För inte alltför länge sedan regerades Europa av kungliga dynastier. Under de sista decennierna innan första världskriget var i princip samtliga monarker släkt med varandra, då de flesta var ättlingar till drottning Viktoria och/eller kung Christian IX av Danmark. Äktenskapen inom de kungliga familjerna arrangerades noggrant då det både handlade om att stärka familjeprestigen, men också att forma allianser med andra länder. Ett kungligt äktenskap var helt enkelt en del av ett lands diplomati.

Som nämnt så var de flesta kungahus intimt besläktade med drottning Viktoria av Storbritannien och Christian IX av Danmark. Dessa kungligheter brukade referera till varandra som medlemmar av en liten, exklusiv klubb. Kejsarfamiljen av Tyskland, Ryssland, kungafamiljen av Storbritannien, samt en rad tyska furstehus ingick alla i denna klubb. Sverige befann sig dock inte i denna exklusiva skara vid 1900-talets början. Detta kom dock att förändras 1905, när den svenske tronföljaren Gustav-Adolf (framtida Gustav VI Adolf) gifte sig med prinsessan Margaret av Storbritannien.

Margaret var barnbarn till Drottning Viktoria och brorsdotter till kung Edward VII. Då Margaret kom till Sverige var hon nära släkt med i princip vartenda krönt huvud i Europa då hennes kusiner inkluderade kejsaren av Tyskland, kronprinsen av Storbritannien (framtida George V) samt kejsarinnan Alexandra Feodorovna av Ryssland. Margareta, som hon kom att kallas som svensk kronprinsessa, hade träffat Gustav Adolf i Egypten där hennes far inspekterat egyptiska och sudanesiska trupper, tillhörandes Storbritannien. När det unga paret gifte sig var det något av en sensation för den relativt unga ätten Bernadotte. Inte nog med att Margareta var släkt med så många kungahus, hon var dessutom den första brittiska kronprinsessa Sverige haft efter att Gustav Vasa gjort Sverige till en ärftlig monarki under tidigt 1500-tal.

MargaretaGustafAdolf

Vid bröllopet 1905 bar Margareta prästkragar och tusenskönor i håret

Kronprinsessan Margareta ansågs vara mycket söt och uppskattades för sin öppenhet och spontanitet i officiella sammanhang. Margareta och Gustav Adolf var ett kronprinspar i tiden och var tidiga med att samarbeta med pressen. Bland annat lät de sig fotograferas utförandes idrottsaktiviteter. Kronprinsessan Margareta ägnade sig åt flera sporter, vilket var ovanligt för en kvinna på det tidiga 1900-talet. Hon åkte bland annat längdskidor och spelade hockey. Ett annat av Margaretas intressen låg på det konstnärliga planet. Hon anlade bland annat den vackra parken på Sofiero slott i Skåne som då var kungafamiljens sommarslott. Hon anses idag även ha varit en duktig konstnär och målare, som kunnat nå ett större erkännande om inte den kungliga rollen fyllt en så viktig roll i hennes liv.

KBGF.051557.jpgMargareta och Gustav Adolf fick fem barn tillsammans. Äldst i skaran av barn var vår kungs far som hade samma namn som sin far, Gustav Adolf. Gustav Adolf dog som bekant i en flygolycka 1947 och blev därför aldrig kung. Av de fem barnen föddes endast en dotter, Ingrid, som kom att bli drottning av Danmark.

Kronprinsessan Margareta dog 1920, endast 38 år gammal då hon var gravid med sitt sjätte barn. Hon dog hastigt av en blodförgiftning som orsakats efter en längre tids sjukdom, som krävt en operation. Hennes död tog naturligtvis hela familjen hårt och hennes man lär ha varit förtvivlad. Även allmänheten och politiker fann dödsfallet mycket tragiskt och dåvarande statsminister Hjalmar Branting lär ha yttrat ”Nu har solstrålen på Stockholms slott slocknat”.

Självklart tog barnen sin mammas död hårt, men den som lär ha tagit det hårdast var Ingrid. Hon hade stått sin mor nära och när hennes pappa, kronprins Gustav Adolf, gifte om sig med lady Louise Mountbatten ett par år efter Margaretas död såg Ingrid detta som ett svek mot sin mors minne och hon hade till en början svårt att acceptera sin fars nya fru. Under hela sitt liv värnade Ingrid sin mors brittiska minne och höll relationen till de brittiska släktingarna levande.  Detta tog sig bland annat i uttryck i samband med att drottning Elizabeth II:s, prinsessan Margaret, gifte sig 1960. Prinsessan Margaret valde att gifta sig med en fotograf, en man av folket. Detta resulterade i att nästan samtliga utländska kungligheter valde att utebli från bröllopet. Ingrid, som vid detta läge var drottning av Danmark, valde dock att närvara. Detta förmodligen med tanke på sin mors brittiska arv.

axel

Axel Rollbäck

 

9 reaktioner på ”En prinsessa i tiden

 1. Hanna skriver:

  Jag tror att jg läst någonstans att lady Louise också var släkt med drottning Victoria. Stämmer det?

  1. Hej! Det stämmer bra! Louise var dotter till Victoria av Hessen som i sin tur var prinsessan Alice av Storbritanniens äldsta dotter. Alice var en av drottning Victorias fem döttrar. Victoria av Hessen var även kejsarinnan Alexandra Feodorovnas äldre syster och därmed var Louise systerdotter till kejsarinnan av Ryssland och kusin med tsarbarnen. /Erika

 2. Diana skriver:

  Fin berättelse om en kunglighet som blivit lite ”glömd”.

 3. Linnéa skriver:

  Sv: Tack så mycket och varsågod =)

 4. Cool sida 🙂

  1. Tack så mycket!

 5. Anna-Karin S skriver:

  Fin artikel . Men släkten Bernadotte var förbunden med Europas kungligheter redan innan Gustaf Adolfs och Margaretas bröllop. Drottning Josefina var ju släkt med Napoleons familj och det Bayerska kungahuset. Drottning Lovisa brorsdotter till kungen av Nederländerna och kungen av Preussen . Drottning Sophia hade ju också fina släktingar. Dessutom var ju drottning Victoria dotterdotter till Tysklands förste kejsare och kusin till Wilhelm II.

  1. Hej! Det stämmer bra! Det författaren menade var att Sverige inte ställde sig till den exklusiva skara vad som nära besläktat med den brittiska kungahuset. Håller dock med om att man kan tolka texten så som du gjorde den. 🙂

 6. Rolf Liljeblad skriver:

  Jag är alls ingen rojalist, men vem kunde motstå den tjusige, bildade hedersmannen med det goda omdömet och den stora skolningstörsten, Gustav 6:e, som tillförde en helt ny dimension, ’skönhet’, i kungaleden, både sin egen och hans fantastiska Margaretas good looks. Hela folkets lilla älskling dog sedan chockartat och ung 1920/38 fyllda. Nästa filmstjärna på tragikens altare blev Margaretas förstfödde, bildsköne idrottsmannen och kronprinsen Gustav Adolf, som flygstörtade i lillasyster Ingrids By, Köpenhamn 1947/41 fyllda.

  Vilka barn denna lyckliga svensk-engelsk-preussiska kombination Gustaf-Margareta gav! Har aldrig fostrats klokare, älskvärdare, karismatiskare kungabarn än Gustaf Adolf, Ingrid, Bertil, Sigvard och Carl-Johan, alla begåvade urstarka individer med oöverträffad heder och integritet. Jag vill påstå att Gustaf den 6:e var en succéparentes i svenska nutidskonungars historia. Från det han gifte sig med Margret 1905 fram tills hennes son Carl Gustaf omkom 1947, har den mest grandiosa och monarkistiska glansen funnits. All denna kärlek och respekt, beundran och sorg emanerar från en enda person, Konung Gustaf den Sjätte Adolf, hans hustru Margareta samt alla deras 5 barn. Dessvärre stagnerade den fortsatta goda genetiken stagnerade därefter med Prinsessan Sibylla.
  Inget kommer i närheten av Gustav den 6:e Adolf och hans familj. Min beundran för denna magnifika monarkernas Monark! En fröjd för svenska folket och en stolthet för Europas kunghus.

  /Rolf Liljeblad, journalist och icke-rojalist.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: