Anneboleyn2

Anne Boleyn, 1534

Den 19 maj 1536 lyfte bödeln sitt långa svärd och med en snabb rörelse avlägsnade han drottning Anne Boleyns huvud från hennes kropp. Det blev slutet på Anne Boleyns tusen dagar som drottning. Vad många dock inte vet är att månaden maj inte bara är månaden i vilken hon avrättades, det var även månaden då hennes fyra dagar långa kröning inleddes.

Efter många år av outhärdlig väntan och osäkerhet måste kröningen ha kommit som en lättnad för Anne Boleyn. För första gången på länge kunde hon känna sig trygg, medveten om vad som låg framför henne. Hon visste att hon skulle bli kung Henrik VIII:s hustru och mor till den hett efterlängtade manlige arvingen – prinsen som skulle säkra Tudorättens framtid. Anne och Henrik betvivlade inte för en minut att de skulle få en son, för de hade nämligen gått till en astrolog som givit dem sin bekräftelse. Detta var dock något som senare skulle visa sig vara en bluff.

Kröningsceremonien varade i fyra mycket överdådiga dagar. Den 28 maj blev Anne eskorterad till Towern där hon tillbringade två dagar. Ytterligare två dagar senare ägde en kortege som tog henne från Towern till Westminster rum. Och så till sist, den 1 juni 1533 var det äntligen dags för henne att krönas till drottning av England. Det är svårt att avgöra om Londons invånare verkligen gick ut för att hälsa sin nya drottning välkommen på grund av nyfikenhet eller lojalitet mot kungen, vad som däremot är säkert är att den flodparad vilken Henrik VIII skapat åt sin ”käraste och högst älskade hustru” lockade tusentals ivriga åskådare. Den nya drottningen färdades längs floden på en storslaget dekorerad pråm tillsammans med sina hovdamer. På en annan pråm, stod konungen tillsammans med sina vakter – alla iklädda sina allra vackraste kläder. Det var till Towerns som flodparaden gick och vid ankomsten möttes Anne av saluter och kanoneld. Här drog konungen sig tillbaka för att Anne ensam skulle få det uppmärksamhet som hon förtjänade.

st edwards

St Edvards krona, rekonstruktion från 1661

Efter vad som måste ha känts som en livslång och hemskt påfrestande längtan var det så äntligen dags för Anne Boleyn att krönas. Iklädd en kröningsskrud av lila sammet belagd med hermelinpäls och med en guldkrona på huvudet äntrade hon Westminister Hall. Vid den här tiden var färgsymboliken mycket viktig, för färgen förmedlade nämligen bärarens status och personlighet. Man hade därför inte valt lila av en slump. Färgen symboliserade styrka och värdighet, rikedom och överdåd. Det var med andra ord en mycket passande färg för en blivande drottning. Vid kyrkans altare slog sig Anne ned på St. Edwards tron och där avlägsnade Lord Great Chamberlaine* den lilla guldkronan från hennes huvud och satte istället dit St. Edwards krona. Anne Boleyn var nu drottning av England, utsedd av Herren själv. Med Gud som vittne kunde ingenting förutom döden avsätta henne. Vad den nya drottningen dock inte visste var att döden lurade runt hörnet. Tre år senare skulle hon nämligen ligga böjd över stupstocken som den första av Henrik VIII:s hustrur att förlora sitt huvud. Hur det gick till är dock en helt annan historia.

Anne Boleyn är en kunglighet vilken många har åsikter om. Vilken bild har du av Anne Boleyn? Är den positiv? Negativ? Kanske är hon en av de personer som du tycker bäst om i historien? Varför? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan.

*Lord Great Chamberlain av England är det sjätte i rang av de nio så kallade Great Officers of State, och är därmed ett av de högsta ceremoniella ämbetena  i riket. Lord Great Chamberlain kommer strax efter Lord Privy Seal  och före  Lord High Constable. Lord Great Chamberlain är officiellt ansvarig för Palace of Westminster och House of Lords, och bär det ceremoniella statssvärdet vid parlamentets högtidliga öppnande och avslutning, även om detta ansvar ofta delegeras till en fältmarskalk. Det är också Lord Great Chamberlain som har rätt att klä på den blivande monarken inför kröningen och att servera monarken vatten före och under kröningsbanketten. Ämbetet är ärftligt.

alexandraAlexandra Szybalsky

Läs mer om Alexandra här!

En reaktion på ”Anne Boleyns kröning

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: