Två och en halv mil söder om Sankt Petersburg ligger Tsarskoe Selo, tsarens by, som under 200 år kom att hysa några av tsardynastins mest magnifika palats. Staden, som idag heter Pushkin och som har ett invånarantal på 92 000, är mest förknippat med det stora Katarinapalatset som uppfördes av kejsarinnan Elizabeth I och som utvecklades och förändrades av Katarina den stora.

Inte långt från Katarinapalatset ligger det mindre Alexanderpalatset som uppfördes som en gåva till Katarinas den storas sonson och dennes hustru. Palatset som stod färdigt 1796 anses vara arkitekten Giacomo Quarenghis främsta verk och av många betraktat som en av de vackraste byggnaderna i världen. Om palatset har det skrivits;

”Det finns palats som är både större och pampigare, men det finns inte ett palats vilkens arkitektur är vackrare”.

Palatset, vilkens västra flygel idag är under restauration, är omgiven av en park som om sommaren är försänkt i den vackraste grönska. Här kan man bland annat hitta den skotske arkitekten Adam Menelaws nygotiska byggnadsverk som skapades åt tsar Nikolai I. Väljer man att följa en stig som löper från palatset västra flygel passerar man Menelaws byggnader och kommer slutligen till ett tyst och avskilt hörn av parken. Här finner man Menelaws kanske främsta och mest kända skapelse; Barnens damm.

barnens öEnligt storfurstinnan Olga Nikolaevnas (1822 – 1892) memoarer fick storfurst Nikolai Pavlovichs (senare Nikolai I) barn 1824 dammen i present av faderns bror, tsar Alexander I. I dammen fanns en liten ö som man 1830 beslutade att uppföra en ”lekstuga” på. Även om huset inte var särskilt stort var det ingen vanlig lekstuga. Efter ritningar av arkitekten Alexei Gornostayev uppfördes ett fantastiskt litet stenhus i empirisk stil med stuckaturdetaljer. Huset fick två entréer, den ena mot Alexanderpalatsets västra flygel och den andra mot parken. Vid entrén som vätte mot parken fanns även en liten vit balkong som tyvärr inte finns kvar idag.

I huset inrymdes ett finrum som upptog hela husets bredd. I rummet fanns två vita kakelugnar som försedde huset med värme. Taket var målat i typisk empirestil och på det vackra parkettgolvet låg dyrbara mattor. I huset fanns även fyra mindre rum, ett var för Nikolai Pavlovichs fyra äldsta barn. Gemensamt för rummet var att de var förhållandevis enkelt inredda. Väggarna i arvprins Alexander Nikolaevichs rum (senare tsar Alexander II) var klädda med läder medan rummen som tillhörde hans tre systrar; Maria, Olga och Alexandra var dekorerade med kretong, ett grovt linne- eller bomullstyg tryckt med mönster. I varje rum fanns även en liten kakelugn samt en spegel. I närheten av huset byggdes även ett litet kök i vilket barnen kunde laga sin egen mat.

De fyra barnen var omåttligt exalterade över att ha ett alldeles eget litet hus. I ett brev (1830) till sin far skrev den åtta år gamla storfurstinnan Olga Nikolaevna;

  ”Vår ö är väldigt vacker; träden växer på den och snart är vårt hus klart. Jag valde ett rum varifrån jag kan se Alexanderpalatset. Mitt rum är blått. Utanför står vaser på var sida om entrén. Köket är snart klart”.

Samma år, 1830, föreslog läraren Karl Bender att ön och huset skulle föräras ett motto. Tillsammans med arvprinsen tog de fram en bild föreställande stenar, myror och ankare. Dessa tre saker skulle symbolisera varaktighet, aktivitet och hopp.

barnens ö2Runt huset byggde man ett litet vitt staket och man upprättade en trädgård i vilken barnen odlade grönsaker och planterade blommor. Med hjälp av sina lärare fick de lära sig att sköta efter trädgården, att laga mat och att fiska i den lilla dammen. I mitten av 1830-talet, när den franska ambassadören var på besök, bjöd barnen in ambassadören till sig och serverade honom jordgubbar, sallad och morötter.

Där avståndet mellan ön och ”fastlandet” var som smalast byggde man en färja som drevs av handkraft. Färjan drogs fram och tillbaka av ett antal sjömän som permanent såg efter det lilla huset och trädgården samt såg till att de små båtar (med vilka ön även kunde nås) var i bra skick. De passade även på att lära de kejserliga barnen båtvett.

I nästan hundra år fungerade Barnens ö som ett paradis för Alexanderpalatsets barn. De sista barnen att nyttja ön var tsar Nikolai II:s fem barn; Olga, Tatiana, Maria, Anastasia och Aleksey. De spenderade många av sina glada dagar där. Under en period hade de även en elefant som de hade fått i gåva på ön, och trots att ön var förbjudet territorium för vuxna kan man i Nikolais dagbok läsa; ”Vi (Nikolai och hans hustru Alexandra Feodorovna) klev upp väldigt tidigt och satt en lång stund på Barnens ö och njöt av vädret”, ”Vi drack te tillsammans på Barnens ö” och ”Skottade snö på Barnens ö länge idag”.

gravUnder 1890-talet etablerade man en liten kyrkogård på ön där man begravde sina husdjur. Gravarna markerades med små gravstenar varav fyra finns kvar än idag. Det finns en bild på Olga och Tatiana tagna på Barnens ö där de två storfurstinnorna står lutade över en av gravarna.

 Under andra världskriget belägrades Tsarskoe Selo av tyska trupper. De bosatte sig i palatsen och paviljongerna, och även Barnens ö kom att fungera som ett litet residens. Som ni kunde läsa i artikeln Tsarskoe Selo – ett kejserligt sommarparadis (publicerad mars 2013) lämnades palatsen, vid tyskarnas reträtt, förstörda och det enda som återstod av den förr så pampiga staden var utbrända fasader. Lyckligtvis klarade sig Barnens ö från förstörelsen och är ett av få hus som överlevt både tyskarnas ockupation samt sovjettiden. Efter nästan hundra år av försummelse är dock huset i ett förfärligt skick, ändock står det där – som en orörd påminnelse om en värld som inte längre finns. Planen är att huset ska restaurerats, men ännu ligger det långt fram i tiden. Fokus ligger just nu på det vackra Alexanderpalatsets västra flygel.

lindblomErika Lindblom

Läs mer om Erika här!

Relaterad läsning:

 Tsarskoe Selo – ett kejserligt sommarparadis 

Den kejserliga sängkammaren 

Att klä en kejsarinna 

6 reaktioner på ”Barnens ö – de kejserliga barnens fristad

 1. Reblogga detta på Erika Lindblom and commented:
  Nu ligger det en ny artikel uppe på Madame Scandaleuse Magazine. Klicka in och läs! 🙂

 2. Sydjames skriver:

  Initierat som vanligt. Nu kunskap får man./SJ

 3. Hanna skriver:

  Romanovartiklarna är mina favoriter! Jag älskar tsarfamiljen!

  1. Vad roligt att du tycker det. Om några dagar kommer vi att publicera en artikel om hur man firade jul vid det ryska hovet. Hälsningar, Erika

 4. Nina Lundstedt skriver:

  Alltid lika roligt och intressant att kika in här. Länkar från min hemsida/blogg! Allt gott!

  Med önskan om en riktigt GOD JUL!

  1. Jätteroligt att höra! Stort tack för länken. God jul och gott nytt år! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: