Gustav Vasa fick många barn, hela nio stycken. Av dessa var fyra söner och tre av dessa blev svenska kungar som är väl dokumenterade i den svenska historien. De fem döttrarna har däremot inte lämnat lika starka spår. Dessa döttrar var barn till en av Europas rikaste män och giftes alla bort i den europeiska storpolitiken. I dagens artikel fokuserar vi på Gustav Vasas näst äldsta dotter; Cecilia och hennes turbulenta liv.

Cecilia var det tredje barnet i Gustav Vasas äktenskap med Margareta Leijonhufvud. Hon föddes i Stockholm 1540. Hon lär ha varit sjuklig och bräcklig som barn, men växte till sig och blev en firad skönhet. Tillsammans med sin yngre syster Elisabet ansågs hon vara en av de vackraste kvinnorna vid det svenska hovet. Att vara både prinsessa och vacker dock till med en del problem för Cecilia. Om det är någon riktigt stor skandal som kommit att förknippas med Vasaättens hovliv så är det en av de skandaler som Cecilia var med att iscensätta.

Vadstena slott

Vadstena slott

Skandalen ägde rum då Cecilia var nitton år gammal. I samband med att hennes äldre syster Katarina gifte sig med greve Edzard av Ostfriesland hölls fester på Vadstena slott. Om natten kunde flertalet personer se hur Edzards bror, greve Johan klättrade in genom Cecilias fönster under flera nätter. En kväll gjordes därför en sorts razzia och greve Johan blev påkommen i rummet utan byxor och skandalen var ett faktum. Denna nattliga visit med påföljande skandal har kommit att kallas ”Vadstenabullret”. Cecilias halvbror, hertig Erik (Erik XIV) gjorde det hela mer skandalöst då han istället för att tysta ner incidenten lät utreda den så att den kom till offentlig kännedom . Dessutom kastades greve Johan i fängelse. Där fick den stackars greven sitta ett helt år och enligt envisa rykten lät Gustav Vasa kastrera honom!

Förutom ett gott rykte var en generös hemgift bland det viktigaste en ung prinsessa som hoppades bli prestigefyllt gift kunde ha. En skandal av ”Vadstenakaliber” var så chockerande att det kunde vara avskräckande för potentiella äkta makar. Detta var dock inte tillräckligt för att fullständigt tillintetgöra Cecilias chanser på Europas kungliga äktenskapsmarknad. Hon var som sagt en ansedd skönhet och Gustav Vasa gjorde sig en förmögenhet som kung – en fömögenhet som var så stor att den utlovade en mycket rik hemgift för hans döttrar, och därför hittade även Cecilia  en make. Mannen hon kom att gifta sig med var markgreven Kristoffer av Baden-Rodermachern. Han var inte särskilt förmögen, men hade slott och mark i dagens Luxembourg och Frankrike. Detta område var vid denna tid tyskt. Trots att Cecilia efter bröllopet lugnt kunnat slå sig till ro som markgrevinna på sin mans gods blev de kommande åren äventyrliga. Cecilia var nämligen inte det enda av Gustav Vasas barn som vid denna tid var giftasmogen. Det var även hennes bror, hertig Erik, som ju dessutom var arvprins. Blickarna hade nu riktats mot England och drottning Elisabeth I. Det blev Cecilias och hennes mans uppdrag att åka till England i svenska ”statsangelägenheter”, för att sondera terrängen om ett eventuellt äktenskap.

Hampton Court

Hampton Court

I över ett år blev Cecilia och Kristoffer kvar i i England. Under denna tid levde de överdådigt i ett av drottningens palats. Någon förlovning mellan hertig Erik och den engelska drottningen lyckades aldrig förhandlas fram, men istället gjorde Cecilia stor succé vid det engelska hovet. Tidigt under vistelsen i England födde Cecilia sitt första barn, sonen Edvard Fortunatus som drottning Elisabeth blev gudmor åt.

Tiden i England kostade dock en förmögenhet. Cecilia hade stora utgifter för kläder, smycken, representation och hushåll. Räkningarna betalades sällan och till slut blev skulderna så stora att fordringsägare knackade på dörren till det magnifika slottet Hampton Court där Cecilia med familj bodde. Under tumultartade omständigheter bestämde sig Cecilia och Kristoffer för att fly landet. När de skulle gå ombord på ett fartyg hann dock fordringsägarna ikapp dem och en stor del av deras bagage beslagtogs som ersättning för obetalda räkningar. Kort efter denna verklighetens chock födde Cecilia sitt andra barn; ett barn som dog kort efter förlossningen. Detta trauma förbittrade Cecilia under lång tid framöver och hon var fast övertygad om att den bistra sammandrabbningen med fordringsägarna låg bakom barnets död.

Efter skandalen i England slog sig Cecilia och hennes man under en kortare period ner i Baden-Rodermachen, men de ekonomiska bekymmer de lyckades försätta sig i även där resulterade i att de flyttade till Sverige, där Cecilia tog sin förläning Arboga i besittning och började kalla sig grevinnan av Arboga. Kristoffer gick i utlandstjänst för Johan III som nu var kung efter att ha avsatt Erik XIV. Detta innebar att Cecilia kunde styra över Arboga oberoende av sin man. Hon tog entusiastiskt itu med sina ekonomiska bekymmer och gärna med de mest okonventionella metoder. Favoritsysslan för Cecilias ekonomiska verksamhet var att kapa fartyg genom sjöröveri. Hon kapade främst danska fartyg då det faktum att Sverige och Danmark konstant låg i krig med varandra tillät kaperi av danska fartyg. Detta var mycket lukrativt för Cecilia och hon gömde ofta de stora bytena för sin bror, Johan III, så att hon skulle kunna behålla stor del som möjligt. Hon kapade även engelska fartyg och den personliga lyckan var som gjord för Cecilia när hon fick kapa ett fartyg där en av hennes gamla fordringsägare var kapten!

Cecilia

Cecilia

1575 blev Cecilia änka. Detta betydde att äldste sonen Edvard skulle ta över tronen i Baden-Rodermachen. Läget i det lilla grevskapet hade dock förändrats. Området kontrollerades nu av spanska trupper och var med andra ord under katolsk kontroll. För att underlätta för sin son att tillträda tronen som härskare konverterade Cecilia och hennes familj till katolicismen. Detta lär ha varit uppseendeväckande då Cecilias far var mannen som gjorde protestantismen till statsreligion i Sverige. Kontroversen runt Cecilias sjöröveri var inte heller utagerad vid den här tiden. Cecilia hade planer för sin familjs räkning. Genom att  i hemlighet förhandla med Spaniens sändebud i Sverige och erbjuda sig att ge upp piratflottan till Spanien hoppades Cecilia bli guvernör över Luxemburg. Detta skulle passa Cecilia utmärkt, då Luxemburg låg alldeles i närheten av hennes familjs mark i Baden- Rodermachen. Det hela kom dock till Johan III:s kännedom och Cecilia hamnade i onåd då han ansåg att Cecilia med dessa hemliga förhandlingar konspirerat mot honom. Skandalen var ett faktum och Cecilia lämnade Sverige 1579 för att aldrig mer återvända.

Eftersom hennes son var för ung för att regera sitt grevskap tog Cecilia, 1579, makten i hans ställe. Under sin tid som regerande grevinna besöktes Cecilia av Fransisco de Eraso, det spanska sändebud som hon hade fört hemliga förhandlingar med under sina sista år i Sverige. De två hade utvecklat ett förhållande och de hade troligen varit älskare redan i Sverige. Förhållandet resulterade i en dotter som genast lämnades bort till ett kloster där hon gavs namnet Charitas. Av Cecilias sju barn var Charita den enda flickan.

Cecilias son, som bara var tio år när han blev greve av Baden- Rodemachen 1579, tog sin position som greve 1588. Vid det laget hade relationen mellan mor och son blivit ytterst frostig och förbättrades inte av att båda ännu en gång var tungt skuldsatta. Edvard hade fått överta sina föräldrars skulder, och Cecilia hade av sonen blivit fråntagen sina änkesäten. Cecilia var nu i femtioårsåldern och med andra ord en äldre dam för sin tid. Då hon vid denna tid saknade egna inkomster var det svårt för henne att upprätthålla en etablerad tillvaro. Hon försörjde sig genom att resa runt mellan Europas hov och mer eller mindre tigga efter allmosor. Hon togs dock vänligt emot som prinsessa och grevinna.

Sonen Edvard misskötte sitt liv som greve och år 1600 dog han efter att fallit illa i en trappa på sitt slott. Många tror att han var alkoholpåverkad under fallet. Vid det laget hade han skött sina finanser och sitt grevskap så illa att släktingar ingripit och helt enkelt avsatt Edvard. Edvards död och släktens ingripande ledde till att Cecilia fick kontroll över sina änkesäten. Dessa var dock i så dåligt skick att hon fullständigt ruinerades. Än en gång var hon jagad av fordringsägare och det finns historier om att hon mer eller mindre tvingades fly från sina gods.

När Cecilia var cirka åttio år gammal ljusnade det dock för henne. Hennes sonson lyckades som ett resultat av det trettioåriga kriget bli härskare över hela Baden, vilket ledde till att Cecilia kunde leva under betydligt mera bekväma förhållanden än vad hon tidigare hade gjort. Cecilia dog i Bryssel 1627 i vad som för den tiden måste ha varit en sanslöst hög ålder – hon blev 87 år gammal. Cecilia ligger begravd i en kyrka i Rodemachen. Platsen heter idag Rodemack och tillhör Frankrike.

Cecilia ligger begravd i dagens Frankrike

Cecilia ligger begravd i dagens Frankrike

Cecilia Vasa är ett intressant kapitel i Vasadynastins historia. Hon var inte bara svensk prinsessa utan kom även att bli en del av den samtidiga europeiska storpolitiken, med allt vad det kom att innebära för henne personligen. Cecilia lät sig inte styras av sin samtids ideal och ville hon något såg hon själv till att det hände; vare sig det handlade om amorösa äventyr i ungdomen eller när det kom till att säkra sin familjs maktställningar. Under sitt långa och händelserika liv gjorde hon en resa från sin ungdomstid som skandalprinsessa i vad samtiden betraktade som den nyrika familjen Vasa. Hon fortsatte sedan sin bana som medlem av äldre familjer och som europeisk kosmopolit. Hon var under perioder av sitt liv att betrakta som europeisk fattigadel men avslutade sina dagar i den bekväma kungliga komfort som hon hade fötts till. Trots skandaler och motgångar tycks hennes idérikedom aldrig ha sinat och hon gör sig påmind i historien som en riktig färgklick i Europas renässans.

axelAxel Rollbäck

Läs mer om Axel här!

5 reaktioner på ”Den skandalösa Cecilia

  1. Diana skriver:

    Riktigt intressant läsning!!

  2. barabrittiskt skriver:

    Åh var det hon som fick vara ”ambassadör” inför det berömda äktenskapsförsöket?Vilken livshistoria. Måste länka hit när det blir dags att skriva om Hampton Court.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: