Mitt ibland alla skäggiga svenska kungar finner vi den lika omtalade som skandalomsusade drottning Kristina Vasa. Drottningen som fick ärva rikedomen av det som hennes farfar Karl IX och hennes far Gustav II Adolf hade kämpat för. Med makalös pompa och ståt kröntes hon år 1650 till regent över stormakten Sverige, men lät vid tjugosju års ålder avsäga sig drottningtiteln och sedermera lämna landet för att resa söder ut mot bland annat Rom.

Gustav II
Gustav II Adolf

Drottningen Kristina är idag mest känd för att ha abdikerat, lämnat Sverige för fiendeland och konverterat till den katolska läran. Alla dessa händelser är under sin tid både makalöst chockerande och ytterst olämpliga. Att abdikera tillhörde naturligtvis inte vanligheterna bland europas kungahus, utan blev minst sagt en snackis i större delen av Europa under 1600-talets andra hälft. Hennes far Gustav II Adolf hade fört krig mot stora och mäktiga fiendeländer, som förvisso inte gjort Sverige mycket ont för att förtjäna krig och plundring. Och vad gäller hennes konvertering till katolicismen så kan detta knappast ses som den för tiden minsta skandalen i hennes liv. Faderns krig hade inte enbart fört med sig rikedom till Sverige, utan ledde som bekant också till hans död. Katolikerna hade dödat den store krigarkungen, Lejonet från Norden och Sveriges stolthet. Nu lät den döde storkungens dotter sig konverteras till dessa demoniska fienders religion. Att hon dessutom uttryckligen bestämt sig för att hon aldrig skulle gifta sig blev inte en skandal mindre. Hon var en drottning som red, jagade, fäktade, läste böcker, avstod från parfym och liknande samt vägrade att gifta sig.

Redan innan hennes abdikering, flytt till Antwerpen, konvertering och andra egensinnigheter fanns det rikligt av skandalösa händelser i hennes liv. Detta började redan vid födseln, vilket det skrivits om av inte minst henne själv. Timmarna innan Kristina föddes väntade hovdamer, hovherrar med flera, på den store krigarkungens son som förhoppningsvis skulle komma alldeles strax. När barnet väl föddes såg det av allt att döma ut som att det blev en liten son. Barnet var enligt vittnesbörd svartludet och skrek med en mycket kraftig röst. Men vid närmare granskning visade det sig efter en stund att det lilla barnet inte var en pojke utan en flicka.
Trots den förvirrade och något tråkiga stämning som nu rådde på slottet i Stockholm, och trots alla de spågummor och spågubbar som med bestämdhet hävdade att det nu ser mörkt ut för Sverige, lät sig kung Gustav Adolf inte nedslås. Hän lär ha sagt  ”Låtom oss tacka Gud, min syster. Jag hoppas, att denna flicka skall bliva mig så god som en gosse. Jag beder Gud, att han bevarar henne, eftersom han har gett mig henne”.

J.H. Elbfas:Drottning Kristina som barn.NM 6693

Kristina som barn

Drottning Kristina var oerhört begåvad och hade stort intresse för politik och kultur. Med kombinationen intresse och begåvning skulle hon kanske kunna ha blivit den största drottningen i Europa och kanske lyckats med det som hennes far tänkte sig men inte lyckats med, nämligen att ta kejsartiteln och få denna erkänd. Hennes ludna hud i spädbarnsålder och djupa röst i vuxenålder skulle i så fall inte vara lika intressant som nu.

Trots att hon idag inte kallas för Kejsarinnan Kristina kan man hitta mer än bara skandaler om henne. Hennes resor i utlandet efter abdikeringen är en äventyrshistoria som saknar motstycke i svensk historia. Hon åt middagar med påven, togs emot som en hjältinna var hon än reste.
Hon planerade tillsamman med den franske kardinalen Mazarin ett krig mot Spanien som enligt planerna skulle leda till att Kristina skulle bli drottnig av det spanska Neapel. Dessa planer gick mycket långt och Kristina bodde under tiden delvis i det franska kungapalatset Louvren i Paris. Men efter en tid visade det sig att planerna kommit till Spaniens kännedom. Det mycket mäktiga Spanien var nu förberett för saken och Kristina blev aldrig drottning igen, även om hennes planer för den saken inte försvann efter misslyckandet med Neapel.

drottningkristina2Den största skandalen för Kristina i den katolska världen var förmodligen hennes befallning av markis Gian Rinaldo Monaldescos dödsdom, efter misslyckandet med Neapel. Kristina ansågs på grund av sin forna ställning ha rätten att själv döma sina undersåtar. Men just detta fall blev för mycket för den katolska kyrkan och furstehusen. Uppgifterna om Monaldescos avrättning finns dokumenterad av en kyrkoherde som bevittnade händelsen. Denna berättelse kan naturligtvis ifrågasättas, men berättar om en fruktansvärd scen. Bilden Kristina lyckats skapa av sig själv som from och ogift katolik var nu förstörd, och skandalen än en gång ett faktum.

När Kristina avled blev hennes begravning däremot en cermoni värdig ett helgon och hon vilar idag i S:t Peterskyrkan i Rom, som den första kvinna att bli begravd under kyrkans golv.

Vid historieundervisningen i skolan brukar Kristina vara en av de mer framträdande personligheterna. Vilken relation har du till Kristina? Vad tänker du på när du hör hennes namn? Skriv gärna en  och berätta! 

GetAttachment.aspx

Mark Hillethan

Läs mer om Mark här!

Annan intressant läsning:

Gustav Vasa – en mästare på propaganda  

Otur krossade stormakten Sverige? 

Den skandalösa Cecilia 

En bortglömd kung 

2 reaktioner på ”Kristina – en skandalomsusad drottning

  1. This is really fascinating, You are an overly skilled blogger.

    I’ve joined your rss feed and look forward to looking for more
    of your magnificent post. Also, I have shared your
    site in my social networks

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: