Kamédiademet

Det har säkert inte undgått någon att prinsessan Madeleine gifter sig nu på lördag den 8 juni, och just därför kommer magazinet dagligen att uppdateras med artiklar som berör ämnet på något sätt. I veckans första artikel inriktar vi oss på ett av de stora samtalsämnena före bröllopsdagen, och ett av de stora hemlighetsmakerierna innan ett kungligt bröllop; vilken tiara kommer Madeleine att välja?

I vissa europeiska kungahus är det vanligt att bruden får en tiara på sin bröllopsdag, i vissa fall en nyinköpt tiara enkom för brudens räkning (som i kronprinsessan Mary av Danmarks fall) eller en redan existerande tiara ur kungahusets gömmor (Prinsessan Diana fick Cambridge Lovers Knot-tiaran av drottning Elisabeth när hon gifte sig med prins Charles; hon valde dock att bära sin egen släkts tiara på själva bröllopsdagen). I andra fall lånar bruden en tiara ur kungahusets juveler för just det tillfället, som till exempel Kate (som lånade Cartier-tiaran av drottning Elisabeth när hon gifte sig med William) eller Mathilde av Belgien (som fick låna en tiara som vanligtvis är förbehållen drottning Paola).

Det svenska kungahuset tillämpar sig av den senare företeelsen, och en särskild tiara har kommit att bli något av en bröllopstradition inom det svenska kungahuset, nämligen kamédiademet. Det syntes senast i bröllopssammanhang när Victoria gifte sig för tre år sedan, och har tidigare burits av såväl drottning Silvia som Victorias fastrar prinsessan Birgitta och prinsessan Desirée vid deras bröllop.

Kamédiademet (som är en del av ett helt garnityr bestående av halsband, örhängen, brosch och armband) består av sju stora kaméer som är inramade av pärlor och står på en bas som utgörs av pärlor och guld. Kaméerna gjordes innan tiaran och därför har de alla olika motiv och varierar i färg; kaméen i mitten av tiaran föreställer kärleksrelationen mellan Cupid och Psyche. Garnityret var en gåva till kejsarinnan Joséphine de Beauharnais från hennes make Napoleon I 1809*, och tillverkades hos den franska hovjuveleraren Marie-Etienne Nitot. Joséphine gav sedan garnityret till sitt barnbarn Josefina av Leuchtenberg vid hennes giftermål med Sveriges kronprins Oscar (sedermera Oscar I) 1823.

När Josefina dog 1876 gick garnityret i arv till hennes dotter prinsessan Eugénie som i sin tur gav det till sin brorson prins Eugen. Eugen lånade ut diademet till kronprinsessan Margareta under hennes levnad, och gav det sedan till Sibylla när hon gifte sig med arvprins Gustaf Adolf. Sibylla använde tiaran sparsmakat och knappt alls när hon blev äldre eftersom hon inte tyckte att den passade ihop med vitt hår. Sibylla lånade ut tiaran till kronprinsessan Ingrid av Danmark 1933 då Ingrid var utklädd till drottning Josefina på en maskeradbal.

Det var under Sibyllas ägo som traditionen att använda kamétdiademet som bröllopstiara påbörjades. Prinsessan Birgitta valde att ha på sig tiaran när hon gifte sig med prins Johann Georg av Hohenzollern 1961, och hennes syster prinsessan Desirée bar också tiaran under sitt bröllop till friherre Niclas Silfverschiöld tre år senare. Vid Sibyllas död ärvde hennes son kronprins Carl Gustaf hennes smycken och vid hans bröllop 1976 bar hans blivande hustru Silvia kamédiademet. Sedan dess har Silvia burit tiaran vid till exempel Nobelfesten, och bortsett från Victorias bröllop 2010 har hon varit den enda som burit tiaran under kung Carl XVI Gustafs regeringstid.

Själv har jag personligen aldrig tyckt om kamédiademet, det är alldeles för högt och ”dränker” sin bärare. Jag tycker att det ser rätt bra ut när man ser det separat, men inte när det sitter på någon (undantaget drottning Silvia vid något enstaka tillfälle, dock inte på sin bröllopsdag). Jag var otroligt besviken över att Victoria valde den tiaran för sitt bröllop och hade hoppats på att hon skulle välja något mer spännande ur de Bernadottska familjestiftelserna. Därför hoppas jag på att Madeleine ska välja något annat, helst Sibyllas tiara (som hon bar på Victorias bröllop), eftersom jag inte upplever att hon håller på traditioner lika mycket som Victoria. Sibyllas tiara har också använt vid ett Bernadottskt bröllop tidigare, prinsessan Christina bar det när hon gifte sig med Tord Magnuson, så det kanske är ett alternativ? Samtidigt kan hennes bröllop vara enda chansen hon får att bära kamédiademet så det är möjligt att hon väljer det av det anledningen också.

Vad tycker du? Ska Madeleine välja kamédiademet och fortsätta traditionen, eller välja en helt annan tiara?

mähler

Linnéa Mähler

*Olika källor uppger årtal mellan 1805 – 1811 som troliga årtal för garnityrets tillverkning, men  1809 är det oftast återkommande årtalet.

8 kommentarer

Kommentera