gustav vasa

Gustav Vasa kallas av många för Sveriges landsfader och är förmodligen den kung som vi först lär oss att känna igen. Ett långt skägg, kort pageliknande frisyr och barsk blick. Under de trettiosju år som han regerade lyckades han minst sagt röra om i grytan. Han lade sig i stort sett i allt som rörde landet och mycket av hans handlande lever vi med i denna dag. Få svenska regenter har en så mytomspunnen historia som Gustav Vasa. Många av dessa legender är dock falska propagandahistorier, en del av dem skapade av honom själv.

Gustav Vasa var inte en man från bondeståndet som många tror, han kom från en mycket förmögen och högt ansedd familj i Uppland. Han var förvisso inte menad att bli kung. Ett äventyr och en hård kamp fick honom till Sveriges tron.

Genom ett upprorskrig med hjälp av gerillasoldater från Dalarna kunde Gustav Vasa komma en bit i sin kamp mot Kristian II av Danmark som vid denna tid var laglig kung av Sverige genom Kalmarunionen som fortfarande rådde. Men då det var dags att inta de större städerna och de stora fästningarna behövdes militär yrkesskicklighet. Genom kontakter som Gustav Vasa hade skaffat i den mycket viktiga handelsstaden Lübeck några år tidigare kunde han nu låna de stora summor pengar som krävdes för att finansiera legosoldater från Tyskland. Det var med dessa soldater han kunde inta Stockholm.

De svenskar som varit dödströtta på de höga skatter som Kristian II låtit driva in trodde förmodligen att det nu skulle bli lite mer klirr kvar i kassan. Men icke. Gustav Vasa lät dra igång en skattepolitik som svenskarna aldrig tidigare skådat. Dessa skatter drabbade framförallt bönderna. Även kyrkorna drabbades hårt och plundrades på sina silverskatter.

Han lät även centralisera kyrkorna till den svenska staten, det vill säga honom själv. Det var genom idéer från Martin Luther som Gustav Vasa lät genomföra reformationen och på så sätt avskaffa eller iallafall kraftigt reducera kyrkans makt. Anledningen till detta var till en början att han behövde betala tillbaka de stora summor pengar han hade lånat av kontakterna i Lübeck. De enormt höga skatterna avskaffades dock inte efter det att skulden var betald.

Kulturen i Sverige låg inte högst upp på Gustav Vasas prioriteringslista. Han lär redan som liten ha varit minst sagt skoltrött och avskytt latinlektionerna han tvingades gå igenom. Under hans regering fortsatte detta ointresse att forma hans politik och reformer.

gustav Vasa2

Det sorgliga med Gustav Vasa är att det finns så mycket hemska saker att läsa om honom. Hans sug efter makt var enormt, men huruvida detta sug kom efter att han fått smak på kungarollen eller om den fanns där från början är oklart.
Han lät skapa en propagandapolitik som inte skådats i Sverige vare sig förr eller senare. Legender byggda på i huvudsak överdrifter eller rena lögner skapades på order av honom själv.

Han skapade förvisso möjligheter för svenska folket att bli läskunniga. Han gav bönderna ökat inflytande i riksdagen. Men allt detta var för att säkra sin egen ställning på tronen. Genom läskunnighet kunde de nedtecknade legenderna om honom leva vidare och risken för bondeuppror minskade genom böndernas möjlighet till inflytande i politiken.

Tronföljden ville Gustav Vasa hålla inom familjen. Sedan medeltiden skulle en ny kung i Sverige väljas av främst inflytelserika män i riket. Gustav Vasa ändrar i lagen och genom detta kom kronan att gå i arv till den förstfödde sonen i familjen och så skulle det enligt denna nya lag gå till för all framtid.

Gustav Vasa tog Sverige ut ur Kalmarunionen och skapade ett fritt land. Men Sveriges begynnelse som fritt land efter Kalmarunionen och ett danskt styre blev alltså inte alls så vacker som Gustav Vasa ville få det att framstå som. Han lyckades med sin propaganda lura svenskarna långt efter sin död. Idag finns det fakta om honom som bestrider den bild som han själv lät skapa.

GetAttachment.aspx

Mark Hillethan

Läs mer om Mark här!  

Relaterad läsning:

Den skandalösa Cecilia

Jungfrudrottningen 

9 reaktioner på ”Gustav Vasa – en mästare på propaganda

 1. alexandra skriver:

  Väldigt bra skrivet! men det är väl klart att han lade sig i allt; han var ju kung!

  1. markhillethan skriver:

   Tack så hjärtligt!! Jo absolut. Låg också i tiden för många kungar i Europa att lägga sig i allt då deras makt var mcyket stark. Men Gustav Vasa utövade makten överallt på ett sätt som som knappt skådats i Sverige efter hans tid. Han son Karl IX var liknande till sättet , men han hade en försiktighet som höll honom lite lägre än sin far. Han vågade exempelvis inte kalla sig själv kung under lång tid efter sin kröning.

 2. Linnéa skriver:

  Otroligt intressant!

  1. markhillethan skriver:

   Tusen tack! roligt att du gillar den!

 3. buskjan skriver:

  Bra artikel! En fördjupande artikel om hur Kung Gösta verkligen var skulle jag upppskatta mycket.

  1. markhillethan skriver:

   Tackar! Ja, jag också. Hans karaktär utåt är något lättare att skriva om än hans personlighet skulle jag nog säga. Hans privatliv finns förvisso dokumenterat till stor del, men då jag har mer koll på hans politiska små utsvävningar så fick det bli detta. Men en artikel om Guatav Vasas verkliga personlighet och privatliv kan absolut bli ett projekt! tack för tipset 🙂

 4. Johannes Gustavson skriver:

  Osökt kopplar jag Gustav Vasa till Göran Persson. Kanske en reinkarnation?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: