Kunglig glasyr

På lördag gifter sig prinsessan Madeleine med Christopher O’Neill och av den anledningen har vi under denna vecka bröllopstema. Det finns ett antal saker som är synonyma med bröllop. Dessa saker är naturligtvis olika beroende på vilken kultur man berör, men i den västerländska världen är vi många som förknippar bröllop med vita klänningar, blomsterprydda kyrkor och inte minst; bröllopstårtan! I denna artikel behandlar vi just bröllopstårtans historia. Hur gammal är traditionen? Var härstammar den ifrån? Har den alltid sett ut som den gör idag, eller har tårtan uppträtt i annan form? Längst ner i artikeln har du även möjlighet att ta del av mina personliga favoriter bland kungliga bröllopstårtor och rösta på den som du tycker allra bäst om.

Det första vi bör göra är att definiera vad en bröllopstårta egentligen är. Enligt wikipedia är en bröllopstårta:

En bröllopstårta serveras traditionellt till gästerna på en bröllopsfest efter en vigsel. I modern västerländsk kultur används oftast stora tårtor, i flera nivåer, och kraftigt dekorerade med glasyr, ibland över ett lager av marsipan eller sockerglasyr, toppat med en liten staty som föreställer ett bröllopspar. Att uppnå en tät, hållbar tårta som kan stödja dekorationer samtidigt som den är ätbar kan anses vara en symbol för bagarens konst och skicklighet.

Varför äter man då bröllopstårta? Traditionellt sett anses bröllopstårtan bringa lycka till brudparet och dess gäster, men idag fungerar den snarare som en ”mittpunkt” och i vissa fall är det inte ens ätbar.

1801_MEDIUM

Krokan

Författaren till wikipedia-beskrivningen ovan är observant, för denna typ av bröllopstårta är mycket riktigt en modern västerländsk företeelse. Vi behöver inte gå långt tillbaka i historien för att ”tårtan” ska se annorlunda ut, för den typ av bröllopstårta som vi idag äter blev populär först under den andra hälften av 1800-talet. I Antikens Rom existerade den i form av ett bröd som man bröt över brudens huvud. Det brutna brödet skulle symbolisera brudens förlorade oskuld samt bringa henne lycka. Detta bröd ligger dock långt ifrån dagens bröllopstårta. Dagens tårta tros i själva verket härstamma från medeltida England och 1600-talets Frankrike. I medeltida England uppstod den först i form av ett bakverk som man kastade på bruden för att öka hennes fertilitet. Ett annat alternativ var att stapla olika typer av brödsorter och bakverk ovanpå varandra; ju högre desto bättre. Kunde brudparet sedan kyssa varandra över stapeln utan att den välte betydde de att livslång lycka väntade dem. Enligt legenden ska en fransk kock ha bevittnat detta, rest tillbaka till Frankrike och konstruerat den allra första Krokanen  – ett bakverk av mandelmassa och äggvita som spritsas ut i dekorativa mönster och bakas för att  därefter sammanfogas med hjälp av smält, karamelliserat socker. Den sätts sedan samman till ett torn i flera våningar och dekoreras därefter med kristyr och marsipanrosor. På kontinenten, särskilt i Frankrike och Italien, var krokanen mycket vanlig att servera vid bröllop och är fortfarande så.

Från och med mitten av 1600-talet och fram till mitten av 1800-talet blev det efter bröllopsceremonien vanligt att i England äta något som kallades för ”brudens paj”, och som man delade med gästerna. Det var vanligtvis någon sorts fruktkaka. Inuti kakan fanns en ring som fungerade på samma sätt som en brudbukett gör idag. Den person som hittade ringen skulle bli den nästa att gifta sig. Under en  period bakade man två mindre kakor; en kaka till brudgummen och en till bruden. Detta övergav man dock snart för att istället koncentrera sig på en större kaka.

Drottning Victorias bröllopstårta, 1840

Hur denna ”brudens paj” utvecklade sig från en fruktkaka till vår moderna bröllopstårta råder det delade meningar om. Vissa menar att det första steget togs när drottning Victoria 1840 satte trenden för vita bröllopstårtor när hon lät beställa en tårta med vit glasyr till sitt bröllop. Orsaken till varför den blev vit sägs vara att den skulle matcha drottningens vita brudklänning samt att sockret vid denna tid hade blivit avseevärt billigare. Det var också i samband med detta som uttrycket ”royal icing” myntades. Enligt legenden ska tårtan sedan ha växt på höjden, det vill säga kommit att bestå av flera våningar, när en förälskad bagare inspirerats av St.James-katedralens spira och låtit forma tårtan till sitt eget bröllop efter denna. Dagens moderna bröllopstårta sägs doch ha kommit till i samband med att drottning Victorias yngste son prins Leopold 1882 gifte sig med prinsessan Helena av Waldeck och Pyrmont. Den tårta som serverades efter bröllopsceremonien var revolutionerande. Det var den första moderna kungliga bröllopstårtan som var helt ätbar. Istället för att använda träpinnar täckta med glasyr för att skilja de olika våningarna åt formade man istället pelare av tjock glasyr som man sedan lät stelna och  använda som pelare. Denna metod används än idag, men när det rör sig om stora och tunga tårtor kompletterar man med konstgjort stöd. Den tårta som serverades vid kronprinsessan Victorias bröllop för tre år sedan vägde till exempel 250 kilo.

När vi nu så äntligen har tagit oss igenom bröllopstårtans långa historia och det är dags för mig att presentera mina personliga favoriter. Håll till godo!

Prins Albert och Lady Elizabeth Bowes-Lyon, 1923

Prins Albert och Lady Elizabeth Bowes-Lyon, 1923

1934-prince-george

Prins George och prinsessan Marina, 1934

Prins William och Kate Middleton, 2011

The wedding of Crown Prince Pavlos of Greece and MC Miller on 1 July 1995 featured a six-tiered wedding cake which was decorated with many flowers

Kronprins Pavlos och Maria Chantal Miller, 1995

The four- tiered cake was elaborately decorated for the wedding of Queen Elizabeth II and Prince Philip on October 20, 1947

Prinsessan (drottning) Elizabeth och Philip Mountbatten, 1947

1956-grace-kelly-wed-cake

Furst Rainier och Grace Kelly, 1956

Vilken är din favorit? Skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan och berätta. Har du kanske en annan favorit? Länka in den!

lindblom

Erika Lindblom

Annonser

2 comments

  • Ser nu att min egen bröllopstårta en gång i tiden inte platsar bland dessa alster. En våning hög enbart men god om jag minns rätt./SJ

  • Jag tycker att deras bröllopstårtor är överdekorerade och för stora för att vara snygga. Haha! Okej att de måste vara stora då de har många gäster, men konditorerna verkar försöka slänga in allt pynt de kan på dem… Av de du visar så tyckte jag att Kate och Williams var snyggast.

Kommentera