Tsarfamiljen fotograferade sin vardag

Den sista tsarfamiljen har i flera sammanhang benämnts som ”den mest fotograferade” kungliga familjen någonsin. Om detta är sant eller ej är förstås omöjligt att säga, vad man däremot kan konstatera är att den ryska tsarfamiljen var ovanligt intresserad av fotografering och familjen beräknas finnas porträtterad på ungefär 300 000 bilder. Det finns  två anledningar till denna höga andel bilder; PR och personligt intresse.

Utan att fabulera kan jag med säkerhet säga att den sista ryska tsarfamiljen var en mycket vacker familj. Nikolai hade visserligen inte ärvt sin fars ståtliga längd, men dock sin mors välskurna ansikte. Hans hustru, kejsarinnan Alexandra (född prinsessa av Hessen), åldrades tidigt, men var i sin ungdom betraktad som en av Europas absolut skönaste damer. Tillsammans utgjorde de ett vackert par. Deras fyra döttrar, storfurstinnorna Olga, Tatiana, Maria och Anastasia, var mycket olika varandra till utseende men alla fyra vackra, särskilt den näst äldsta Tatiana Nikolaevna och mellanbarnet Maria Nikolaevna. Tatiana hade ett exotiskt utseende, var ovanligt lång och hade en anmärkningsvärt smal midja. Många beskrev henne som ”regal” – kejserlig ut i fingertopparna. Maria var å andra sidan kortare och något knubbig, men hon hade en ängels ansikte och ögon stora som brunnar. Tillsammans gjorde sig hela familjen mycket bra på bild, och det utnyttjade man. I de flesta butiker fanns bilder på tsarfamiljen att köpa, både officiella porträtt och bilder av familjen i mer vardagliga situationer. Detta hade både positiva och negativa följer. Bilderna förhöjde tsarfamiljens popularitet, men samtidigt blev tsaren och hans familj mänskliga. Bilden av tsaren, utsedd av Gud, försvagades när han fotograferades utförandes vardagliga sysslor, sådant som gemene man ägnade sig åt. Nedan visas några av de många officiella porträtt som togs under de tjugotre år som Nikolai II var kejsare av Ryssland (1894 – 1917).

family1898

Nikolai och Alexandra med Olga och Tatiana (1898)

cd838d9873_44811508_u

Olga, Aleksey, Tatiana, Maria och Anastasia (1906)

780cf4e022_44826209_v1

Från vänster; Olga, Maria, Nikolai, Alexandra, Anastasia, Aleksey och Tatiana (1913)

fyra

Olga, Tatiana, Maria och Anastasia (1916)

Fram till första världskriget sålde officiella bilder på tsaren och hans hustru bäst, men i takt med att kriget gick sämre och deras popularitet sjönk förändrades detta och befolkningen ville hellre köpa bilder på barnen.

Nikolai, Alexandra och de fem barnen var alla hängivna hobbyfotografer. Var de än gick bar de med sig en kamera av märket Kodak. Kameran, som gjorde sin entré 1895, kostade åtta dollar och blev vida populär för dess korta exponeringstid. Det blev med andra ord möjligt att ta så kallade ”snapshots”. De spenderade många timmar åt att klistra in foton i album med tjocka läderpärmar och satt gärna och bläddrade i albumen. Många av dessa fotografier finns bevarade idag (så sent som i förra månaden upptäcktes ett tidigare okänt album) och skänker oss  en ovärderlig inblick i familjens vardag. Familjemedlemmarna är fotograferade i hemmet på Alexanderpalatset, på vissa bilder enbart iförda nattklädermed håret ståendes åt alla håll. Det finns vissa bilder på en Nikolai simmandes i vattnet utan någonting på sig, eller en sjuklig Alexandra som tar igen sig på divanen framför den säng som hon delade med sin make. När man tittar på bilder av tsarfamiljen tagna i hemmet känns det bokstavligen som om man gläntat på dörrarna till Alexanderpalatset och klivit in. Vissa tror att detta, i kombination med deras tragiska död, är orsaken till varför de idag är så populära. Nedan kan du se några av de tusentals fotografier som föreställer det kejserliga familjen av Ryssland i sin vardag.

xenia

Nikolai och Alexandra (till höger) med Xenia och Sandro (till vänster) och Olga Alexandrovna i mitten

71dc74ee93_69821047_v1

Tatiana och Olga (1898)

5282356d98_54212336_v1

Alexandra och Aleksey (1906)

3194434cbe_39964650_v1

Anastasia

71be2d2053_41539770_v1

Nikolai (1901)

article-2321790-19B123DF000005DC-489_634x489

Nikolai lär sin yngsta dotter Anastasia att röka

626e584932_91469705_v1

Tatiana och Olga (1913)

c92df5a055_41928139_v1

Alexandra med Anastasia och Maria (omkring 1910)

Jag vet att flera av er som följer magasinet är ”Romanovanhängare”. Kanske har du en favoritbild? Länka gärna in den i kommentarsfältet nedan.

lindblom

Erika Lindblom

8 kommentarer

Kommentera