tsarskoe selo

Två och en halv mil söder om Sankt Petersburg ligger Tsarskoe Selo, tsarens by, som under tvåhundra år kom att hysa några av tsardynastins mest magnifika kejserliga sommarpalats. I denna artikel presenterar vi historien om ett världsarv som inte har sin motsvarighet någon annanstans i hela världen.

Under 1600-talet hade Sverige vuxit till en stormakt och man hade lagt stora landmassor under sig, bland annat Finland och den västliga delen av Ryssland. Under ett Ryssland lett av Peter I (Peter den store) vände den svenska krigslyckan och tsaren kunde inta den svenska staden och fästningen Nyen. I närheten av denna plats hade den ryske hjälten Alexander Nevskij enligt ryska legender besegrat en mäktig svensk här, och Peter den store beslutade därför att detta skulle bli platsen för en ny rysk huvudstad. Sankt Petersburg kom att bli Rysslands första verkliga östersjöhamn, och det strategiska läget gynnade stadens utveckling. Sankt Petersburg kom snabbt att betraktas som Rysslands ”fönster åt väst”, och blev ett ryskt centrum för moderna västerländska idéer. Under hela tsartiden förblev den en markant mer europeisk stad än någon annan i den ryska delen av imperiet, både i arkitektur, kulturell atmosfär och livsstil.

Katarina I

På den plats där Tsarskoe Selo idag ligger låg det vid denna tid en gård med den finska namnet Saarismoisio, vilket man traditionellt har översatt med ”herrgården på den upphöjda platsen”. När Peter den store återerövrade denna del av Ryssland gav han genast gården till Alexander Menshikov som utsetts till generalguvernör över den erövrade området. Några år senare, den 24 juni 1710, ångrade han sig dock och gav istället gården och marken till sin framtida hustru, Katarina, som han gifte sig med i februari 1712.

1718 beordrade Katarina att det gamla huset skulle rivas och ett stenpalats byggas. Palatset uppfördes under arkitekten Braunstein och  kom att resa sig i två våningar med sexton rum på vardera våning. Sex år senare stod slottet klart och den 24 juni 1724 samlades hela hovet i Tsarskoe Selo för att festa i dagarna tre.

Efter Katarinas död 1728 överläts egendomen till hennes dotter, Elizaveta Petrovna, som senare kom att bli Kejsarinnan Elizabeth I av Ryssland. Innan hon tillträdde tronen var hon ofta i behov av pengar och såg Tsarskoe Selo som en bra inkomstkälla och bodde ofta på det lilla stenslottet. Under denna period förälskade hon sig i platsen och när hon i början av 1840-talet blev kejsarinna bestämde hon sig för att göra Tsarskoe Selo till sitt sommarresidens och kontrakterade en arkitekt för att uppföra ett nytt palats. Hovarkitekten Bortolomeo Rastrelli ritade ett storslaget rokokopalats som när det 1756 stod färdigt mätte 325 meter. Palatset var så storslaget att det ryktades om att till och med taket var av äkta guld.

File:Eliabeth lanceret.jpg

Kejsarinnan Elisabeth I framför sitt magnifika palats

Den stora palatset, eller Katarinapalatset som det officiellt kallas, har kommit att först och främst bli förknippat med Kejsarinnan Katarina II, trots att kejsarinnan (som var mycket förtjust i den enklare och modernare nyklassicismen) fann palatset något ålderdomligt och som ett exempel på dålig smak. Hon förändrade slottets inredning, lät bygga ut parkerna, anlade dammar och dekorerade parkerna med tjusiga statyer och vackra marmorbroar. Runt omkring palatset byggde den kejserliga familjen och andra förmögna ryssar pampiga hus och mindre palats. I slutet av 1700-talet anlitade kejsarinnan Katarina den berömde arkitekten Giacomo Quarenghi för att låta uppföra ytterligare ett kejserligt palats som en gåva till hennes sonson och hans nyblivna hustru. 1796 kunde Quarenghi presentera ett fantastiskt palats i nyklassicistisk stil. Palatset är ansett som Quarenghis främsta verk och som en av de vackraste byggnaderna i världen. Konsthistorikern I.E Graber skrev: ”Det finns palats som är både större och pampigare, men det finns inte ett palats vars arkitektur är vackrare”.

https://i0.wp.com/tzar.ru/Files/image/_igp1654b.jpg?resize=600%2C317: 600x317

Alexanderpalatset

Palatset och husen i Tsarskoe Selo fungerade i huvudskap som sommarresidens fram till 1904 då den siste tsaren Nikolai II och hans familj gjorde Alexanderpalatset till sitt permanenta residens. Efter tsarens abdikation 1917 satt familjen i husarrest på palatset innan de i augusti samma år skickades vidare till Tobolsk och senare till Ekaterinburg där de i juli 1918 sköts till döds.

Efter revolution gjordes de två kejserliga palatsen och de tillhörande parkerna om till museum och de bästa husen i Tsarskoe Selo blev hälso- och läroanstalter för barn. Som ett resultat av detta bytte staden 1918 namn från Tsarskoe Selo (tsarens by) till Detskoye Selo (barnens by). 1937, i samband med hundraårsjubileumet av nationalpoeten Alexander Pushkins tragiska död, förlänades staden poetens namn och innehar det fortfarande.

Under andra världskriget ockuperades Tsarskoe Selo och dess byggnader och parker av tyska soldater och området kom att lida stor skada. När soldaterna lämnade Katarinapalatset var palatset inget annat än ett utbränt skal och parkerna var fullständigt förstörda. Efter krigets slut påbörjades arbetet med att restaurera Tsarskoe Selo, ett arbete som fortfarande pågår. Inför trehundraårsjubileumet av staden Sankt Petersburg stod stora delar av Katarinapalatset färdigt, men ännu finns det mycket kvar att göra.

Hur ser Tsarskoe Selo ut idag då, undrar ni kanske? Här kommer några bilder.

File:CatherinePalaceNorthSide.jpg

Katarinapalatsets norra fasad

File:Catherine park in Tsarskoe Selo 02.jpg

Katarinaparken

Marmorbron i Katarinaparken

Storfurst Vladimir Alexandrovitjs palats

church

Feodrovskykatedralen i Tsarskoe Selo
1977 – idag

tågstation

Tågstationen har ännu ej restaurerats

test

St.Sergius-kyrkan står fortfarande förfallen

Har du kanske besökt Tsarskoe Selo? Hur var det? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

lindblomErika Lindblom

 

11 reaktioner på ”Tsarskoe Selo – ett kejserligt sommarparadis

 1. buskjan skriver:

  Jag har inte varit där, men det står överst på listan över platser som jag måste se innan jag dör.

 2. sydjames skriver:

  Intressant, lärorikt. Det lär nog snart bli en tur i Österled./ SJ

 3. Malin skriver:

  Jättetrevlig artikel!

 4. Emmeli skriver:

  hej! jag skulle vilja veta vart alla dom här palatsen ligger, jo för det är så att jag gör ett skol protiekt i skolan som handlar romanov och palatsen. det skulle vara gete snällt.
  PS; du har en gette bra hemsida, jag älskar romanov släkten,men det fanns inte mycket att läsa på wekipedia om ´romanov släkten…så den här ligger 1:a på alla hemsidor jag läser.

  1. Palatsen ligger i Tsarskoe Selo (Pushkin Town), två och en halv mil norr om Sankt Petersburg. Vad roligt att du tycker om vårt magasin. Säg till om det är något som du undrar över.

 5. Fanny skriver:

  Fantastisk artikel!

 6. Leia skriver:

  Hur många rum har palatset??

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: