes relation till kung Kristian X blev ännu sämre. Kungen vände sig mot att staten skulle bekosta hennes leverne och därför blev Marie tvungen att förlita sig på sina släktingar. Trots hennes minst sagt ansträngda finansiella situation kunde hon inte sluta spendera och efter bara ett halvår i Danmark uppgick hennes skulder till 14 miljoner kronor i dagens pengavärde. En gammal vän, Hans Niels Andersen – grundare och ägare av Ostasiatiska kompaniet, kom lyckligtvis till hennes undsättning och löste in skulderna. Hans Niels Andersen beslutade även att ge henne ett årligt underhåll och lika så gjorde kung George V av Storbritannien. Man utsåg även en revisor åt kejsarinnan och med hans hjälp fick hon ett bättre begrepp om sin ekonomiska situation. Bland annat insåg hon att om hon spenderade mindre pengar på att underhålla släktingar skulle hon ha mer pengar över att ge åt ryssar på flykt.

Kejsarinnans ekonomiska situation må ha förbättrats, men det gjorde inte relationen mellan änkekejsarinnan och kungen. I samband med ett besök av den italienske kungen Victor Emanuel III och drottning Elena struntade man att bjuda in Marie till banketten. Ursinnig mottog änkekejsarinnan ett samtal där man förklarade att det italienska kungaparet istället skulle göra ett separat besök på Hvidøre. Marie Feodorovna, som bara några år tidigare varit änkekejsarinna i världens största och mäktigaste rike, var dock inte beredd att låta sig förbises och hon hämnades på sitt eget sätt. När sällskapet anlände till Hvidore möttes man av en piga som vänligt men bestämt förklarade att kejsarinnan var opasslig och inte kunde träffas.

I mars 1920, lite mer än ett halvår efter ankomsten till Danmark, fick Marie sällskap av sin yngsta dotter, Olga Alexandrovna, och dennas familj; maken och översten Nikolai Kulikovsky och sönerna Tihon och Guri, tre respektive ett år gamla. Hvidøre var inget stort hus och man fann sig ganska trångbodda. Olga och Nikolai fick t.ex. sova i sällskapsrummet. Ungefär tre år hade passerat sedan den ryska revolutionens utbrott och slutet på tsardynastin, men trots det vägrade Marie Feodorovna tro på ryktena om sina söner och barnbarns död. Hennes psyke var instabilt och hon kastades ständigt mellan olika känsloväxlingar. Ena stunden kunde hon skratta för att i nästa stund bryta ut i gråt. När Olga anlände insisterade Marie på att hela tiden ha henne hos sig. Olga protesterade inte och fungerade som sin mors sällskapsdam, sekreterare och kammarjungfru. Hon förväntades att följa sin mor var hon än åkte, även om det betydde att hon blev tvungen att lämna sina söner.

Olga och Marie på Hvidore

Olga och Marie på Hvidore

Olgas ankomst var en stor lättnad och glädje för änkekejsarinnan, men för det betydde det inte atmosfären i huset förändrades till det bättre. Det var nämligen så att Marie inte alls var särskilt förtjust i sin dotters make som var en ”vanlig” person och som inte hade en gnutta kungligt eller adligt blod i sina ådror. Både Marie och tsar Nikolai hade motsatt sig relationen mellan Olga och Nikolai Kulikovsky och först i november 1916, mer än tio år efter att de först träffats, hade de äntligen fått tillåtelse att gifta sig. Änkekejsarinnan drog sig inte för att visa hur illa hon tyckte om svärsonen och uppmuntrade även sitt tjänstefolk att göra likadant. Olga såg på, men sade ingenting. Hon var hemskt lojal och orolig över den åldrande änkekejsarinnans psykiska och fysiska hälsa. Och hennes oro var inte obefogad. Mer om detta kan ni läsa i nästa del av Kejsarinnan på Hvidøre.

 Fortsättning följer… 

Del 3

Erika Lindblomerikalindbom

Läs mer om Erika här! 

Annan intressant läsning: 

Kejsarinnan på Hvidore (1/3) 

Brittiskt skepp räddade den ryska änkekejsarinnan 

4 reaktioner på ”Kejsarinnan på Hvidøre (2/3)

  1. Reblogga detta på Erika Lindblom and commented:
    Denna morgon publicerade vi andra delen i artikelserien ”Kejsarinnan på Hvidore”. Klicka in och läs! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: