Få svenska kungar är så förknippade med krig som kung Karl XII. I arton år befann han sig utomlands för att försvara Sverige mot fienden i det så kallade Stora nordiska kriget, och det var just ett försvarskrig han förde. Det var nämligen så att Karl XII inte startade ett enda krig. När han ännu bara var tonåring förklarade Danmark, Sachsen-Polen och Ryssland krig mot Sverige. Han hade visserligen fått en militär uppfostran och utbildning vid Karlberg, men ändock var han bara 18 år gammal vid krigets utbrott.

Hur Karl XII tillbringade sitt liv innan krigets utbrott är idag inte allmänt känt. Kalabaliken i Bender, slaget vid Narva och naturligtvis Poltava är betydligt mer kända händelser, och hans tid i skolbänken och hans stora intresse för fransk litteratur är det få som känner till. Karl XII var mycket intelligent och hade ett gott minne. Han lärde sig tyska, franska och latin, och under hela sitt var han synnerligen intresserad av matematik.

karlXII1697

Karl XII, 1697

Som barn beskrevs Karl som en lättlärd men samtidigt blyg och skygg pojke. Han hade ännu inte hunnit fylla femton år då hans far, Karl XI, 1697 avled i magcancer och ansvaret att enväldigt styra stormakten Sverige föll nu på hans lott. Kronprinsen ansågs dock fortfarande omyndig och därför tillsattes en förmyndarregering. Denna existerade dock inte särskilt länge, för redan vid femton års ålder kröntes kronprinsen till kung Karl XII i Storkyrkan i Stockholm. Han var född till att bli enväldig kung och detta utnyttjade han bland annat genom att sätta på sig kungakronan innan han ens hunnit komma in i kyrkan. Dessutom svor han inte i kyrkan den enligt rikslagen gällande kungaeden.

Förutom de små fadäserna i Stockholms storkyrka blev de första åren förutom fredliga också symboliskt framgångsrika. Karl XII ansågs vara ovanligt ståtlig, och flera prinsessor skickades för att inspekteras av både riksdagsmän och konungen själv. Något giftermål blev det dock aldrig för Karl XII:s del.

Enligt samtida statsråd visade kungen en stor mognad efter faderns död och intresserade sig tidigt för de stora politiska frågorna. Han var dock mycket ung, och detta var något som de andra länderna utnyttjade. De ansåg sig nu ha ett perfekt tillfälle att återta de områden som en gång tagits från dem. Från år 1700 och för mer än tjugo år framåt befann sig Sverige således i krig. Trots berättelsen om konungens talesätt ”Nu är jag vigd med soldathopen i lust och nöd att leva och dö”, fortsatte Karl med sina stora fritidsintressen; jakt, litteratur och matematik.

De första krigsåren var lyckosamma för kungen och den svenska armén, vid slaget vid Narva tog man t.ex. en av den svenska militärhistoriens största segrar.  Vid det förödande nederlaget vid Poltava vände dock lyckan och kungen med följe tog sig ner till Turkiet som vid denna tid var ett av världens största och mäktigaste riken med en högt stående kultur. Karl XII beundrade och fascinerades av kulturen och när han återvände till Sverige fanns i hans följe förutom ett tusental svenskar även ett trettiotal turkar som kom att introducera bland annat sorbet, kebab och kåldolmar i Sverige.

slaget vid narva

Vid slaget vid Narva år 1700 besegrade Sverige den tre gånger större ryska armén

Kriget var dock inte på långa vägar slut och den 30 november 1718 blev Karl XII dödad av ett skott i huvudet under en belägring av Fredrikshald i Norge. Det är sannolikt denna händelse – hans död, som gjort Karl XII mest känd. Det har spekulerats mycket kring hans död, om huruvida det var en knapp som dödade honom och om det i själva verket var en svensk och inte en norsk som sköt honom.

Koncentrerar man sig på Karl XII:s stora intressen; litteratur och matematik, blir det mycket spännande att föreställa sig hur Karls och Sveriges historia hade sett ut om de förödande krigen inte hade kommit i vägen. Kanske hade han varit känd som ”litteraturkungen” som skrev dramer på svenska, eller som en framgångsrik matematiker. Kanske skulle han genomfört fler och större förändringar än de han lyckades åstadkomma mellan krigsdrabbningarna. Det är möjligt att han hade föredragit att bära peruk och klä sig i det senaste modet istället för att rida omkring i den blå uniform som vi nästan alla förknippar honom med idag.  Kanske hade han varit ihågkommen för den allmänna självdeklarationen eller högertrafiken som han lät införa under sin tid i Turkiet – reformer som senare avskaffades men som återkom senare i historien.

Det är dock de misslyckade krigen som omgärdar hans historia. Det militärt överlägsna Ryssland tog städer i Finland som hade varit svenska sedan tidig medeltid, och det betydde slutet för den svenska stormaktstiden. Förutom krigen kom också pesten till Sverige och skördade många människoliv. Även om Karl XII:s handlande på flera sätt kan klandras och med dagens syn förkastas som avskyvärda, kan man inte komma ifrån att det var ett visst mått av otur som krossade stormakten Sverige och skapade den Karl XII som vi känner idag.

GetAttachment.aspx

Mark Hillethan

Läs mer om Mark här! 

6 reaktioner på ”Otur krossade stormakten Sverige?

 1. Linnéa skriver:

  Mycket intressant artikel! Liksom majoriteten av svenska folket kände jag bara till Karl XII:s krigsinsatser sedan innan.

  1. Mark skriver:

   Vad roligt att du tycker det! Ja, kriget var ju tyvärr en mycket stor del av Karl XII:s liv, men så fanns allt det andra. Det Holsteinska raseriet, är en annan berättelse, om hur Karl XII tillsammand med sin äldre kusin Fredrik IV av Holstein-Gottorp levde väldigt vilda liv med mycket alkohol och ”buseri” under några månader 1698. Oklart om berättelserna stämmer helt.

 2. eva skriver:

  Varför står det ömsom XII och XIII?

  1. Det är en bra fråga Eva! Nu har vi ändrat till Karl XII. Tack för att du uppmärksammade det. Vänliga hälsningar, Erika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: