Infant* Alfonso av Spanien (Don Alfonso Cristino Teresa Ángelo Francisco de Asís y Todos los Santos de Borbón y Borbón Dos-Sicilias) föddes den 3 oktober 1941 som det fjärde barnet till Juan de Borbón y Battenberg och Maria de las Mercedes de la Bourbon. Hans far Juan var i sin tur tredje sonen till Spaniens kung Alfonso XIII, och tronföljare till den spanska tronen sedan 1933 efter att hans båda äldre bröder avsagt sig tronen. Juans familj levde i Rom och Cannes, men flyttade till Lausanne när andra världskriget bröt ut (där Juans mor, drottning Victoria Eugenie, bodde) innan de slutligen bosatte sig i Estoril i Portugal.

img_80146

Alfonso och Juan Carlos (källa: Segovia Al Dia)

Alfonso besökte Spanien för första gången 1947, efter inbjudan av Francisco Franco, och tre år senare påbörjade han och hans storebror (den framtida kung Juan Carlos) sina studier vid en privatskola i Spanien. Några år senare skulle de båda komma att studera vid militärskolan i Zaragoza, och det var under ett lov från den skolan som tragedin kom att inträffa.

Den 14-åriga Alfonso och hans nästan fyra år äldre bror Juan Carlos firade påsk hemma hos sina föräldrar i Estoril när Alfonso blev skjuten och dog av sina skador på skärtorsdagen 1956. Den spanska ambassaden i Portugal skickade ut en officiell kommuniké där man kunde läsa att Infant Alfonso hade rengjort en revolver tillsammans med sin storebror då ett skott hade fyrats av och träffat Alfonso i pannan, varefter prinsen dog inom några minuter.

Kort därefter började dock rykten cirkulera som menade att det inte var Alfonso, utan Juan Carlos som hade hållit i revolvern när skottet gick av. Olika vittnesmål från personer i hushållet menade att Juan Carlos antingen hade riktat revolvern mot sin bror och tryckt av utan att veta att den var laddad, att han hade siktat åt ett annat håll ovetandes att revolvern var laddad och kulan hade ricocherat och träffat Alfonso eller att Alfonso hade sprungit in i rummet och dörren hade stött till Juan Carlos som då hade råkat trycka av. Andra elakare rykten hävdade att Juan Carlos medvetet skjutit sin bror fullt införstådd i att vapnet var laddat och att deras far ska ha hörts säga ”Svär att du inte gjorde det med flit!” till Juan Carlos efter händelsen. Juan Carlos ska själv ha sagt till vänner och familj att han ”kände sig ansvarig” för händelsen. Han skickades tillbaka till skolan i Spanien av sin far direkt efter Alfonsos begravning, enligt vissa på grund av att även fadern ansåg att Juan Carlos var ansvarig; han ska sedan inte ha pratat med sin son på ett långt tag.

juancarloswithbrotherDagens historiker är till stor del eniga om att det förmodligen var Juan Carlos som höll i vapnet och att det gick av av misstag. Alfonso begravdes på den kommunala kyrkogården i Cascais i Portugal efter att hans begravning hade hållits under Påskaftonen. Fler rojalister ska ha tagit risken att korsa gränsen till Portugal för att visa sin aktning för prinsen och kasta spansk jord på hans grav. Juan Carlos valde 1992 att flytta sin brors kvarlevor till El Escorial i Spanien där den kungliga familjen har ett eget gravrum. Så sent som 2008 bad Martínez Inglés den portugisiska offentliga åklagaren att öppna fallet igen och genomföra en grundlig undersökning för att klargöra om Alfonsos död verkligen var en olycka.

Både Juan Carlos och Alfonso var vana vid att hantera vapen eftersom de båda gick på en militärskola och Alfonso lär trots sin unga ålder ha varit en utmärkt jägare. Därför måste båda ha varit väl medvetna om riskerna med att rengöra ett laddat vapen och därför är det svårt att tro att de skulle valt att ta den risken medvetet. Juan Carlos och Alfonso ska dessutom ha stått varandra otroligt nära under hela uppväxten, vilket talar emot att Juan Carlos medvetet skulle fyra av ett laddat vapen mot sin bror. Vi kommer sannolikt inte att få reda på sanningen under Juan Carlos levnad, och troligtvis kommer vi aldrig att få reda på exakt vad som hände, men faktum kvarstår att en familjetragedi utspelades i Estoril torsdagen den 29 mars 1956.

*Spansk och portugisisk titel för prinsar, prinsessor kallas för infantinna. (På spanska, Infante och Infanta)

mählerLinnéa Mähler

Läs mer om Linnéa här!

Annan intressant läsning:  

Juan Carlos – kungen som räddade sitt land 

3 reaktioner på ”Tragedin i Estoril

  1. Hanna skriver:

    Kungahus och andra med mycket brukar vrida på sanningen. Det var nog Juan Varlos som sköt. Det var nog inte med flit. Dumt att mörka. Bättre att säga sanningen direkt.

  2. Decdua skriver:

    Det är så dumt att de inte gick ut med sanningen! Om det nu är så att det inte var en olycka…

  3. Karin skriver:

    Spännande läsning. Något som jag inte kände till.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: