Med sin stolta fasad är Buckingham Palace lika storslaget som man kan förvänta sig, men så har det också varit hem till flertalet engelska monarker. Att palatsets exteriör är mäktig står helt klart för mig när jag står utanför grindarna till huvudentrén. Tanken på vad som hänt innanför palatsets väggar är hissnande, tänk så mycket historia som ryms inuti detta storslagna palats.

Buckingham Palace är den brittiska kungafamiljens officiella residens. Det är dock inte enbart en fantastisk bostad, utan även en betydelsefull turistattraktion och en plats där den brittiska befolkningen förenats i glädje och sorg. Byggnaden var från början inget annat än ett stadshus som hertigen av Buckingham lät uppföra 1705. Senare under samma århundrade köptes huset av kung George III som upplät huset till sin hustru, drottning Charlotte. Under den period som drottningen bodde i slottet kom det att kallas Drottningens hus (the Queen’s House). Under 1800-talet byggde man ut palatset. Man rev den norra och södra flygeln och ersatte dem med flyglar som var större och mer praktfulla. Man lät även uppföra en triumfbåge, the Marble Arch, som en hyllning till de brittiska segrarna vid Waterloo och Trafalgar. 1829 hade kostnaderna för utbyggnaden stigit så enormt att arkitekten John Nash fick sparken. Ett år senare avled kung George IV och hans yngre bror,kung William IV, övertog Buckingham Palace. William flyttade dock aldrig in på palatset. Han erbjöd dock att ställa det till regeringens förfogande när parlamentshuset förstördes i en brand 1834, men fick inget gehör för sin idé.

Drottning Victoria

 När drottning Victoria av Storbritannien kröntes till drottning 1837 blev Buckingham Palace det officiela kungliga residens som det är idag. Endast tre veckor efter att ha blivit drottning flyttade hon in på palatset, och hon blev snabbt varse att det fanns många nackdelar med att bo dör. Man ansåg det inte tillräckligt stort och det fanns inte tillräckligt många sovrum för att hysa den mängden gäster som besökte palatset. För att lösa problem var man tvungen att flytta den stora triumfbågen – det gjorde man också. Idag står triumfbågen vid den nordöstra hornet av Hyde Park, Marble Arch. Sedan dess har palatset genomgått flera förändringar. Man har byggt ut den östra flygeln, flygeln på vilken den kända balkongen finns att beskåda. Från balkongen har kungligheter i generationer förenat sig med folket. Under andra världskriget blev slottskapellet förstört, men istället för att uppföra ett nytt kapell valde man att där förlägga drottningens galleri. Galleriet öppnade för allmänheten 1962 och idag kan man finna flertalet fantastiska konstverk från den kungliga samlingen där.

På palatsets baksida finns Buckingham Palace Gardens, en stor trädgårspark. I trädgården, som är den största privata trädgården i London, finns bland annat en liten sjö. Har håller drottningen sina garden parties och andra större mottagningar. I parken finns även tennisbanor och en helikopterplatta. Buckingham Palace är omgivet av flertalet parker. Green Park och St James Park är båda belägna kring själva palatset. Klockan elva varje dag sker vaktombytet, ett spektakel som lockar mänger av turister. Gator spärras av och området omkring Buckingham Palace påminner plötsligt om ett festivalområde. Drottningen vakter, the Queen’s guard, följs ofta av ett vaktband som spelar traditionell militärmusik, men även filmmusik, musikaler och ibland även en och annan poplåt. När drottningen befinner sig i palatset står fyra vakter utanför huvudentrén, och när hon inte är hemma står där bara två. Drottningens vakter utgörs till största del av så kallade ”fotsoldater, som klär sig i traditionella röda rockar och björnskinnsmössor. För den som är intresserad av att besöka palatset och beskåda vaktparaden finns en app som heter Changing the guard. Den visar både platser och tider.

Buckingham

Idag har Buckingham Palace 775 rum, varav 19 av dessa är representationsrum, 52 tillhör kungafamiljen, 188 fungerar som personalrum, 92 stycken är kontor. Palatset har även 78 badrum. Även om Buckingham Palace är hem åt den kungliga familjen så kan man besöka det mer eller mindre året om. Utanför huvudentrén kan man beskåda Victoriamonumentet, ett maffigt monument i vit marmor med en stor förgylld ängeln högst upp. Monumentet uppfördes på intiativ av kung George V och hans kusin kejsar Wilhelm av Tysland, som båda var barnbarn till drottning Victoria. Monumentet som dedikerades till den engelska kungafamiljen beställdes 1911 men blev inte färdigt förrän 1924. Monumentet föreställer drottning Victoria på sin tron och vid hennes sida har hon rättvisans ängel och sanningens ängel. Bakom Victoria, mot palatset, finns välgörenhetens ängel. I marmorn kan man även se några sjöman, sjöjungfur och flodhästar som tillsammans symboliserar Englands marina makt. Ett liknande monument för Victorias make, Albert, finns utanför The Royal Albert Hall.

Artikeln kommer under dagen kompletteras med bilder tagna av mig. lisa

Lisa Svensson

4 reaktioner på ”Buckingham Palace – huset som blev kungligt residens

 1. sydjames skriver:

  Intressant, var utanför Buckingham Palace igår.

  1. Lisa skriver:

   Vad roligt! Jag var dar i sondags.. Mycket fint vader och mycket maktig byggnad.

 2. barabrittiskt skriver:

  Nackdelen idag är att området har Londons absolut värsta luft. Inte undra på att drottningen hellre är på WIndsor.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: