Innan du läser denna artikel bör du först läsa min artikelserie om Anne av Österrike.

En för alla och alla för en, var de tre musketörernas motto. 1844 var året då Anne av Österrike och kung Ludvig XIII fick nytt liv i Alexander Dumas episka verk De tre musketörerna som han baserade på memoarer av den forntida musketören, D’Artagnan. D’Artagnan lämnar landsbygden för att bege sig till Paris för att bli en av kung Ludvig XIII:s musketörer. Romanen om D’Artagnan utkom för första gången 1844 och senare gavs det ut ytterligare två böcker om D’Artagnan. De tre musketörerna utspelar sig under Ludvig XIII:s regim och både kungen, drottningen och kardinal Richelieu spelar viktiga roller.

musketör

Att Anne av Österrike och hennes make Ludvig XIII var betydelsefulla för den politik som fördes i Frankrike efter deras död råder det inga tvivel om. Båda var starka och inflytelserika, mycket tack vare deras rådgivare: kardinal Richelieu och kardinal Mazarin. För den som är intresserad finns idag otroligt mycket att läsa om dessa kungligheter. Här tänkte jag tipsa om en del både läsvärt och sevärt för den som inte kan få nog av tidig fransk barock och av Anne av Österrike och Ludvig XIII.

Att plöja igenom Alexander Dumas mastodontverk De tre musketörerna är ett absolut måste. Med historisk fakta i bakgrunden kan man njuta av den fantastiska historien i det skönlitterära dramat. Kardinal Richelieu är den onda som vill överta makten från kungen, som smider hemliga planer och konspirerar både mot kungen och drottningen. Kung Ludvig XIII porträtteras mest som en mesig kung utan varken vilja eller lust till att ha tronen och drottning Anne är mest olycklig. En hel del grundar sig med andra ord på historisk fakta. De tre musketörerna har även inspirerat filmer, musikaler och andra skönlitterära verk. Det finns runt tjugotalet filmer som handlar om musketörerna, kung Ludvig och drottning Anne. Den senaste musketörfilmen spelades in i 3D 2011 med Christoph Walz som kardinal Richelieu, Orlando Bloom som hertigen av Buckingham och Juno Temple som drottning Anne. Min favorit är dock  utan tvekan filmatiseringen från 1993 med Tim Curry som den konspirerande kardinal Richelieu. Den versionen innehåller dessutom även musik av Bryan Adam, Rod Stewart och Sting. Sången All for love är en klassiker. Jag rekommenderar er verkligen att se den filmen! Om inte för fantastiskt roliga roller porträtterade av Kiefer Sutherland, Tim Curry och Charlie Sheen så för de fantastiskt vackra miljöerna, kläderna och frisyrerna. Det finns väldigt många olika tolkningar av Alexander Dumas De tre musketörerna, vissa lutar sig mer på historisk fakta än andra.

tre

Ur ”De tre musketörerna” från 1993

Ytterligare skönlitterära verk med Anne av Österrike i fokus är The Cardinal and the Queen skriven av Evelyn Anthony. Boken spinner med tanken på en kärleksaffär mellan drottning Anne och kardinal Richelieu med en ganska spännande tvist. För den som vill ha mer historisk fakta om Anne finns det flertalet verk skrivna av Martha Walker Freer. 

Nu tycker jag att ni ska hyra De tre musketörerna från 1993, läsa en spännande bok och drömma er bort till 1600-talets Frankrike. Det tänker jag göra.

Lisa Svenssonlisa

3 reaktioner på ”En för alla och alla för en

 1. Diana skriver:

  Tack för tipsen!

  1. Johan skriver:

   Hej.
   Intresant att läsa om Anna av Österrike. Och dessutom har d’artanang funnits på riktigt.
   Har flerta filmer. Bland annat de ovan nämnda. Men Richard Lesters håller jag för bäst.
   Finnes aven en Disney version.
   Har naturligtvis hela romansvitens tre delar.
   Alla för en hälsar Johan

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: