Man kan bara föreställa sig vad som rörde sig i den före detta änkekejsarinnan av Rysslands huvud när hon den 19 augusti 1919 anlände till Danmark ombord på skeppet Fionia. Det var en slagen kvinna som klev i land. Hon hade förlorat nästan allt i revolutionen. Det kejserliga Rysslands fanns inte mer, hennes söner och fem av hennes barnbarn hade mördats av bolsjevikerna tillsammans med otaliga andra släktingar och vänner. Mitt i allt elände var hon dock lyckligt lottad. Till skillnad från många andra ryssar i exil hade hon ett eget hem utanför Ryssland.

alexandra_and_dagmar_apfxro

Alexandra och MF

Änkekejsarinnan var från början dansk prinsessa och föddes den 26 november 1847 som det fjärde barnet och andra dottern till kung Kristian IX av Danmark och hans hustru Louise av Hessen-Kessel. Den danska kungafamiljen var ovanligt sammansvetsad och Marie, eller Dagmar som hon som dansk prinsessa hette,  stod särskilt nära sina äldre syskon Fredrick och Alexandra. 1863 gifte sig Alexandra med den framtide kungen av Storbritannien  (Edward VII) och fem år senare äktade Marie den ryske tronarvingen och Rysslands näst siste tsar; Alexander III. Med barnen spridda över hela Europa såg kung Kristian till att varje år samla sina barn och barnbarn till en stor och uppskattad släktträff. Det finns ett fantastiskt videoklipp från en av dessa släktträffar. 1899 fångades kung Kristian, Marie, Alexandra, tsar Nikolai, kejsarinnan Alexandra Feodorovna och tsarparets två äldsta döttrar (med flera) på film när de samlats på trappan till Bernstorff slott för att bli fotograferade.

I januari 1905 avled kung Kristian och syskonen förstod genast att detta sannolikt skulle innebära slutet för de uppskattade släktträffarna. Detta kom som ett särskilt hårt slag mot Marie och Alexandra som levde under sträng hovetikett och som längtade till den avslappnade atmosfären i Danmark. De kom till slutsatsen att de omöjligt kunde tänka sig att avstå från semestrarna i hemlandet. Någon officiell inbjudan från det danska hovet kunde de dock inte förvänta sig. Broderns hustru och Danmarks nya drottning, prinsessan Louise av Sverige, kom nämligen inte alls överens med sina svägerskor. Kort efter faderns begravning fick drottning Alexandra syn på en notis i tidningen. Hvidøre – en italiensk villa belägen vid kusten norr om Köpenhamn var till salu. Som små hade Alexandra och Marie lekt vid Hvidøres vita stränder och mindes med glädje trakten. Faderns gamle adjutant fick i uppgift att ta reda på mer om fastigheten och återkom snabbt med information. Förutom huset ingick ett stall, ett växthus, ett hus för trädgårdsmästaren, en fantastisk rosenträdgård, en fruktträdgård och en privat strand. Systrarna var förtjusta och i mars 1906 köpte man fastigheten.

hvidoreVilla Hvidøre var dock i dåligt skick och flera reparationer var nödvändiga. Man grävde även en gångtunnel som förband trädgården kring huset med fruktträdgården och stranden. Hösten 1907 var huset äntligen klart för inflyttning och varje höst mellan åren 1907 – 1913 spenderade systrarna några veckor tillsammans i det gemensamma hemmet. Första världskriget kom dock att sätta stopp för den trevliga samvaron och drottning Alexandra kom aldrig mer att besöka villan. Hon dog först 1925, men under kriget försämrades hennes hälsa och när det blev fred var hon helt enkelt för klen för att resa. Änkekejsarinnan, å andra sidan, bestämde sig för att göra Hvidøre till sitt permanenta hem efter att hon i april 1919 lämnat ryska Krim ombord på den brittiska slagkryssaren HMS Marlborough.

När änkekejsarinnan anlände till Danmark välkomnades hon av sin brorson Kristian X (som sedan 1912 var kung), hans hustru, andra medlemmar ur den danska kungafamiljen samt en rysk delegation. Samma kväll skrev Kristian i sin dagbok: ”Stackars faster Minnie, så kontrollerad och samlad trots allt som hon har gått igenom”. Tillsammans med sitt följe som bestod av kammarjungfrun Cecilia Grünwald, hovdamen och grevinnan Zina Mengden och dennes piga, livvakten Timofei Jaschik  och betjänten Ivan Viagis (som fick agera butler) körde man till Hvidøre. I den danska tjänstestaben ingick änkekejsarinans chaufför Axel samt Jörgensen – en döv gammal betjänt som tidigare hade tjänat hennes far. Senare anslöt även livvakten och kossacken Kyril Poliakoff.

Med kungliga mått mätt var Hvidøre ett litet hus. På nedervåningen fanns en stor hall från vilken en imponerande marmortrappa med bronsförgylld balustrad reste sig. På samma våning inrymdes även två salonger, ett bibliotek, en matsal med plats för tjugotvå personer och ett uterum. Sovrummen fanns på övervåningen och på vinden hade pigorna sina rum. Från vinden kunde man klättra upp för en smal trappa och upp i ett torn från vilket man hade utsikt över Köpenhamn i söder och Kronoborg i norr. Samtliga rum var sammankopplade via telefoner och i alla badrum fanns rinnande vatten. Huset hade dock en stor nackdel. När Maria Feodorovna och Alexandra låtit renovera huset hade man förkastat tanken på att man skulle frysa. Samtliga kakelugnar utom två hade rivits ut och istället hade man installerat ett elektriskt uppvärmningssystem. När änkejsarinnan slagit sig till rätta i huset och den fuktiga danska hösten drog in över land insåg man dock snabbt att ett stort misstag hade begåtts. Hvidøre visade sig vara nästintill omöjligt att värma upp. Detta var dock enbart det första i raden av många problem som skulle komma att drabba kejsarinnan i exil. Mindre än ett år efter hennes ankomst till Danmark inträffade något som fick hennes brorson, kung Kristian X, att gå i taket. Mer om detta får du läsa i nästa del av Kejsarinnan på Hvidøre.

Del 2

erikalindbom

Erika Lindblom

Läs mer om Erika här!  

Annan intressant läsning: 

Brittiskt skepp räddade den ryska änkekejsarinnan 

Thyra – en fallen prinsessa 

7 reaktioner på ”Kejsarinnan på Hvidøre (del 1/3)

 1. Reblogga detta på Erika Lindblom and commented:
  Precis före lunch publicerade vi en ny artikel. Klicka in och läs! 🙂

 2. Linnéa skriver:

  Mycket intressant! Väntar med spänning på fortsättningen!

 3. Helena Bertilsson skriver:

  Intressant att läsa om de lite mer okända kungligheterna!

  1. Vad roligt att du tycker det. Nästa vecka kommer del 2. :

 4. You are able to offer a background check at a minimal cost.
  And when it comes preparing for GRE Math Nova’s Math
  GRE book is one of the most useful resource. Therefore excellent practice tests are essential in your preparation for the
  GRE tests.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: