Imorgon gifter sig prinsessan Madeleine av Sverige med Christopher O’Neill. Av den anledning har vi under denna vecka bröllopstema. Idag tittar vi närmare på ett annat kungligt bröllop, nämligen Marie-Antoinettes. De flesta av oss har någon form av relation till Marie-Antoinette. Många känner till den dekadens hon levde i och som senare kom att bidra till den kungliga familjens fall samt den omformning av fransk politik som kan kännas av in i våra dagar. Få vet dock hur det gick till när Marie-Antoinette gifte sig. Hur såg bröllopet ut, vilka var där, och hur såg klänningen ut?

antoinette

Marie Antoinette, 14 år gammal

Bröllopet mellan Marie-Antoinette och den franske kronprinsen, Lois Auguste, var en politisk allians mellan Österrike och Frankrike. Det lär ha varit kronprinsens farfars älskarinna, den omåttligt inflytelserika Madame de Pompadour, som tog initiativ till alliansen. Madame de Pompadour var dock inte i livet när alliansen fullbordades med ett magnifikt bröllop, den 16:e maj 1770. Vad som är viktigt att notera är att när Marie-Antoinette, som var dotter till den österrikiska kejsarinnan Maria Teresia och Frans I av det tysk-romerska riket, gifte sig var hon inte mycket mer än ett barn. Hon var fjorton år gammal och hennes blivande make, Louis-Auguste, var bara ett halvår äldre. Det unga paret kände inte varandra då de trolovats som barn och deras första möte skedde bara ett par dagar före bröllopet, då Marie-Antoinette officiellt lämnades över från sitt hemland till Frankrike.

Kvällen innan bröllopet hade vädret varit dåligt med regn och åska. På morgonen, den 16:e maj sken dock solen och hovet vaknade tidigt i det magnifika palatset ute i Versailles. Många förberedelser i form av frisörbesök och sista justeringar på kläder skulle utföras. Parken som tillhörde slottet hade dagen till ära öppnats för allmänheten och tusentals med människor hade samlats för att få en skymt av bröllopsföljet.

Marie-Antoinettes brudklänning i silverbrokad lär ha varit något utöver det vanliga. En åskådare beskrev den som så stor, med höftkuddar så stora att den unga bruden såg ut som en liten flicka på tolv år. Vad jag vet så finns klänningen inte kvar, men då hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp gifte sig med framtida Karl XIII (bror till Gustav III) 1774 lär Marie-Antoinettes bröllop ha varit förebild för detta svenska bröllop och kanske även när det kom till brudklänning.

Vigselceremonin hölls i kapellet som tillhör palatset i Versailles. Själva vigselceremonin följde hovprotokollets alla regler. Den lär ha varit föga spännande, med undantag för ett nervöst ögonblick då Lous Auguste nästan tappade den vigselring han skulle trä på Marie-Antoinettes finger. Vid slutet av ceremonin skulle också ett äktenskapskontrakt signeras av medlemmar ur den kungliga familjen. Intressant att veta är att detta lär ha varit en av de första gånger som Marie-Antoinette skrev under med detta förfranskade namn av det namn som hon ursprungligen döpts till, nämligen Maria Antonia. Att hon var ovan att skriva namnet Marie-Antoinette syns bland annat i att namnunderskriften lutar en aning, samt att hon råkat spilla bläck över några bokstäver.

Det franska hovet var känt för sitt strikta protokoll och att varje rörelse var mer eller mindre regisserad. Detta kunde ses i den märkliga ceremoni som följde själva vigseln. Det unga brudparet sattes vid ett spelbord, i den magnifika spegelsalen i palatset och tvingades spela ett speciellt kortspel, känt för att vara riktigt tråkigt. Detta förväntades det unga paret göra under drygt två timmar, medan hovet underdånigt passerade spelbordet för att titta på brudparet och kanske mest av allt för att få se den nya kronprinsessan. Med denna scen underströk man den mer eller mindre gudomliga status som den franska kungafamiljen hade vid denna tid.

Det strikta hovprotokollet var uttänkt likt en teaterpjäs och därför kan man tycka att det passade utmärkt att bröllopsmiddagen hölls på teatern i Versailles. Ett tjugotal personer, som samtliga tillhörde den närmaste kungafamiljen, dinerade uppe på teaterns scen. De främsta adelsfamiljerna i Frankrike satt i loger och betraktade spektaklet. På parkett trängdes mindre fina adelsfamiljer. Alla gjorde sitt för att få en skymt av den dinerande kungafamiljen och många lyckades i denna trängsel förstöra sina dyrbara kläder, införskaffade särskilt för denna stora dag. Kvällen skulle avslutas med ett magnifikt fyrverkeri, men trots att solen sken på förmiddagen så bjöd kvällen på regn och fyrverkeriet ställdes in, för att istället avfyras under någon av de kommande dagarnas festligheter. Kronprinsen lär ha ätit med så god aptit att hans farfar, kungen, sa till honom att ta det lugnt då han hade nattens plikter att tänka på. Den något naive kronprinsen lär då ha svarat att han alltid sov bäst efter en rejäl måltid.

versailles

Scenen för bröllopsmiddagen

Det som av många betraktades som det viktigaste momentet under bröllopsdagen var den ceremoni som ägde rum då de nygifta gick till sängs för första gången. Denna märkliga ceremoni innebar att en liten, exklusiv skara av högt uppsatt hovfolk, kungligheter, samt en ärkebiskop som välsignade den kungliga sängen såg på och assisterade när brudparet gick till sängs. När samtliga i den kungliga sängkammaren försäkrat sig om att både kronprins och kronprinsessa låg i sängen drogs hängena för  och paret lämnades åt sitt öde. Detta var en medeltida ceremoni som förekom i de flesta kungahus i Europa.

Morgonen efter bröllopsnatten var det alltid skvallersugna människor vid hovet som ville se de kungliga lakanen, i jakt på blodsfläckar som kunde indikera om äktenskapet ”fullbordats” eller inte. I Marie-Antoinettes fall konstaterades att så inte var fallet och många elaka viskningar och syrliga kommentarer cirkulerade runt det franska hovet dagen efter bröllopsnatten.

Efter bröllopet följde nio dagar med fester, baler, pompa och ståt. Kronprinsen visade dock sin unga fru väldigt lite uppmärksamhet och under dessa festligheter lär Marie-Antoinette ha varit mycket ensam och lär enligt iakttagare ha sett mycket olycklig ut i avsaknad av vänner och familj i sitt nya hem. Att Marie-Antoinette var dotter i en kejserlig familj gjorde att man från fransk sida verkligen ville visa upp det franska hovet från sin allra mest magnifika sida. Detta gjordes med ett överdåd svårt att tänka sig  idag. Denna typ av extravagans, som den nya kronprinsessan kom att associeras med under sin tid som prinsessa och drottning i Frankrike, kom dock inte att ses på med blida ögon. Då det franska folket svalt och politiken i landet var föråldrad, i kombination med hovets excess,  kan man säga att detta bröllop markerar början till slutet för den franska monarkin. Dock kunde nog ingen som närvarade vid det ståtliga bröllopet ana vilken tragedi  som väntade den söta kronprinsessan.

axel

Axel Rollbäck

4 reaktioner på ”Marie Antoinette gifte sig under pompa och ståt

 1. Jennie skriver:

  Mycket intressant 😛

 2. Diana skriver:

  Stackars lilla flicka… och prinsen med. Tur att han inte riktigt förstod hur man skulle göra ”grejer” så att hon växa till sig lite. 😉

  Sv: Jag är också lite besviken. Mest över att det var sååå mycket på engelska, det är ju trots allt ett svenskt prinsessbröllop. Jag hade tyckt att det varit lite snyggare med ett lite glansigare tyg (inte jätteglansigt dock). Jag är glad att hon inte bar kamédiademet men hade hoppas på hennes favorittiara eller den som jag hade på bild i bloggen.

 3. Emmeli skriver:

  Filmen Marie Antoinette är en bra beskrivning av Maries liv! och bröllop!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: