Vi är inne i semestertider och många ser nog fram emot långa härliga dagar i solen, kanske i solstolen med en god bok eller många svalkande dopp. Som bekant brukar man dock inte kunna lita helt på vädret i det här landet (som uttrycket säger: ”Den svenska sommaren är årets bästa dag”) och därför tänkte vi på redaktionen bjuda på lite tips för såväl soliga som regniga dagar.

Tack vare att SVT valt att lägga ut mycket av sitt material på Internet och göra det tillgängligt för allmänheten finns det flera bra och intressanta dokumentärer att se som annars hade varit svåra att få tag på. När jag var 8 år gick en dokumentärserie på SVT om Bernadotte-drottningarna; ett program för varje drottning. Varje avsnitt är ungefär en timme långt och går grundligt igenom historien för varje enskild kvinna, från att hon är liten till att hon gifter sig till hennes liv vid hovet och slutligen hennes död. Jag minns att jag tyckte att serien var otroligt intressant och jag såg den tillsammans med min mormor som än idag kan kommentera hur bra hon tyckte att den var. Jag tror att den här dokumentärserien delvis startade mitt stora intresse för historia och för kungahus, eftersom den just var så berättande och dessutom handlade om kvinnor i historien. Man lägger ju ofta stor vikt vid kungarna och drottningarna blir ofta en parentes i deras liv, men här är det alltså just drottningarna som står i fokus. Serien i sex avsnitt finns på Öppet arkiv: http://www.oppetarkiv.se/video/1336547/drottning-av-sverige-avsnitt-1-av-6

På Öppet arkiv finns också mycket annat intressant, bland annat den här dokumentären från 2005 om unionsupplösningen 100 år tidigare, vad kung Oscar II och kronprins Gustav kände inför det och hur stämningen var i Sverige vid tillfället: http://www.oppetarkiv.se/video/1115737/det-grater-en-gubbe-pa-stockholms-slott

För den som inte är så intresserad av Bernadotterna utan vill veta mer om äldre svensk historia finns även säsong 2-4 av Herman Lindqvists serie ”Hermans historia”, där avsnitten avhandlar t.ex. Gustav II Adolf, Karin Månsdotter och Karl XI: http://www.oppetarkiv.se/etikett/ovrigt/Herman%20Lindqvist/

Dokumentärer finns ju även i radioform och avsnitten på P3 dokumentär går att ladda ned som mp3-fil, enkelt för den som vill kunna lyssna på programmen men ändå vara ute i solen. Två program har kunglig anknytning, ett om Haijby-affären (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/82041?programid=2519) och ett om förändringen kungahuset gick igenom på 1970-talet i samband med ändringen i successionsordningen och kronprinsessans Victorias roll (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/70916?programid=2519).

Har du några egna tips på en bra bok, film eller dokumentär (i såväl radio- som tv-format)? Kommentera gärna nedan!

mähler

 Linnéa Mähler

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: