När man säger ordet bröllop är det många som tänker på brudklänningar, kyrkor dekorerade med sommarblommor och bröllopstårtor. Denna artikel handlar om det sistnämnda; bröllopstårtan och dess historia. Hur gammal är traditionen? Var härstammar den ifrån? Har bröllopstårtan alltid sett ungefär likadan ut, eller har tårtan förändrats under tid?

Det första vi bör göra är att definiera vad en bröllopstårta egentligen är. Enligt wikipedia är en bröllopstårta:

En bröllopstårta serveras traditionellt till gästerna på en bröllopsfest efter en vigsel. I modern västerländsk kultur används oftast stora tårtor, i flera nivåer, och kraftigt dekorerade med glasyr, ibland över ett lager av marsipan eller sockerglasyr, toppat med en liten staty som föreställer ett bröllopspar. Att uppnå en tät, hållbar tårta som kan stödja dekorationer samtidigt som den är ätbar kan anses vara en symbol för bagarens konst och skicklighet.

Varför äter man då bröllopstårta? Traditionellt sett anses bröllopstårtan bringa lycka till brudparet och dess gäster, men idag fungerar den snarare som en ”mittpunkt”, något att samlas omkring.

1801_MEDIUM

Krokan

Dagens bröllopstårta är en modern västerländsk företeelse som blev populär först vid 1800-talets mitt. Den tros härstamma från medeltidens England där den först uppstod i form av ett bakverk som man kastade på bruden för att öka hennes fertilitet. Ett annat alternativ var att stapla olika typer av brödsorter och bakverk ovanpå varandra; ju högre desto bättre. Kunde brudparet sedan kyssa varandra över stapeln utan att den välte betydde det att livslång lycka väntade dem. Enligt legenden ska en fransk kock ha bevittnat detta, rest tillbaka till Frankrike och konstruerat den allra första Krokanen  – ett bakverk av mandelmassa och äggvita som spritsas ut i dekorativa mönster och bakas för att  därefter sammanfogas med hjälp av smält, karamelliserat socker. Den sätts sedan samman till ett torn i flera våningar och dekoreras med kristyr och marsipanrosor. På kontinenten, särskilt i Frankrike och Italien, var krokanen mycket vanlig vid bröllop och den serveras faktiskt fortfarande.

Från 1600-talet och fram till mitten av 1800-talet var det efter bröllopsceremonien vanligt att i England äta något som kallades för ”brudens paj”. Det var vanligtvis någon sorts fruktkaka. Inuti kakan fanns en ring. Den person som hittade ringen skulle bli den nästa att gifta sig. Under en  period bakade man två mindre kakor; en kaka till brudgummen och en till bruden. Detta övergav man dock snart för att istället koncentrera sig på en större kaka.

Drottning Victorias bröllopstårta, 1840

Hur denna ”brudens paj” utvecklade sig från en fruktkaka till vår moderna bröllopstårta råder det delade meningar om. Vissa menar att det första steget togs när drottning Victoria 1840 satte trenden för vita bröllopstårtor när hon lät beställa en ”paj” med vit glasyr till sitt bröllop. Orsaken till varför den blev vit sägs vara att drottning ville att den skulle matcha hennes brudklänning samt att sockret vid denna tid hade blivit avseevärt billigare. Det var också i samband med detta som uttrycket ”royal icing” myntades. Flera våningar ska bröllopstårtan för första gången ha fått när en förälskad bagare inspirerades av St.James-katedralens spira och lät forma tårtan till sitt bröllop efter denna.  Dagens moderna bröllopstårta sägs dock ha kommit till i samband med att drottning Victorias yngste son prins Leopold 1882 gifte sig med prinsessan Helena av Waldeck och Pyrmont. Den tårta som serverades efter bröllopsceremonien var revolutionerande. Det var den första moderna kungliga bröllopstårtan som var helt ätbar. Istället för att använda träpinnar täckta med glasyr för att skilja de olika våningarna åt användes pelare av tjock glasyr. Denna metod används än idag, men när det rör sig om stora och tunga tårtor kompletterar man med konstgjort stöd. Den tårta som serverades vid kronprinsessan Victoria av Sveriges bröllop vägde till exempel 250 kilo.

lindblom

Erika Lindblom

2 reaktioner på ”Kungliga bröllopstårtor

  1. sydjames skriver:

    Ser nu att min egen bröllopstårta en gång i tiden inte platsar bland dessa alster. En våning hög enbart men god om jag minns rätt./SJ

  2. Diana skriver:

    Jag tycker att deras bröllopstårtor är överdekorerade och för stora för att vara snygga. Haha! Okej att de måste vara stora då de har många gäster, men konditorerna verkar försöka slänga in allt pynt de kan på dem… Av de du visar så tyckte jag att Kate och Williams var snyggast.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: