Den sista tsarfamiljen har i flera sammanhang benämnts som ”den mest fotograferade” kungliga familjen någonsin. Om detta är sant eller ej är förstås omöjligt att säga, vad man däremot kan konstatera är att den ryska tsarfamiljen var ovanligt intresserad av fotografering och familjen beräknas finnas porträtterad på ungefär 300 000 bilder. Det finns två anledningar till denna höga andel bilder; PR och personligt intresse.
Utan att fabulera kan jag med säkerhet säga att den sista ryska tsarfamiljen var en mycket vacker familj. Nikolai hade visserligen inte ärvt sin fars ståtliga längd, men dock sin mors välskurna ansikte. Hans hustru, kejsarinnan Alexandra (född prinsessa av Hessen), åldrades tidigt, men var i sin ungdom betraktad som en av Europas absolut skönaste damer. Tillsammans utgjorde de ett vackert par. Deras fyra döttrar, storfurstinnorna Olga, Tatiana, Maria och Anastasia, var mycket olika varandra till utseende men alla fyra vackra, särskilt den näst äldsta Tatiana Nikolaevna och mellanbarnet Maria Nikolaevna. Tatiana hade ett exotiskt utseende, var ovanligt lång och hade en anmärkningsvärt smal midja. Många beskrev henne som ”regal” – kejserlig ut i fingertopparna. Maria var å andra sidan kortare och något knubbig, men hon hade en ängels ansikte och ögon stora som brunnar. Tillsammans gjorde sig hela familjen mycket bra på bild, och det utnyttjade man. I de flesta butiker fanns bilder på tsarfamiljen att köpa, både officiella porträtt och bilder av familjen i mer vardagliga situationer. Detta hade både positiva och negativa följer. Bilderna förhöjde tsarfamiljens popularitet, men samtidigt blev tsaren och hans familj mänskliga. Bilden av tsaren, utsedd av Gud, försvagades när han fotograferades utförandes vardagliga sysslor, sådant som gemene man ägnade sig åt. Nedan visas några av de många officiella porträtt som togs under de tjugotre år som Nikolai II var kejsare av Ryssland (1894 – 1917).
Fram till första världskriget sålde officiella bilder på tsaren och hans hustru bäst, men i takt med att kriget gick sämre och deras popularitet sjönk förändrades detta och befolkningen ville hellre köpa bilder på barnen.
Nikolai, Alexandra och de fem barnen var alla hängivna hobbyfotografer. Var de än gick bar de med sig en kamera av märket Kodak. Kameran, som gjorde sin entré 1895, kostade åtta dollar och blev vida populär för dess korta exponeringstid. Det blev med andra ord möjligt att ta så kallade ”snapshots”. De spenderade många timmar åt att klistra in foton i album med tjocka läderpärmar och satt gärna och bläddrade i albumen. Många av dessa fotografier finns bevarade idag (så sent som i förra månaden upptäcktes ett tidigare okänt album) och skänker oss en ovärderlig inblick i familjens vardag. Familjemedlemmarna är fotograferade i hemmet på Alexanderpalatset, på vissa bilder enbart iförda nattklädermed håret ståendes åt alla håll. Det finns vissa bilder på en Nikolai simmandes i vattnet utan någonting på sig, eller en sjuklig Alexandra som tar igen sig på divanen framför den säng som hon delade med sin make. När man tittar på bilder av tsarfamiljen tagna i hemmet känns det bokstavligen som om man gläntat på dörrarna till Alexanderpalatset och klivit in. Vissa tror att detta, i kombination med deras tragiska död, är orsaken till varför de idag är så populära. Nedan kan du se några av de tusentals fotografier som föreställer det kejserliga familjen av Ryssland i sin vardag.

Nikolai och Alexandra (till höger) med Xenia och Sandro (till vänster) och Olga Alexandrovna i mitten
Jag vet att flera av er som följer magasinet är ”Romanovanhängare”. Kanske har du en favoritbild? Länka gärna in den i kommentarsfältet nedan.
Erika Lindblom
Fantastiskt bildmatrial. Kanske vårt kungahus med vår fotointresserade monark kunde visa lite egna biler??
Det är verkligen fantastiskt! Trots att jag har studerat familjen i tio år dyker det nästan varje dag upp en foto som jag inte tidigare sett.
Initierat och intressant.//SJ
Reagerade på rökarbilden – en sådan bild hade ju varit helt otänkbar idag! Jag såg en fotoutställning om våra svenska kungligheter på Nationalmuseum för några år sedan, där vår nuvarande kung som barn (ca 7 år, tror jag) tänder en cigarett åt prinsessan Sibylla och jag tänkte även då att den bilden inte hade kunnat vare sig tas eller publiceras idag. Tiderna förändras.
Jag ser framför mig en liten Estelle som sitter och puffar på en cigarett. Haha! Det stämmer som du säger. Jag tror dock att denna bild hade blivit publicerad om tsarfamiljen överlevt och deras och bekantas album aldrig hamnat i ”andras” händer.
Möjligen hade den kunnat publiceras i sitt historiska sammanhang, precis som den bild jag berättade om. Men liknande bilder skulle absolut inte kunna tas och visas upp idag!
Det här är min favorit bild av maria Romanova! jag tycker den är mycket vacker bild av henne 🙂 givetvis finns det fler bilder på maria och alla dom andra! 😀 http://4.bp.blogspot.com/_07ZE5biJmYg/SzjoZp47GcI/AAAAAAAACis/vLUk7LM9aWU/s400/Maria+Romanov.jpg
Hej Emelie! Vad kul att du delade med dig av din favoritbild! Detta är en formell bild tagen 1914 och den är verkligen jättefin. Själv föredrar jag ”inofficiella” bilder, tagna för privat bruk.