Charles_IX_of_Sweden

Karl IX tillhör de mindre kända kungarna i den svenska historien. För de flesta är han förmodligen mer känd som hertig Karl, och detta inte helt utan orsak. Han var nämligen inte alls menad att bli kung över Sverige.

År 1592 dör hertig Karls äldre bror kung Johan III. Hans son Sigismund var nu enligt Svea rikes lag den rättmätige tronföljaren och hertig Karl var av allt att döma tvungen att sitta kvar på sitt slott Nyköpingshus som just en simpel hertig. Men denna utstakade väg som alla förväntade sig att hertigen skulle vandra var han inte alls sugen på. Han hade bestämt sig för att bli kung av Sverige.

Sigismunds mor, Katarina Jagellonica, var prinsessa av Polen och år 1587 kröntes han till kung av Polen, och nu, 1592, väntade även den svenska kronan på honom. Här börjar hertig Karl att sätta sina planer i verket. Han agerade snabbt och skötte sina kort mycket väl. Innan Sigismund hann krönas till svensk kung sammankallade hertig Karl till ett möte med biskopar, präster och riksråd. I detta möte beslutades bland annat att Sverige aldrig skulle följa påven i Rom och att landets kyrka skulle förbli evangelisk-luthersk. Detta skulle enligt hertig Karls planer försvåra situationen för Sigismund som var katolik. Sigismund accepterade dock beslutet och 1594 kröntes han till kung av Sverige i Uppsala domkyrka. Att vara kung i två länder samtidigt var dock inte helt okomplicerat, och han behövde pålitliga medarbetare som höll koll på Sverige under de perioder han inte var där. Det blev en grupp hertigar och grevar som på var sitt håll i landet skulle styra likt ställföreträdande regenter. Hertig Karl blev en av dessa ställföreträdande, och med Sigismund ute ur bilden rent geografiskt kunde han lättare fortsätta att planera.

1595 sammankallar kan en riksdag i Söderköping där han talar direkt till folket och lyckas få bönderna på sin sida. Hans stora trumfkort var att på torget på olika sätt tala emot de adelsmän som han visste skulle stå på kung Sigismund sida vid ett eventuellt krig.  Folket var, som så ofta i historien, emot i stort sätt alla adelsmän och med detta i vetskap talade alltså hertig Karl folket till sig. På detta sättet blev han den ende av alla de ställföreträdare Sigismund lämnat i Sverige som folket kunde känna lojalitet till, och det beslutades att hertig Karl skulle vara riksföreståndare när Sigismund inte var i Sverige.

Sigismund_at_horse

Sigismund

För att ytterligare försvåra situationen för Sigismund lät hertig Karl, i egenskap av riksföreståndare, förbjuda alla katolska gudstjänster i Sverige och inte nog med det – alla katoliker var även tvungna att lämna landet. Det är här som den stora svenska kampen mot katoliker och katolicismen på allvar börjar. Vid denna tid var det dock mer en politisk kamp, än det religionskrig som det senare skulle komma att utvecklas till. Sigismunds anhängare i Sverige började mer och mer oroa sig för hertig Karl och hans hårda politik. En efter en lämnade de Sverige för att ansluta sig till kung Sigismund. Hertig Karl reser då till Åbo slott där han låter avrätta anhängare till den nyss avlidne Klas Fleming som i sin tur var anhängare till Sigismund.

När nyheterna nådde Sigismund rådde det naturligtvis inga oklarheter om vad hertig Karl hade i kikaren. Nu fanns det tyvärr bara en väg att gå för kungen, nämligen att möta sin farbror Karl i ett avgörande slag. Efter en seger för Sigismund till sjöss utanför Stegeborg möttes de båda igen vid Stångebro där hertig Karl avgick med segern. Detta slag blev det verkligt avgörande och hertig Karl kunde snart kalla sig kung Karl IX, eller? Fortfarande i denna dag är han mer känd som hertig Karl.

Det dröjde länge innan Karl själv vågade använda kungatiteln. Kanske berodde detta på att hans tillvägagångssätt inte var helt enligt spelreglerna och att hans metod stack i ögonen på de andra kungahusen. Att armbåga sig fram till kungatronen var dock knappast något som kunde uppfattas som unikt – krig om tronen hade ju förekommit vid andra tillfällen i historien och var inte helt ovanliga.

Om man skulle göra en tio-i-topp-lista över oförtjänt bortglömda regenter i Sverige skulle Karl IX utan tvekan platsa på listan. Grunderna för den svenska stormakten lades av Karl IX. Adelsfamiljerna De Geer och De  Besche startar med godkännande och med hjälp av Karl IX vapenindustrin i Sverige, som kom väl till pass för Karl IX:s son Gustav II Adolf. De något mer fredliga gärningarna Karl IX gjorde för Sverige var genom hans ekonomiska sinne och känsla för bra affärer och nya varor. Det var under Karl IX:s tid som de första vallonerna kommer till Sverige och de hade bland annat med sig en ny metod för hanteringen av järn.

Om man läser om Karl IX i historieböckerna berättas det om en man med ett minst sagt häftigt humör. Detta kan mycket väl ha varit ett arv från Karls far, den betydligt mer kände Gustav Vasa, som också lär ha varit tämligen barsk. Samtidigt var han en person med många bollar i luften. Han lade sig i det mesta som gick att lägga sig i rörande Sverige och ibland även frågor utanför Sveriges gränser. Jag anser att historiska personer som dessa, bortglömda och ganska okända, är de mest underhållande att studera och jag rekommenderar alla att läsa mer om Karl IX. Han är nämligen en synnerligen intressant person.

Var du bekant med Karl IX tidigare? Varför tror du att han har en sådan liten plats i historien? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar och funderingar. 

GetAttachment.aspx

Mark Hillethan

Läs mer om Mark här!

7 reaktioner på ”En bortglömd kung

 1. Linnéa skriver:

  Jag måste erkänna att jag är en av dem som inte haft någon koll på Karl IX alls, utöver att han var far till Gustav II Adolf. Mycket intressant att få en bakgrund och förklaring till hur han blev kung, samt en inblick i hans liv!

  1. markhalo skriver:

   Hej, ber om ursäkt för mitt sena svar! Ja vad roligt att du tyckte det var intressant! Det finns som sagt mycket mer att säga om Karl IX. Hans väg till tronen är nog den efter Gustav vasa mest dramatiska i den svenska historien.

 2. Diana skriver:

  Kul att läsa om en kung som jag hade dålig koll på!

  1. markhillethan skriver:

   Vad trevligt! Ja, hans far, son och barnbarn har ju helt klat tagit större plats i historieböckerna. Men faktum är ju att Karl IX lade grunden till det som senare skulle leda till att Sverige blev en stormakt. Så han är helt klart mer betydelsefull än vi fått lära oss.

 3. Enjoyed reading through this, very good stuff, appreciate it.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: