Namnet Chanel klingar bekant i de flestas öron. Legendariska parfymer, ikoniska kläder, och eleganta handväskor är alla intimt förknippade med Chanel. Hennes stormande kärleksliv och talrika älskare är också något som gjort att Chanel fortfarande är så väl ihågkommen.

Att Gabrielle Chanel hade många älskare passade väl ihop med bilden av henne som en modern kvinna som tillfullo kontrollerade sin egen tillvaro och inte berodde av en enda mans kärled och ekonomi. Trots sitt eget enkla ursprung hade Chanel en rad ytterst prominenta älskare. Dessa inkluderade den 2:a hertigen av Westminister, som även var sin tids rikaste man i Storbritannien samt miljonären Arthur Capel.

ella

Dmitri och Marie med Sergei och Ella

En annan av Gabrielles älskare var den ryske storfursten Dmitri Pavlovich. Dmitri föddes i Sankt Petersburg 1891 och var barnbarn till tsar Alexander II, brorson till Alexander III och därmed kusin till Rysslands siste tsar, Nikolai II. Han var med andra ord en självklar medlem av den ryska kejsarfamiljen och hans far var den ryske storfursten Paul Alexandrovich. Då hans mor, som var född grekisk prinsessa dog i barnasäng i  samband Dmitris födsel och hans far tvingades i exil efter ett äktenskap som ansågs opassande kom Dmitri och hans syster Maria Pavlovna, kallad Marie, att uppfostras av sin farbror Sergei Alexandrovich. Sergei Alexandrovich och hans hustru, den tyskfödda prinsessan Elizabeth  ”Ella”, hade inga egna barn och tog sig an uppfostran av Dmitri och Marie. Sergei var entusiastisk, Elizabeth var mindre entusiastisk.

Dmitri och Marie växte upp med all tänkbar komfort och i de förnämsta av ryska kretsar. Deras barndom var dock inte utan dramatik och sorg. Det kanske största traumat kom 1905 då Sergei, deras omhändertagande farbror, mördades i samband med ett bombdåd.

Revolutionen drabbade syskonen Marie och Dmitri hårt. Stora delar av den kejserliga familjen mördades, inklusive deras far. Marie hade vid denna tid hunnit gifta sig med och skilja sig från den svenske prinsen Wilhelm, som hon fick sonen Lennart med. Hon hade även gift om sig med en rysk furste och lyckades fly revolutionen. Dmitri undkom revolutionen då han befann sig utanför Ryssland under revolutionens blodigaste skede. Dmitri hade nämligen tvingats i exil efter att ha deltagit i mordet av ”undergöraren” Rasputin, 1916. Rasputin stod den sista kejsarinnan Alexandra Feodorovna nära och ansågs av många inom högadeln utgöra ett politiskt hot med sin makt och sitt inflytande över kejsarinnan.

Dmitri och Chanel lär ha mötts så tidigt som 1911, med andra ord innan både första världskriget och ryska revolutionen. Deras förhållande lär dock ha inletts 1921, efter att de träffats hos gemensamma vänner. Deras förhållande var omtalat och det skvallrades mycket om dem. Dmitri och Chanel rörde sig ledigt mellan Paris och franska Rivieran, där de brukade semestra. Förhållandet var dock inte utan komplikationer då Gabrielle vid förhållandets början redan hade ett stormigt kärleksförhållande med kompositören Igor Stravinsky. Dmitri var dessutom vid denna tid sedd som en potentiell tronpretendent för den ryska tronen. Dimitri själv lär dock inte ha varit intresserad av denna roll.

Gabrielle och Dmitri

Gabrielle och Dmitri

Att en modeskapare fick röra sig inom aristokratin hade varit otänkbart före första världskriget och vid 1920-talets början var det fortfarande ovanligt. Man skulle kunna säga att Gabrielle var en av de första modeskaparna att accepteras som en jämlike inom Europas aristokrati. Gabrielle lär ha fått många presenter av Dmitri i form av fantastiska smycken. Gabrielle kom sedan att formge bijouterismycken för sitt modehus som var kända för att vara överdimensionerade och i oäkta material. Det är inte omöjligt att de smycken hon fick av Dmitri tjänade som inspiration till Chanels designade modesmycken. Även Dmitris syster Marie kom att påverka modehusets Chanel då hon efter revolutionen försörjde sig med att utföra broderiarbeten på beställning åt Chanels kollektioner. Dessa kollektioner blev mycket framgångsrika.

Gabrielles och Dimitris förhållande lär ha varit en kort affär, men de förblev vänner livet ut. Dmitri gifte sig 1926 med en amerikansk arvtagerska. Äktenskapet slutade dock i skilsmässa drygt tio år senare.

När det kommer till Marie är hon en intressant figur att följa. Gabrielle såg nämligen till att Marie uppdaterade sin enligt Gabrielle tråkiga stil, som enligt Gabrielle enbart gick ut på att Marie såg ut som en sorglig flykting. Under Gabrielles trygga modehand fick Marie bland annat klippa sitt hår enligt 1920-talets mode samt genomgå en diet. När det kommer till Maries konstnärliga arbete och arbetsliv stannade det inte vid broderi för Chanel utan hon kom även att arbeta med reklamfotografering i både USA och Sydamerika.

Gabrielle Chanel hade ett dramatiskt kärleksliv. En av anledningarna till att förhållandet med Dmitri blev så pass kortvarigt lär ha varit att hon aldrig kom över sin tidigare kärlek; Arthur Capel, som 1919 omkommit i en bilolycka. Efter förhållandet med Dmitri hade hon en livspartner som dog i en hjärtattack på tennisbanan. Som nämnt hade hon även ett förhållande med hertigen av Westminister. Under andra världskriget hade hon ett förhållande med en tysk nazistofficer. Detta i kombination med att Gabrielle försökte lägga sig i den internationella politiken under kriget kom att ligga henne till last när kriget väl var över. Detta ledde till att hon gick i frivillig exil i Schweiz. Modehuset Chanel lades på is 1939 men på 1950-talet gjorde Gabrielle och huset Chanel storstilad comeback i modevärlden. Fram till sin död, 1971, fortsatte Gabrielle att briljera på den internationella modescenen. Chanel har sedan dess fortsatt som ledande modehus och arvet efter Gabrielle Chanel vårdas idag ömt av stjärndesignern Karl Lagerfeld. 

axelAxel Rollbäck

En reaktion på ”Chanels ryske ädling

  1. Reblogged this on Redaktörens blogg.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: