Kung Kristian IX av Danmark (1818 – 1906) kallades i populära ordalag för ”Europas svärfar”. Tillsammans med sin hustru tillika tremänning, den tyskfödda prinsessan Louise av Hessen-Kassel, hade han sex barn varav alla gifte in sig i mäktiga dynastier. De två äldsta döttrarna, Alexandra och Dagmar, gjorde lysande partier; Alexandra gifte sig med drottning Victorias äldste son Edvard (VII), och blev 1901 drottning av Storbritannien. Dagmar äktade 1867 den ryska tronarvingen Alexander (III) Alexandrovitj och blev sedemera Rysslands näst sista kejsarinna och mor till Nikolai II. Om kung Kristians yngsta dotter Thyra, född 1853, är däremot mindre känt, men hennes historia är precis lika fascinerande som den om hennes äldre systrar.

File:Christian IX of Denmark and family 1862.jpg

Den danska kungafamiljen, 1862.

 När Thyra närmade sig giftasvuxen ålder fanns det ont om ungkarlar kvar i Europas kungahus. Detta bekymrade dock inte den unga prinsessan nämnvärt. Hon var fullkomligt belåten med  att ägna dagarna åt sitt stora konstnärliga intresse och umgås med sin högt älskade yngre bror William. Till skillnad från de äldre systrarna betraktades inte Thyra som en skönhet, men hon hade välsignats med en älskvärd natur som vägde upp för detta. Hennes väna natur och tilltalande sätt var så påtagligt att det ”gick igenom linsen” och hon var synnerligen fotogenetisk. Thyras mor, drottning Louise, var väl införstådd i att det skulle bli nästintill omöjligt att hitta en make av samma rang som de män som Alexandra och Dagmar gift sig med, men drottningen ville ändå hitta det bästa som gick att få tag på. Louise var en mycket skicklig äktenskapsmäklerska och lämnade ingenting åt slumpen, men medan hon vigde sin tid åt denna aktivitet inträffade något som skulle komma att ändra Thyras liv för evigt.

Prinsessan hade nämligen i hemlighet förälskat sig i en ung och stilig löjtnant vid namn Wilhelm Frimann Marcher. Detta var i sig ingenting ovanligt, för det var ganska vanligt att unga prinsessor förälskade sig i de unga soldater som fanns innanför palatsväggarna och så länge som båda var medvetna om vad som förväntades av dem gjorde man ingen stor sak av detta. Drottning Louise resonerande på ett liknande sätt och var tämligen säker på att det ”barnsliga” förälskelsen snart skulle gå över och inte få några konsekvenser. Drottningen underskattade dock löjtnantens charm och det unga parets förälskelse utvecklade sig till något mer. En försommardag i året 1871 ställdes drottningerna inför konsekvenserna av det unga parets samröre: prinsessan Thyra väntade barn.

Kung Kristian och drottning Louise försökte genast komma på en lösning för att rädda Thyras rykte och undvika en skandal. Ett giftermål mellan dottern och löjtnanten var det inte tal om, utan istället fann man en annan lösning. Thyra skulle resa ner till sin bror, kung George av Grekland, för att föda sitt barn. I Grekland var det få som kände till den danska prinsessan och hon var på tryggt avstånd från övriga Europa. Resan planerades in i minsta detalj. I början av augusti avreste Thyra och modern från Danmark och under de följande veckorna hälsade man på de intet ont anande släktingara i Tyskland. Resan forsatte sedan till den kungliga villan Mon Repos på Korfu, och till Aten anlände man i början av november. Vid denna tid var mediebevakningen av naturliga skäl inte lika påtaglig som den är idag, men i danska tidningar rapporerterade man frekvent om kungafamiljens förehavanden. En dag i november kunde man i tidningarna läsa att: ”prinsessan Thyra dessvärre insjuknat i gulsot och isolerats på ett sjukhus i Aten”. Kort därefter avreste kung Kristian och prins Valdemar till den grekiska huvudstaden, medan den danska kronprinsen övertog faderns sysslor under hans frånvaro.

Kring julen 1871 födde så slutligen Thyra sitt barn, en dotter som genast separerades från modern. Från början hade man tänkt att barnets skulle adopteras av grekiska föräldrar, men efter Thyras önskemål adopterades barnet istället av en dansk familj. Efter denna traumatiska händelse drabbades prinsessan av svår depression och det dröjde ända till mars innan hon var stark nog för att resa. På vägen hem gjorde man ett tre veckor långt stopp i Rom i förhoppning om att Thyra skulle återfå litet av sin livsglädje. Kort efter avresan därifrån blev prinsessan dock sjuk i tyfoidfeber, och man fick göra ytterligare ett uppehåll i Geneve.

sisters

Thyra (i mitten) med Alexandra (t.v) och Dagmar

Väl tillbaka i Danmark levde Thyra ett långtråkigt liv, och efter det som hon hade varit med om tilltalades hon inte av äktenskap. Drottningen var dock inte beredd att ge upp hoppet utan hon fortsatte att söka bland de europeiska kungahusens ungkarlar efter en lämplig make åt sin dotter. Tillslut hittade hon hertig Ernst August av Cumberland som Thyra blivit bekant med i Rom. Han var inte alls en stilig man och Thyras syster Alexandra ska enligt uppgift ha sagt att han var den ”fulaste man hon någonsin hade sett”. Hon var dock rädd för att hennes syster skulle förbli ungmö och ordnade därför ett hemligt möte mellan de två. Ernst August blev förälskad och ville, trots politiska oegentligheter,  inget hellre än att få Thyra till hustru. Den 22 december 1878, sju efter att Thyra fött sitt barn, gifte de sig i Köpenhamn.

Äktenskapet blev relativt lyckligt och under en period på nio år fick paret sex barn tillsammans. Hertig Ernst August, som aldrig, trots sin brinnande önskan, blev regent kom över ett stort arv och paret kunde i komfort leva sina dagar på det stora slottet Cumberland i Gmunden i Österrike. Thyras upplevelser från ungdomen skulle dock alltid förfölja henne, och hon led ständigt av svåra depressioner och drabbades flera gånger av nervsammanbrott. Förutom detta blev hon tvungen att begrava två av sina tre söner. På grund av sitt klena psyke kunde hon sällan medverka vid familjesammankomster, men besöktes ibland av sin far och hon var en frekvent gäst vid det österrikiska hovet. Under första världskriget var hon den enda av syskonen som sympatiserade med Tyskland, men detta lade de henne aldrig till last. Prinsessan Thyra överlevde sin make med tio år och avled 26 februari 1933, 79 år gammal.

ernst och thyra

Thyra och Ernst August med sina sex barn

Vad hände då med löjtnant Marcher? Efter att ha förbjudits att träffa Thyra såg konungen till att få Marcher överförd till krigsministeriet. Löjtnanten plågades dock av dåligt samvete och den 2 januari, bara någon vecka efter att dottern kommit till världen, tog han sitt liv genom att hänga sig. Vad som hände med dottern vet man inte. Efter att hon, enligt uppgift, adopterats av en danskt par försvann hon ur historien för alltid och ingen vet vart hon tog vägen.

lindblom

Erika Lindblom
 

6 reaktioner på ”Thyra – en fallen prinsessa

 1. Fanny skriver:

  Tack för ännu en intressant artikel. Detta var en mycket rörande berättelse, och det var intressant att läsa lite om det danska kungahuset. Du får gärna skriva mer om Danmark. 🙂

 2. Diana skriver:

  Mycket intressant! Fy vad hemskt att tvingas lämna ifrån sig sitt barn och lämna mannen man älskar…

  1. Ja, det kan inte ha varit särskilt lätt. Jag är så tagen av Thyras öde att jag planerar att skriva en roman om hennes liv. /Erika

 3. Linnéa skriver:

  En alldeles underbar stad, fantastisk tid. Jag saknar det! Åh, vad roligt – stort lycka till med det! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: