Bilden av Gustav III som en sminkad teaterkung finns nog bland de flesta svenskar. Ett hov fullt av lismande adelsmän som skrattade på konungens franska anvisning då han utbytte små lustigheter med det närvarande sällskapet. Operor och baler, svällande rokoko i dekor och klädsel, både på och utanför scenen.

Men var det verkligen så? Ja, så var det och alldeles säkert ofta. Sveriges ende solkung älskade teater, både som ren konstform och spektaklet som omgärdade det hela. Och visst var det han som lät uppföra både Dramaten och Kungliga Operan. Men Gustav III hade fler sidor än de vi vant oss vid, för vem tänker idag på denne monark som en härförare?

Gustav III hade efter sin statskupp 1772 skaffat sig en större skara fiender. Huvuddelen av dessa fiender kom från högadeln. Kungen hade nämligen gjort sig nästintill enväldig. Den tidigare såkallade frihetstiden var över och hattarna och mössornas tvistande vid riksdagsmötena likaså. Men kritiken mot honom spred sig över till även de lägre klasserna. Bland annat på grund av att Gustav III förbjöd bönderna att bränna brännvin hemma för att istället starta statligt bränneri.

Vad skulle den inte längre fullt så populäre kungen göra för att återvinna sin popularitet? Jo, vinna ett krig. Problemet var bara att Sverige befann sig i den för tillfället mindre fruktbara situationen fred.
Med ett följe lojala adelsmän från Sverige begav sig kungen på en ”hälsoresa” till Italien och Frankrike, där han kom att kalla sig för Greven av Haga. Det egentliga syftet med resan var inte att bada bastu, bli masserad och dricka brunnsvatten, utan i hemlighet planera ett anfallskrig mot Danmark. Vid hemkomsten hade dock missnöjet mot Gustav III ökat och han förstod då att en militär seger inte var tillräcklig. Men vilket land skulle i så fall passa bättre? Svaret var enkelt, Ryssland naturligtvis. Det var dags för ärkefienden att lära känna fältherren av Haga.

Johan_Tietrich_Schoultz_målning_Slaget_vid_Svensksund

Slaget vid Svensksund

Om vi nu hoppar ganska stora steg framåt. Närmare bestämt över hela kriget, dess planering och skeenden, så hamnar vi vid den avgörande poängen för Gustav III:s del. Den svenska armen hade segrat i det andra slaget vid Svensksund 9 juli 1790, och nu skulle solkungen få glänsa efter sin enorma seger bland jublande svenskar i Stockholms hamn. Mycket riktigt väntade det hurrande svenskar efter nyheten om konungens seger mot Ryssland.

Det dröjde dock inte länge förrän dessa hurrarop övergick i kritik. Freden var återställd, men vad hade kriget åstadkommit? Hur låg det egentligen till? Vem var det som hade brutit freden och varför? Landsgränserna som skilde Sverige från Ryssland hade inte förändrats och armén var förargad – en förargelse som hade startat redan under brinnande krig. Kritiken från högadeln och medelklassen ökade lavinartat. Denna kritik fick sedan en dödlig utgång för Gustav III.

Slutsatsen av det hela säger oss att Gustav III:s drag inte gick som han hade planerat. Dock har många historieskrivares arbete gjort att vi idag kanske minns Sveriges ende solkung bäst av alla monarker. Hans arbete för Sveriges kultur lever kvar i denna dag dels genom Dramaten och Kungliga Operan, men även genom Svenska Akademien som grundades av Gustav III. Den popularitet som han sökte under sin livstid ger vi honom idag, genom teaterbesök och hurrarop då Svenska Akademien meddelar oss om vem som skall få det ärofyllda Nobelpriset i litteratur.

Gustav III:s roll som härförare med militärstrategiskt förnuft visade sig inte vara så stor som han själv kanske hoppades, och resultatet av hans handlande kostade förutom tusentals människoliv enorma summor pengar. Det gick helt enkelt inte enligt planerna. Trots detta kan vi, i våra historieböcker, läsa om hans mod under kriget.

Vilken är din bild av Gustav III? Skriv gärna en kommentar och berätta!

GetAttachment.aspx

Mark Hillethan

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: