Remember, Remember!

The fifth of November,

The Gunpowder treason and plot;

I know of no reason

Why the Gunpowder treason

Should ever be forgot!

 

Så börjar dikten The Fifth of November, som många filmintresserade idag förknippar med filmen V för Vendetta där den citeras friskt. I filmen bär en av huvudrollerna samt hans anhängare Guy Fawkes-masker, som också blivit populära hos nätaktivistgruppen Anonymous, men många vet inte vad som föranlett användandet av maskerna och historien bakom The Gunpowder Plot, eller krutkonspirationen som den kallas på svenska.

james I

James I

Den 5 november 1605 hade James I av England och VI av Skottland* suttit på den engelska tronen i två och ett halvt år. Han hade tagit över efter drottning Elisabeth, som inte hade utnämnt någon egen arvinge. Då James var son till Maria Stuart (barnbarn till Margaret Tudor, som var Henrik VIII:s äldre syster) ansågs hans anspråk på tronen väga tyngst och Elisabeths nära rådgivare Sir Robert Cecil började korrespondera med James i hemlighet 1601 för att försäkra att tronövertagandet skulle gå smidigt till. När Elisabeth dog den 24 mars 1603 utropades James senare samma dag till kung av England och han lämnade Edinburgh för att ta sig till London den 5 april samma år.

James tronövertagande togs emot väl av det engelska folket, som var glada över att det gått lugnt till. Sedan Henrik VIII:s död hade alla tronövertaganden orsakat kontroverser och konspirationer, så James trontillträde sågs som förebud att en ny era av lugn skulle råda. James var dessutom gift och hade tre barn, med äldste sonen Charles som tronarvinge, och därmed var även kommande tronskiften säkrade mot tvister och tumult.

Det var framförallt en grupp som såg fram emot att få James på tronen, nämligen katolikerna. Ända sedan Henrik VIII hade skilt den engelska kyrkan från påvens makt hade religionskrig rasat i landet. Under Henrik och hans son Edvard VI:s regenttid hade protestantismen rått, men när Maria I tog över som drottning återinförde hon katolicismen och förde krig mot protestanterna. Elisabeth I ändrade i sin tur förutsättningarna än en gång när hon blev drottning och förklarade England protestantiskt. James mor Maria Stuart var katolik och många som kuvats under Elisabeths regering hoppades nu att James skulle stoppa förföljelsen av katoliker. När det inte hände utsattes kungen för flera försök att avsätta honom eller tvinga honom till att förbättra katolikernas villkor. De två första försöken (som kallas Bye Plot och Main Plot i engelska historieböcker) misslyckades, och därför gick ett flertal män (däribland Guy Fawkes) ihop för att uträtta det som idag kallas för krutkonspirationen.

Planen var enkel: vid parlamentets statsöppnande skulle Brittiska överhuset sprängas och James då nioåriga dotter Elisabeth skulle bli katolsk drottning. Vid statsöppnandet närvarade såväl kungen som medlemmar i kungafamiljen, kronrådet, högsta domstolens domare, biskopen över den engelska kyrkan, medlemmar från både över- och underhuset samt en stor del av den protestantiska aristokratin. Ett lyckat dåd skulle därmed kraftigt decimera den protestantiska makten och ge katolikerna ett gyllene tillfälle att skifta maktbalansen till deras fördel. Robert Catesby var upphovsman till planen, och snart hade han fått med sig 12 andra män, däribland Guy Fawkes som idag är den man främst förknippar med konspirationen.

guy fawkes

Planerna började smidas 1604, men sattes inte i verket förrän i oktober följande år, eftersom statsöppnandet hade skjutits fram på grund av rädslan för pesten. När tiden började närma sig för genomförandet av dådet blev några av männen oroliga för att deras katolska vänner skulle komma till skada och denna oro kom att bli deras fall. Lördagen den 26 oktober 1605 fick Baron Monteagle (som var svåger till en av konspiratörerna) ett anonymt brev där han ombads att inte närvara vid statsöppnandet eftersom något skulle inträffa. Brevet gjorde Monteagle misstänksam och han lämnade över det till hertigen av Salisbury, som i sin tur såg till att brevet nådde kungen. En första genomsökning av parlamentet skedde den 4 november då man fann en stor hög med kvistar och vid en andra genomsökning natten mot den 5 november påträffades Guy Fawkes med kruttunnor och luntor (Fawkes hade varit soldat och var därför utvald av gruppen att tända krutet). Han blev genast arresterad och uppgav namnet John Johnson, och att han agerat ensam. Först efter tortyr erkände han vidden av konspirationen, och de andra konspiratörerna arresterades eller dog när de skulle bli arresterade.

Åtta av männen ställdes slutligen inför rätta och de dömdes alla till döden för högförräderi; ett straff som utmättes genom hängning, dragning och fyrdelning. Tvärtemot vad konspiratörerna velat åstadkomma skärptes lagarna mot katolicismen och återgick till de stränga former som rådde under Elisabeth I:s tid som regent. Krutkonspirationen kom dock att fastna i folks minne genom predikningar och kyrkklockor som ringde för att påminna om vad som kunde ha skett. Så småningom utvecklade sig påminnelserna till ett firande och blev det som idag heter Bonfire Night, eller Guy Fawkes Night, då man den 5 november runtom i Storbritannien tänder stora eldar, smäller fyrverkerier och bränner upp en halmdocka, oftast utklädd till Guy Fawkes.

På sätt och vis kan man jämföra Guy Fawkes Night med vår Valborg, men likheterna sträcker sig mest till de stora bålen och fyrverkerierna. Klart är dock att utan de stora religionskrigen under en stor del av Englands historia hade Storbritannien varit en högtid, och en otroligt intressant historia och konspiration, fattigare.

victorianlondon

Ett par utklädda barn fraktar dockan som ska brännas på bål genom sydvästra Londons gator medan en man, utklädd till kvinna, lockar människor till brasan vid vilken han hoppas kunna tjäna en slant.

mähler

Linnéa Mähler

Läs mer om Linnéa här! 

*Ofta benämnd Jakob I av England och VI av Skottland i svenska texter.

3 reaktioner på ”The Gunpowder Plot

  1. Reblogga detta på Erika Lindblom and commented:
    Idag är den den 5 november och vad passar då inte bättre än en artikel om Guy Fawkes och det misslyckade försöket att spränga parlamentet i luften. Klicka in på Madame Scandaleuse Magazine för att läsa mer!

  2. sydjames skriver:

    Ny spännande kunskap från detta nätmagasin/SJ

  3. barabrittiskt skriver:

    Skönt att någon nämner det där med maskerna. Ingen verkar veta vem de går omkring som. Jag längtar mest tillbaka till York när jag ser dem.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: