“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.”

I år är det exakt 200 år sedan Jane Austen publicerade sin andra roman, Stolthet och fördom. Året var 1813 och Napoleon krigade i mer eller mindre hela Europa. Europa var en kontinent i förändring. Den franska revolutionen hade förändrat Europas framtid och ett nytt sätt att tänka och agera växte sakteliga fram.

Jane Austen föddes 1775 och växte upp i en enkel medelklassfamilj i södra England. Bland hennes sex syskon var hon närmast sin syster Cassandra och de hade en god kontakt livet ut. Janes föräldrar uppmuntrade barnen till studier, men på grund av finansiella svårigheter togs barnen ur skolan för att istället bli undervisade i hemmet. Jane var mycket familjekär och bodde under hela sitt liv nära familjen. Hennes bröder gifte in sig i finare familjer och därmed fick Jane en inblick i en typ av socialt liv som tidigare varit stängt för en kvinna av hennes rang. Enligt flera källor var Jane mycket stolt över sin talang för sömnad och hon anses även ha varit mycket skicklig på att dansa.

Under Jane Austens barndom och tidiga vuxenliv skakades Europa av svallvågorna från det amerikanska frihetskriget och senare även den franska revolutionen. England förklarade krig mot ärkefienden Frankrike och Napoleon. Att krig och soldater påverkade Jane Austens skrivande råder det inga tvivel om. I flera av hennes böcker tjänstgör viktiga karaktärer i armén. Två av Annes egna bröder utbildade sig inom det militära och fick senare framträdande positioner vid den engelska flottan. Att skriva om sin vardag och de känslor som medföljde kom naturligt för Jane. Kanske är det därför som hennes verk blivit så erkända och uppskattade världen över? Tidlösa teman om kärlek, klass och självförverkligande gör Jane Austens verk lika aktuella idag som för 200 år sedan. För den som vill ha en djupare inblick om hur livet kunde te sig under tidigt 1800-tal rekommenderar jag verkligen att ni läser Jane Austens underbara verk. Hennes böcker speglar en social tillställning som visar hur livet kunde te sig för den som var rik, fattig, kvinna eller man.

Jane Austens samtliga verk är skrivna utifrån en kvinnans perspektiv, och även om Jane själv aldrig gifte sig så innehåller hennes böcker mycket romantik och olycklig kärlek – något som faktiskt förekom i hennes eget liv. När Jane var tjugo år gammal förälskade hon sig nämligen i Tom Lefroy som var släkting till en av hennes närmaste grannar. De två umgicks flitigt och i brev som Jane skrev till sin syster Cassandra nämnde hon ofta hans namn. Dessvärre finns bara ett fåtal av dessa brev kvar idag, för Cassandra sägs ha förstört dem efter Janes död. Varken Jane eller Lefroy hade någon förmögenhet att tala om, och Lefroys familj var beroende av att han gifte sig med en kvinna med pengar, och därför kunde de inte förenas i äktenskap. Efter separationen återsågs de aldrig. Detta var i sig ingenting konstigt för vid denna tid var ett äktenskap hela familjens angelägenhet, och något som skulle gynna dem alla. Romantiska historier om pigor som rymt tillsammans med husbonden för att gifte sig och sedan leva lyckliga i alla sina dagar är folksägner, och ingenting som var verklighet under denna tid. Kanske är det därför som Jane Austens romaner och äktenskap och äkta kärlek finns sådan stor genomslagskraft?

Den första bok som Jane Austen publicerade var Förnuft och känsla (1811). Romanen blev mycket populär, men trots detta upplevde Jane stora svårigheter att få Stolthet och fördom publicerad, och boken blev inte utgiven förrän två år därpå. Austen fick ingen egentlig personlig uppskattning för sina verk på grund av det faktum att de publicerades anonymt. Att en kvinna skrev böcker ansågs inte riktigt lämpligt. Hennes böcker blev dock mycket uppskattade och flera av dåtidens inflytelserika personer tyckte att man kunde dra stora moraliska lärdomar av Austens realistiska verk. Prinsessan Charlotte (som var dotter till den engelska arvprinsen) och kung George IV ska båda ha tyckt mycket om böckernas klyftighet och den hade alla hennes verk samlade i volym i det kungliga biblioteket. När Jane arbetade på romanen Emma blev hon inbjuden till att diskutera boken med bibliotekarien vid det kungliga biblioteket.

katedral

Katedralen i Winchester

Vid fyrtio års ålder, och med fyra framgångsrika romaner bakom sig, började Jane känna sig dålig. Vilken sjukdom det var som så småningom tog Janes Austens liv är fortfarande omdebatterat. Vissa säger att hon dog av tuberkulos, medan andra menar att det var en sjukdom som hon burit med sin från barndomen. 1817, ett år efter att Jane börjat känna sig klev, tog Cassandra och brodern Henry med henne till Winchester för behandling, men det fanns ingenting att göra. Hon dog kort därpå, 41 år gammal. Henry, som arbetade inom kyrkan, ordnade så att hon begravdes i den nordliga delen av katedralen i Winchester, och där ligger hon fortfarande kvar. Är ni på rundvandring i södra England så är detta något som ni måste besöka. Efter Janes död publicerade Cassandra och Henry de två böcker som Jane arbetat med under sin sjukdom.

Stolthet och fördom har hyllats världen över och är idag en av världens mest lästa böcker. Inte nog med att den innehåller tidlösa teman, en stor del av framgången beror även på Jane Austens humoritiska och lite bitska författarton. Den klyftiga och upplyftande jargonen greppar tag i läsaren, och böckerna blir bitvis omöjligt att lägga ifrån sig. Att vid tidigt 1800-tal ifrågasätta ideal och lyfta fram samhällsproblem var mycket modigt, och kunde i praktiken leda till ett socialt självmord. Genom att skriva anonymt och använda en sarkastisk och framför allt humoristisk ton gjorde dock att Jane lyckades komma undan med detta. Trots detta är det utan tvivel så, att Jane är mer känd och uppskattad idag, än när hon levde. 2003 gjorde BBC en undersökning om vilken bok som är Englands mest älskade och Stolthet och fördom kom på andraplats, endast slagen av J.R.R Tolkiens Sagan om ringen.

Jane Austens böcker har filmatiserats många gånger och det finns flertalet böcker som behandlar både författaren och hennes verk. En bra spelfilm om Janes ungdom är En ung Jane Austen med Anne Hathaway och James McAvoy i huvudrollerna. För den som vill veta mer om kärlek och romantik under 1800-talet rekommenderar jag Love in the times of Victoria av Francoise Barret-Ducrocq. Slutligen skulle jag vilja uppmuntra alla att inhandla den fem timmar långa filmversionen av Stolthet och fördom (1995) med Jennifer Ehle som Elizabeth Bennet och Colin Firth som mr Darcy. Personligen kan jag inte få nog av Jane Austen, och det verkar jag inte vara ensam om. Det finns en anledning till varför hennes böcker ständigt trycks upp i nya upplagor och till varför det uppkommer nya versioner, så som Stolthet och fördom och zombier, Bridget Jones Dagbok med flera. Filmatiseringarna, upplagorna och de nya versionerna har blivit så många att jag tappat räkningen. Vad beror då detta på? Kanske är det så att vi alla är i behov av lite 1800-talsromantik? Kanske är den engelska gentlemannen en person som försvunnit med tiden och som vi längtar efter? Kanske vill vi, likt Elizabeth Bennet, komma till insikt om vilka vi egentligen är?

Anne Hathaway som Jane Austen

Jag vill avsluta denna artikel med att uppmuntra till diskussion. Varför tror du att Stolthet och fördom är så uppskattad idag, trots att det skrevs för 200 år sedan? Vad beror det på? Dela gärna av dig av din åsikt i kommentarsfältet nedan.

lisa

Lisa Svensson

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: