victoria

Feodoras mor Victoria

Den 7 december 1807 föddes det i det lilla tyska furstendömet Leiningen en prinsessa som döptes till Anna Feodora Auguste Charlotte Wilhelmine. Hennes far var prins Emich Carl av Leiningen, och hennes mor prinsessan Victoria av Saschen-Coburg-Saalfeld. Modern var faderns andra hustru, och hon hade endast varit 18 år gammal då hon äktat den 23 år äldre mannen. Emich Carls första hustru, prinsessan Henriette av Reuss-Ebersdorf, hade i livet varit Victorias faster och hon hade tragiskt gått bort efter att hennes son avlidit vid en ålder av endast sju år. Det finns inte särskilt mycket skrivet om Feodoras barndom. Det man vet är att hon levde tillsammans med sina föräldrar och sin tre år äldre bror Carl i Leiningen och att deras tillvaro drastiskt kom att förändras när fadern plötsligt, 50 år gammal, avled och lämnade sin hustru och sina barn ensamma.

Samtidigt i England

Prins Edward, hertigen av Kent, var det engelska kungaparets fjärde son. Han hade en gedigen militär utbildning och skickades, likt många andra unga män, ner till Tyskland där han blev inskriven vid sjunde kompaniet som var stationerade vid medelhavet. Prinsen vantrivdes i den fuktiga värmen, begärde förflyttning och hamnade i Kanada. Efter att på ett klumpigt sätt ha fallit av sin häst reste han till Gibraltar för att strida mot fransmännen och Napoleon, men efter att ha gjort bort sig även där vädjade armén att prinsen skulle skickas hem till England. Tillbaka i hemlandet levde prinsen ett vilt ungkarlsliv, men 1817 – när prinsen var 50 år gammal, kom det hela att förändras.

Edward

Hertigen av Kent

I november 1817 gick nämligen Charlotte av Wales, kung George III:s enda barnbarn och ensam tronföljare till den engelska tronen, bort i barnsäng och plötsligt stod England utan självklar arvinge. Panik uppstod. Hur skulle man nu bevara kungaarvet? Vad skulle hända med monarkin? Man hade satt sitt hopp till Charlotte, som till skillnad från sin farfar som ansågs galen och sin illa omtyckta far, betraktats som en frisk fläkt och som den drottning som den brittiska monarkin så väl behövde. Det blev upp till George III:s söner och döttrar att lösa situationen. Kungens två äldsta söner, Charlottes far och hertigen av York, varken ville eller kunde dock ha sexuella relationer med sina hustrur och kungens döttrar hade alla passerat barnafödande ålder. Lotten att avla en arvinge föll därför på de ”yngre” ogifta prinsarna. De tog sig an uppgiften med iver och reste ut i Europa på jakt efter den perfekta kungliga/adliga barnaföderskan. Även prins Edward gjorde detta. Efter tjugo år tillsammans med sin älskarinna lämnade han denna för att söka en lämplig kunglig brud.

Valet föll på den 32 år gamla Victoria av Saschen-Coburg-Saalfeld. Fyra år efter prins Carl Emich bortgång gifte de sig, Victoria och hertigen av Kent. De gifte sig två gånger, första gången i maj i Tyskland och andra gången i England där de avgav sina löften i Kew Palace i Surrey. Äktenskapet ansågs mycket lyckligt och ett år senare födde Victoria en dotter; prinsessan Alexandrina Victoria. När de första värkarna hade kommit hade man befunnit sig i Tyskland, men desperat skyndat hem för att barnet, och den tänkbara arvingen, skulle födas på brittisk mark. Efter flera år hade England äntligen en arvinge. Vid sin födsel var Alexandrina Victoria på fjärde plats till den engelska tronen.

feodora

Feodora av Leiningen

Till Victorias förtvivlan varade dock inte hennes lyckliga äktenskap länge. Mindre än ett år efter dotterns födelse drabbades prins Edward av lunginflammation och avled vid en ålder av 52 år. Sex dagar senare dog kung George III och Edwards äldre bror, George VI, blev nu kung. Trots att Edward avlidit före sina äldre bröder stod Alexandrina Victoria kvar som arvinge, eftersom de äldre bröderna av olika anledningar inte kunde producera några barn.  Vid sin död efterlämnade Edward stora skulder samt flera utomäktenskapliga barn. Skulderna och vetskapen om barnen tyngde Victoria hårt, och hon beslöt sig för att flytta tillbaka till Tyskland med sina barn. Under flera år levde familjen i Tyskland, men när det stod klart att de äldre prinsarna inte skulle lyckas avla någon arvinge tog Victoria med sig Feodora och Alexandrina Victoria och flyttade in i Kensington Palace så att dottern skulle finnas nära maktens centrum. Väl i England fångade Feodora George IV:s uppmärksamhet. Kungen hade levt separerad frun sin hustru sedan slutet av 1700-talet, men trots detta hade han svårt att få igenom en skilsmässa. Han gav dock inte upp, för han ville göra Feodora till drottning av England och mor till en arvinge.

Så, kommer George IV att få Feodora till hustru? Det får du reda på i nästa del av ”I sin systers skugga”. Fortsättning följer…

lisaLisa Svensson

Läs mer om Lisa här!

En reaktion på ”Del 1: I sin systers skugga

  1. Diana skriver:

    Spännande! Kommer helt klart att följa detta!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: